Кактус БГ

КАКТУСИ => Отглеждане на кактуси => Темата е започната от: chernevski в Юли 23, 2012, 10:08:16 pm

Титла: парник
Публикувано от: chernevski в Юли 23, 2012, 10:08:16 pm

Здравейте,  на всички   (hi)
Решил съм да си направя парник за кактусите, но не знам с какво да го покрия ( найлон, стъкло или от тези пластмасовите плоскости) също така от всичките  ли  страни трябва да е затворен?
В момента имам един парник който е покрит е с найлон а отстрани е с мрежа за мухи. Някъде четох че е хубаво да са на проветриво място.
Титла: Re: парник
Публикувано от: John Stalker в Юли 23, 2012, 10:12:33 pm
Моето парниче вече втора година е с найлони.. ;) за лятото става.  (y)
Титла: Re: парник
Публикувано от: scleri в Юли 23, 2012, 10:41:09 pm
Не винаги най-скъпото е най-добро, но за съжаление в този случай това правило е вярно. Най-доброто / поне за сега / си остава поликарбоната.  И разбира се да не е от оня цветния дето се използа за рекламни табели и навеси.  Оранжерията / парника / задължително да е с достатъчно на брой и големина прозорци за ефективно проветряване защото иначе ще стане не оранжерия а сауна.
На второ място бих класирал найлона, а стъклото на трето. 

Само като забалежка. В някои , разбирай бели, страни се предлага специално, оранжерийно стъкло което е за предпочитане пред найлона защото е по-трайно и не се налага през две, три години оранжериата да се прави отново.   
Титла: Re: парник
Публикувано от: Clement в Юли 24, 2012, 04:59:51 pm
Ako si bogat , go polycarbonat ! ako si byden kakto nas , go Nilon ! :)
Титла: Re: парник
Публикувано от: SPINY в Юли 25, 2012, 04:36:21 pm
Здравей ! Разбира се парничето можеш да си го направиш както ти си искаш , дали с найлон , карбонат , стъкло или нещо друго прозрачно...  но проветряването е задължително ! Ако в тоя пек го затвориш отвсякъде - скоро няма да имаш какво да отглеждаш там. А за сезонното  отглеждане - и един найлон отгоре само / който да предпазва от многото пролетен дъжд/ върши чудесна работа. Успех !!
Титла: Re: парник
Публикувано от: debel65 в Ноември 04, 2012, 05:32:48 am
гр. Варна, ПОЛИКАРБОНАТНИ ОРАНЖЕРИИ-18 М2 :: Оранжерии :: гр. Варна специална цена-999 лв с ДДС .. (http://www.alo.bg/325380)
Ако имаш 1000лв на сърце това върши работа
 
Титла: Re: парник
Публикувано от: SPINY в Ноември 06, 2012, 11:53:23 am
Поликарбоната е много удобен материал и аз все още го използвам на тераската си.  Но .... той има един ОГРОМЕН недостатък : УВ - защитата. Точно тая ув-защита , която `пази`кактуса от изгаряне не му позволява да се изяви в пълна степен. Тая година съм сложил тригодишни ферокактусчета на няколко места - 1. под поликарбонатна защита. 2. без никаква защита на терасата . 3 . без никаква защита на високо на баира. На туй третото място бях зарил най- калпавите , които иначе мислех да ги хвърля. Сега те са с най- яките бодлета , а тези под поликарбоната са с едри тела и слаби бодлички. Със сигурност другата година ще хвърля поликарбоната и ще забравя за него !
Титла: Re: парник
Публикувано от: asensy в Ноември 06, 2012, 12:34:09 pm
Съгласен съм със Спини. Свидетел съм на ферота гледани в поликарбонатна оранжерия. Бодлите им на нищо не приличат. Има по-добра изолационна способност и за зимата ако кактусите не се прибират е по-добър вариант от найлон или стъкло, но за лятото не бих си гледал кактусите под такова нещо. И то не защото онова грозде дето не мога да го стигна е кисело. Мечтая си за дворно място, на което да си направя склонче ориентирано към юг - югозапад. Но ще си остана с мечтите. Там никой не може да ме бие.
Титла: Re: парник
Публикувано от: scleri в Ноември 06, 2012, 05:16:34 pm

Е те с тия последните два поста направо ме разбихте.
 
Не знам дали защото съм везни, или по някаква друга генетична причина, но обичам когато ще правя нещо да го пообмисля издалеко. Поради тази причина на бюрото ми в момента има скицирани няколко варианта на бъдещата ми оранжерийка. Ако нещо извънредно не ми попречи това лято вече и идва реда. В тази връзка порових доста из нета. Това което открих не се връзва с написаното от вас. Повече от деветдесет процента от любителските оранжерии на запад от нас са поликарбонатни. Само в Чехия като че ли излизат от тази статистика, но там оранжериите са на по двайсетина години. Тоест когато са правени е нямало поликарбонат. Новата оранжерия на Крайча обаче е поликбонатна.  Гледам че и в Русия любители с добри финансови възможности масово предпочитат поликарбоната. Едва ли е само заради топло изолационните му свойства.  Човек който може да си го позволи едва ли ще го направи защото зимата отоплението ще му легне с десетина, петнайсет процента по-евтино. Наталия Елис например миналата година изгради в новата си оранжерия специална инсталация за пречистване на водата защото питейната вода в Одеса не била добра за поливане. Не вярвам да хвърля десетки хиляди за пречиствателна инсталация, а да слага поликарбонат за да икономиса малко от отопление. Още повече че както вие казвате той гарантира по-лоши на външен вид трънчета.
Съгласен съм със Спини че ултравиолетовите лъчи са важни за кактусите. Особено за по-високопланинските видове. Стъклото обаче също не пуска тези лъчи. Ултравиолета минава през найлона и през плексигласа. Найлон без УВ защита обаче за едно лято става на парцали и трябва всяка година да се сменя, а стъклопласта за две, три години пожълтява, потъмнява и губи светло пропускливоста си. 
Аз лично си мисля че УВ лъчите са важни за кактусите, но по-важна е голямата температурна разлика между дневната и нощна температура която осигурява оранжерията. При Спини най-добрите резултати са при кактусите сяти на открито, но те, както той казва, са сяти на баира. Там нощите са доста по-хладни. В града на напечения от слънцето балкон нощните температури са с няколко градуса по-ниски от дневните, и то падат чак призори като поизстинат стените.  И при мен кактусите които изкараха лятото на вилата изглеждат по-добре от градските си събратя въпреки че и двете групи бяха изложени на пряко слънце без никаква защита. Остава само фактора температурна разлика.
По различните цветарски, селскостопански и други форуми основният недостатък на поликарбоната който се изтъква е неговият сравнително кратък живот. Производителя му дава десет години гаранция. От друга страна обаче самият поликарбонат е сравнително нов материал и едва ли има много оранжерии по-стари от десет години за да видим как той се държи с времето.
Не знам. За сега още не съм решил твърдо поликарбонат или стъкло. Найлона не ми върши работа защото идеята всяка година да правя оранжерия не ми допада. Малко съм си мързелив по природа.  За размерите на планираната ми оранжерия / петнайсет, двайсет квадрата / разликата в цената на стъкленият и поликарбонатният вариант не е драстична. Поликарбоната е малко по-скъп от стъклото, но металната му конструкция е по- лесна за изработка, и монтажа е по-лесен и бърз. Така че нещата се компенсират в известна степен. Това позволява решението да се взема само на база качества на покривният материал, и не толкова на база цена.
 Ще помисля още малко. Имам достатъчно време. Ще поровя още из нетя. Ще потърся и консултация със специалисти. Когато взема крайното решение ще ви докладвам.       
Титла: Re: парник
Публикувано от: John Stalker в Ноември 06, 2012, 05:45:08 pm
Гроздето било кисело, а..  :P (happy) Ако не беше толкова скъп пустият му матрял, всички да сме си спретнали парници от него..  :D
Титла: Re: парник
Публикувано от: zmei4o в Ноември 06, 2012, 06:22:08 pm
Забрави най-важното  :D трябва и парче земя  :D
На 4тия етаж не става  :D
Титла: Re: парник
Публикувано от: John Stalker в Ноември 06, 2012, 06:26:02 pm
Забрави най-важното  :D трябва и парче земя  :D
На 4тия етаж не става  :D

:) На покрива на блока можеш да го спретнеш, тамън ще е по-близо до слънцето ;)
Титла: Re: парник
Публикувано от: zmei4o в Ноември 06, 2012, 07:00:59 pm
Покрива на блока е с керемиди :) :D
Титла: Re: парник
Публикувано от: asensy в Ноември 06, 2012, 08:27:00 pm
Покрийте си оранжериите с поликарбонат или със стъкло, най-добре със стъклопакет и след две години, защото за една година може да не се усети, ако форумът съществува в темата за бодли май снимки ще пускат само тези които гледат кактусите си под найлон или на открито.
И най-добре да не се сравняват нещата с белите страни, защото там си има поликарбонат, който е с много по-голяма УВ пропускливост. А такъв у нас не се предлага. И аз ако сте забелязали не говоря за неща които пише из нета, а само за това което съм забелязал през краткото си време на кактусарстване или ако съм видял при друг колега кактусар. Не ала бала. Преди два часа пак гледах кактуси под поликарбонат. На открито са пъти по-добре. Амбицирате ме да ходя да наснимам на хората тръните. Стига те да желаят.
Титла: Re: парник
Публикувано от: John Stalker в Ноември 06, 2012, 09:07:13 pm
Интересна връзка между УВ-стабилизираните полимери, стъклото и големината на бодлите?! Случайно или не, и аз като Склери съм зодия "Щъркел" и предпочитам да загубя време в мерене и теглене преди да започна каквото и да е. Ето вече 2 месеца се чудя какъв люпилник да си спретна.. първоначалната идея беше да е единичен сега вече въртя планове за няколкоетажен.  :P
Интуицията обаче ми говори и тя от време на време, та за този коментар ще послушам нея. :D
Определено вярвам, че няма по-добър материал за парник от поликарбонатя, и когато му дойде времето аз ще си направя точно от тоз матрял истински парник! Вярвам, че не този УВ стабилизиращ слой които се нанася върху тези плоскости или найлони а други фактори като интензивността на светлината, зелената, червената и инфрачервената част (спектър) от нея, са нещата които биха повлияли на трънорастежЪт. :)

ПС. Между другото, нали знаете защо се нанася този УВ стабилизиращ слой? :)
Титла: Re: парник
Публикувано от: scleri в Ноември 06, 2012, 09:33:35 pm

Както вече имах честа да споделя, във форумите в които се рових нигде не иде реч за проблеми с УВ пропускливоста. Основния, ако ли не единствен проблем е съотношението цена - десет години гаранция.  Иначе слой с УВ защитен химикал има нанесен и върху найлоните, и то точно върху тези които са предназначени за изграждане на оранжерии. Целта е една и тя е същата като при поликарбоната. Да се предпази материала от разрушаващото въздействие на слънчевите УВ лъчи.  Вярно е че по-евтиния / така наречен обикновен / найлон няма такъв защитен слой. Е тая пролет завих с такъв найлон едни гредички дето ми останаха от обекта. Да ги не вали дъждеца докато ми притребват. Само след два, три месеца вятъра издуха последните останки от този бързо разградим  на слънце материал. Аз както вече имах честа да споделя си падам малко мързелив / като повечето мъже / и идеята всяка година да покривам оранжерията не ми допада.
В началото стъкления вариант на оранжерията беше по- вероятен по простата причина че там мога да приложа любимият на всички българи от моето поколение принцип - " Направи си сам ".  Напоследък обаче усещам че единствения ми недостатък - мързела взе да расте неконтролируемо, и мерака  за саморъчно направена оранжерия взе да ми изстива.  Сега при всички положения оранжерията ще се прави от фирма. Разликата в цените / според предварителните ми проучвания / е в граници които я правят пренебрежима.  Остава единствен фактора качества на материала. 
Наскоро четох някъде за някакво специализирано стъкло. Произведено специално за остъкляване на оранжерии. Ще направя едно кратко проучване дали фирмите за стъкло в нашия край могат да го осигурят. Тава стъкло / ако го не посети едра градушка / на практика е вечно за разлика от поликарбоната.
Титла: Re: парник
Публикувано от: John Stalker в Ноември 06, 2012, 09:51:48 pm
...
Наскоро четох някъде за някакво специализирано стъкло. Произведено специално за остъкляване на оранжерии. Ще направя едно кратко проучване дали фирмите за стъкло в нашия край могат да го осигурят. Тава стъкло / ако го не посети едра градушка / на практика е вечно за разлика от поликарбоната.

Не забравяш ли за термоизолационните свойства на материалите с това стъкло?  :P А логичен въпрос който възниква като, какво ще стане след 10 години с поликарбонатя, предизвиква у мен спонтанен хипотетичен отговор. Примерно, защо да не стане като стъклото, трошлив?! :) Вероятно може и да стане матов. Сещам се, че имам един приятел който покри преди бая години сервиза си с поликарбонатни плоскости. Ше намина тези дни да проверя структурата му. Дано не ме забележи, че се мъча да пробия дупка с камъче.  (y)
Титла: Re: парник
Публикувано от: asensy в Ноември 06, 2012, 09:55:10 pm

Повече от деветдесет процента от любителските оранжерии на запад от нас са поликарбонатни. Само в Чехия като че ли излизат от тази статистика, но там оранжериите са на по двайсетина години. Тоест когато са правени е нямало поликарбонат. Новата оранжерия на Крайча обаче е поликбонатна.  Гледам че и в Русия любители с добри финансови възможности масово предпочитат поликарбоната.     

Има един такъв момент. Всички тези хора правят оранжериите си и с идея за зимуване в тях на своите кактуси. За зимуване поликарбоната няма конкуренция изобщо. Обаче у нас се правят оранжерии за летуване, а зимата се прибират по стаи и мазета, защото отоплението ни е скъпо. Аз знам само една оранжерия в България на любител, който не си мести кактусите.
Рангел Пъков, човек на когото уважавам мнението също смята, че за оранжерия най-добра работа върши най-много найлона, след това стъклото и най-накрая поликарбоната. Цитирам го, защото мнението си е изразил в разговор с мен.
Относно зодиите - аз съм телец. Много злопаметен, но завистта не вирее грам у мен. Ако някой е постигнал нещо голямо и на мен ми харесва, то бих приел съвет как и аз да го направя (нещо от рода - ти пари не ми давай, дай ми акъл, аз пари ще си направя) и затова казвам, че гроздето не е кисело. Не веднъж отказвах поканата да си занеса трънчетата под поликарбоната.
Нека всеки сам си реши какво да използва и после сам да си носи последиците от своето решение. Защото после ако мрънка ще получи един недолюбван от много отговор - аз ти казах.
Титла: Re: парник
Публикувано от: SPINY в Ноември 07, 2012, 09:51:53 am
Asensy , аз също съм телец. И май мислим по един и същ начин  :) Ние с теб със сигурност няма да си направим поликарбонатна оранжерия  (rofl)
Не е проблема в температурната амплитуда за бодлите. Амплитудата наистина е най- голяма при баирните ми кактуси , но там е винаги по-хладно поне с 5-6 `С . На терасата ми няма никаква разлика в температурната амплитуда при кактусите зад поликарбонат и кактусите без поликарбонат , но има очевидна разлика в ободляването при едните и при другите : следователно при тях не темп. амплитуда е фактора довел до разликата в бодлите , а очевидно тази тънка 4 мм.преграда между тях и слънцето.
А иначе поликарбоната е изключително удобен материал за работа. И ако оранжерията е с големи плъзгащи се / отварящи се прозорци или дори покрив , за да влиза директно слънце понякога - защо не ? Но поликарбонат заступорен постоянно над кактусите мисля че не би било удачно.
Титла: Re: парник
Публикувано от: sluncho.77 в Ноември 07, 2012, 08:51:33 pm
Относно стъклото за оранжерий. Има една Холандска фирма казва се Кубо. Те правят оранжерий и си доставят стъклото от Холандия. Работел съм в Холандска оранжерия от последен тип. И мога да кажа че растенията полудяват в нея. От страни е стъклопакет. А от горе е спецялно стъкло като автомобилните. Чупи се като тях. В България едва ли има такива стъкла.
Титла: Re: парник
Публикувано от: Clement в Ноември 07, 2012, 09:18:59 pm
Ako imah pari shtqh da imam edna kakto Inka ima , raq za kaktusi . shtom nqmam imam edna malka s Nilon :D loshtoto e Liato stava 60 Mnogo borso. i po4ti maham vsi4i strani  samo pokriv ostana . Dobroto e zimata , lesno se topli i ne me reji glavata kogato me idva smetka na tok :)
Титла: Re: парник
Публикувано от: John Stalker в Ноември 07, 2012, 09:29:31 pm
Може би трябва да попитаме и Инка какво мисли по тази тема?! :) Аз няколко пъти я инвайтвах с покани да се регистрира и пише тук, но все още не я виждам..  :|
Титла: Re: парник
Публикувано от: melaleuca в Ноември 07, 2012, 09:31:15 pm
Може би трябва да попитаме и Инка какво мисли по тази тема?! :) Аз няколко пъти я инвайтвах с покани да се регистрира и пише тук, но все още не я виждам..  :|

Говорих с инка онзи ден,тя не желае да влиза и няма време,има работа при кактусите!
Титла: Re: парник
Публикувано от: Clement в Ноември 07, 2012, 09:36:39 pm
Moje be edin na borso shte minava da dava Mnemneto i ;) Zimata idva , shte ima malko pove4e vreme predpolagam :)
Титла: Re: парник
Публикувано от: John Stalker в Ноември 07, 2012, 09:39:37 pm
...

Говорих с инка онзи ден,тя не желае да влиза и няма време,има работа при кактусите!

Нали това казвах и аз..  :D Та, като си говорите следващият път я попитай какво мисли за поликарбонатя и ободляването на кактусите/  (y)
Титла: Re: парник
Публикувано от: melaleuca в Ноември 07, 2012, 09:44:05 pm
...

Говорих с инка онзи ден,тя не желае да влиза и няма време,има работа при кактусите!

Нали това казвах и аз..  :D Та, като си говорите следващият път я попитай какво мисли за поликарбонатя и ободляването на кактусите/  (y)

По принцип,не съм доволен поликарбонат през зимата,те често излиза влага! А през лятото на кактусите към поликарбоната е идеално! Според мен най добре е стъклената оранжерията!
Титла: Re: парник
Публикувано от: scleri в Ноември 07, 2012, 11:06:18 pm


Мелалейка, с какво е покрита новата оранжерия в Балчик ?
Като гледам на снимките ми прилича на стъкло, но не обикновено прозоречно стъкло.  Разгледах още веднъж снимките които си публикувал. Там обекта на снимане  обаче е друг, и стените и покрива на оранжерията не се виждат достатъчно добре. Това е снимката на която според мен най-добре се вижда.  Виждал съм в нета снимки на чешки оранжерии с подобно стъкло. Ако това въобще е стъкло разбира се.



(http://i45.tinypic.com/2mebiip.jpg)
Титла: Re: парник
Публикувано от: John Stalker в Ноември 07, 2012, 11:08:12 pm
 Новата оранжерия в Балчик е от поликарбонат.  (y) Много е хубава пустата!
Титла: Re: парник
Публикувано от: melaleuca в Ноември 08, 2012, 06:29:03 am
Пламен,това е поликарбонат в Балчик!
Титла: Re: парник
Публикувано от: melaleuca в Ноември 08, 2012, 02:25:29 pm
Setup Palram Mythos Greenhouse Kit (http://www.youtube.com/watch?v=NHKEO32Tg3k#ws)
Титла: Re: парник
Публикувано от: sluncho.77 в Ноември 08, 2012, 08:32:15 pm
Такава оранжерия искам.  (sun)
Титла: Re: парник
Публикувано от: John Stalker в Ноември 08, 2012, 08:35:55 pm
Такава оранжерия искам.  (sun)

Малка е! ;)
Титла: Re: парник
Публикувано от: el pistolero в Ноември 08, 2012, 08:45:04 pm
6 х 8 фута
1 фут е около 0,3 метра- тясноооо... колкото половината ми тераса тясно :D
Те тия ги продават и в Баумакс и Бриколаж   6' х 6' (1,8 х 1,8 метра) към 800 лв  и 6' х 8' (1,8 х 2,4 метра) около 1000 лв.
Вътре е трудно да влезеш изправен, че и да се обърнеш от едната на другата посока евентуално- само в най- заострената връхна част е около 2 м и после рязко се скосява за да стигне до около 1,3 метра колкото са високи стъклата(поликарбоната) за страничните стени.  Демек това е за фини хора високи 1,5-1,6 метра и тънки като брезова фиданка, а не като мен  :D
Титла: Re: парник
Публикувано от: vagrantsf в Ноември 08, 2012, 09:29:51 pm
Eто новите парници на Павличек , пуснал е и чертежи  - от това което виждам обаче , това е за бебешори.

http://www.cact.cz/noviny/2012/10/stolovy_sklenik2.htm (http://www.cact.cz/noviny/2012/10/stolovy_sklenik2.htm)
Титла: Re: парник
Публикувано от: Clement в Ноември 08, 2012, 10:11:56 pm
Eто новите парници на Павличек , пуснал е и чертежи  - от това което виждам обаче , това е за бебешори.

http://www.cact.cz/noviny/2012/10/stolovy_sklenik2.htm (http://www.cact.cz/noviny/2012/10/stolovy_sklenik2.htm)

za semena4e i tavi nqma po hubavo ot tova , ne vsemi mnogo mqsto  , Mnogo lesno se topli sigurno. mai me trabva edna takova vkyshti :D
Титла: Re: парник
Публикувано от: zmei4o в Ноември 08, 2012, 10:16:18 pm
В една такава оранжерийка колко растения ще съберем :)
като гледам тез с 5 саксии вътре се питам дали си заслужава 1000лв за толкова :)
Титла: Re: парник
Публикувано от: Bili в Ноември 12, 2012, 12:23:53 pm
Здравеите,

този weekend бях в Страсбург. Скъса се да вали нон-стоп през цялото време. Но пък аз имах шанс да посетя  Веснер така че хич не мога да се оплача  :D

Ето снимка на оранжерята с растеня за продaжба (за инфо - по времето когато е направена снимката, 12h50 на обяд, наван се изсипваше потоп и беше доста облачно):

(http://i50.tinypic.com/2mo15hy.jpg)


Та ... четеики прoявенят голям интерес от страна на Scleri, разпитах Веснер за покривнят матерял на оранжериите и вразката с растежа i ободляването.
Весер каза че според него наистина поликарбоната филтрира много UV-то. Тои изполава двоен наилон с въздух между 2-та слоя - нещо като завивка се получава. Та тои каза че е много доволен от тази технологя и има много светлина в оранжерята. Разбира се старее, пожалтява и прочие както всеки матерял. Не го питах обаче на колко време му се налага смяна  :|  Според него поликарбоната след 10години ще е за смяна също.
Една от оранжериите му с растеня маики и семеначета беше от някакaв плексиглас (пак наилоно-производен матерял).

Но пак до колкото знам тук във FR има доста хора които ползват поликарбонат за оранжериите си и не съм чула олакваня. Но ще гледам да пусна една тема в форума да видим какво ще излезне.

поздрави
Титла: Re: парник
Публикувано от: Clement в Ноември 12, 2012, 01:19:23 pm
pfiouuuuuuuu !!!!!    (h) (h) (h)
Титла: Re: парник
Публикувано от: bricki в Ноември 12, 2012, 01:32:41 pm
А бихте ли разяснили каква точно е функцията на парника???
Съвсем логично е да вдига тепмературата и да пази от дъжд - поне така аз си го обяснявам от вашите постове...
поправете ме, ако греша!
Бях решил да гледам моите на южна, открита тераса, като само им осигуря само найлоново покривче срещу дъжда  (think)
Но при такова широко обществено обсъждане вече се замислям за истински парник!
Та да споделя какво точно изумувах... Имам доста прозорци от подменените дограми. Тях може върху някаква конструкция да ги скова и отгоре найлон за дъжда  8-|
Ще се получи нещо подобно на обясненото от Били  :)
Затова ви моля да споделите какво се иска от парника!
Досега дискусията е повече за покритието и дано до пролетта го изясним въпроса!!!  (nod)
Титла: Re: парник
Публикувано от: SPINY в Ноември 12, 2012, 04:27:24 pm
Какъв е смисъла от парника ? - пита Bricki. И въпросът си е съвсем разумен.
Доколкото съм чул тука в Бг кактусарите си правят парник основно за лятото. Според мен от такъв има нужда , а и би дал прекрасни резултати , ако кактусарят си гледа кактусите в някое полупланинско или планинско място - там наистина ще му качи достатъчно дневните температури , ще си има и хладните нощи и ще е супер !
Но повечето Бг кактусари живеят в равнините , където летните максимуми са между 35 и 40`С. Нощите са често около 20`С и реално през лятото голяма част от кактусите се стагнират. Т.е. - има ли смисъл от летен парник ? 
 През пролетта и есента , когато температурите са умерени парника би бил от полза определено и тогава се трупат основните дивиденти от него - не през лятото. Според мен ако се прави парник то най- добре е той да е за целогодишно гледане на кактусите , само че това е свързано с доста солени сметки.
Аз нямам парник. Имам един доста голям найлонов покрив и това лято от средата на юни до края на август поради жегите кактусите ми почти не мръднаха в растежа - ако бяха в парник сигурно щяха да се сварят. Изобщо не съм на мнение , че кактусите обичат екстремните температури / даже и с хладни нощи/- има и изключения , но те са си изключения. Най- добри са умерено високите темп. и затова си мисля , че средния Бг кактусар- като мен,  спокойно може да си кара и без парник и да се радва на добри трънчета.
Титла: Re: парник
Публикувано от: Clement в Ноември 12, 2012, 05:05:55 pm
S parnik , regulirash vsi4ko , temperatura  , Hygrometri , Poluvaneto , spacqvash rastenie ot losho vreme ,  ( silen dysht , vqtyr , gradushka) Davash ma Kaktusi optimalna Konditsq za da se 4ustvqt dobre za da rastat hubavo. syshto me pasqt ot kotkite , ptisti koito isvat da kradat plodove . ohliovi etc etc ...
bes PArnik ne kontrolirash nishtu , i vsi4ko zavisi or vremeto.
Syshto vreme s parnik kaktusi (spored moito mnenie) po dylga period ot rastej imat. pri men e ot mart/ april ( february za tephro , ptero etc ) 4ak no Novembri. v moment  vijdam echinocereus i ferotata koito se prigotvq za zimata i pravq ogromni bodli . Mammillaria ve4e spat i sa stanali mnogo kekevi.
Титла: Re: парник
Публикувано от: John Stalker в Ноември 12, 2012, 06:05:25 pm
Аз лично не знам как е без парник, но с парник определено е по-добре! Ако, че трънчетата имат различни изисквания аз се опитвам да задоволя капризите им с почти всичко, имам сенчести места, имам засенчени през най-горещата част на деня места, имам и такива дето по цял ден се пекат на слънце. Имам съмнения, че в парниците се образува микроклимат който се оказва приемлив за всички трънчета вътре. Всички говорите за лятна стагнация, а аз все още не знам какво е това ;)  :P.. ако, че знам признаците де. ;) Догодина имам абитурентка и искам не искам, ще отложа проектите за истински и по-голям парник от поликарбонат,  ще се нанеса напролет в голямата найлонова къща 48 кв. м, където тази година бяха доматите. ;) Разбира се, само за през топлото време. По-следващата зима ще е последната за моите трънчета когато ще ги местя... Живот и здраве през 2014 ще черпавам за нов дом за кактусите ми.
Интересна ми е връзката между ултравиолетовите лъчи и големината на бодлите на кактусите. Всички знаем, че слънчевата радиация е опасна за всичко живо на земята в това число растенията. Всички знаем, че ако не е озоновия слой да ни защитава от тези смъртоносни лъчи за кактуси изобщо няма да има кой да говори на земята. ;) Веднага си задавам въпроса - Защо се налага да си варосваме парниците и допълнително да възпрепятстваме светлината по цялата и дължина на вълните, ако не искаме да спрем и ултравиолетовата част? Какво би станало ако оставим едно растение изложено на директна ултравиолетова светлина?
Факт е, че до известна степен тези смъртоносни лъчи обаче са и полезни, дори за хората и растенията, спор няма.
За сега обаче няма убедителни доказателства, че дефракцията която причиняват УВ стабилизиращите слоеве е фактор който възпрепятства образуването на яки бодли. :) Жалко, че Инка не желае да се намеси в тази дискусия, защото тя трябва да има вече необходимите наблюдения за анализ по тази тема.  (think)
Всъщност, ако се опитаме да погледнем в бъдещето... ако тезата за бодлите и поликарбонатя е вярна, в Ботаническата Градина в Балчик ще настъпи яко обезбодляване. :)
Титла: Re: парник
Публикувано от: el pistolero в Ноември 12, 2012, 06:27:22 pm
По въпроса защо са нужни на кактусите УВ лъчите? -Ами не знам дали за всички кактуси са нужни и полезни, но най- лесно може да си отговориш на въпроса, като видиш хабитатите на повечето Аржентински, Чилийски и Боливийски трънчета къде са, на каква надморска височина и каква би била УВ радиацията там?  Има някои хубаво ободлени Копиапои и Ериосиси и под 1000м надморска височина, но другите са над, а Явията в Аржентина, за да не изглежда като макарон (под каквато форма се предлага в Европа) иска яко и безмилостно печене от директни УВ лъчи, а какво да кажем за 99% от Ребуциите и Сулкоребуциите, които са в Боливия на 2000-3000м надморска височина?  Растенията имат заложена в гените си защита от тези лъчения или като се свиват и изравняват с околната повърхност, като биват леко защитени от навятия върху тях прахоляк или пък си покриват епидермиса със специален налеп, който ги предпазва, а други само при такова печене придобиват така желаните за тях червени и виолетови цветове на епидермиса.
"По- меките" Бразилски, Парагвайски и Уругвайски кактуси, като Нотокактуси, Юбелмании, Дискокатуси, Гимнокалициуми, а и някои цероиди вероятно нямат чак такава нужда от силна УВ радиация, но някои от тях биха придобили синкавия си налеп на епидермиса, типичен за дадения вид, вероятно само при малко по- директно слънчево греене.
Титла: Re: парник
Публикувано от: SPINY в Ноември 12, 2012, 08:33:59 pm
el pistopero е напълно прав. В България летните температури  не са проблем за повечето кактуси , а за значителна те са дори и повече от нужните им. Голяма част от кактусите растящи по тихоокеанското крайбрежие на америките /поради наличните там студени океански течения/много рядко изпитват температури над 30`С. Същото се отнася и за кактусите растящи над 1800 - 2000м в Мексико . Кактусите растящи на 3000-4000м в Андите почти никога нямат повече от 20 - 25`С. Т.е. по отношение на макс. темп. тук ги имаме дори в излишък.  Голямата разлика е точно в нивото на УВ- лъчение. В България няма място , където един Oreocereus trollii може да получи нужната му доза ултравиолет - дори и в нашите планини нивото му е по- ниско , отколкото се нуждае. А какво става когато сложим между тролито и слабия ни ултравиолет нещо - найлон , поликарбонат .... не дай си боже парник .... горкия кактус.
Ултравиолета много се подценява от кактусарите , но той е много важен фактор / наред с другите/ за правилното развитие и здравния статус на растенията.
Титла: Re: парник
Публикувано от: asensy в Ноември 12, 2012, 08:54:24 pm
Преди година се сдобих с няколко трънчета, между които и едно тролче от колега кактусар. Постнах снимката в тогавашния форум и реакциите бяха от рода - това трънче все едно си го изкопал от Андите. Не е чак такова, но е доста добро. Колегата го беше пържил на директно слънце на известно растояние от големия град.
Титла: Re: парник
Публикувано от: John Stalker в Ноември 12, 2012, 09:12:30 pm
Ще ме карате да си заръчам една УВ-ламба и да започна тестове!  (nod) (y)
Титла: Re: парник
Публикувано от: el pistolero в Ноември 12, 2012, 09:23:56 pm
Ako ще е изкуствено УВ осветление, май ще трябва доста близко да я разположиш до трънчетата, апропо това е не лош начин да си направиш безхлорофилни или вариегатни семеначета от астрофитуми примерно  :)
Титла: Re: парник
Публикувано от: sluncho.77 в Ноември 12, 2012, 09:45:34 pm
Здравейте. В парник кактусите съхнат по бързо. Предпазени са от дъжд,градушка и силен вятър. И от животните разбирасе. Има и оше предимства като например. Не се изкривяват по посока на слънцето. А що се отнася до УВ лампите. В Холандия доосветяват някой растения с тях за по добър търговски вид. За мен има смисъл от парник и работя по въпроса. Тази година тествах на вила Житуша някой кактуси под малък парник и съм доволен от видъ им.
Титла: Re: парник
Публикувано от: asensy в Ноември 12, 2012, 10:16:00 pm
Интересна ми е връзката между ултравиолетовите лъчи и големината на бодлите на кактусите. Всички знаем, че слънчевата радиация е опасна за всичко живо на земята в това число растенията. Всички знаем, че ако не е озоновия слой да ни защитава от тези смъртоносни лъчи за кактуси изобщо няма да има кой да говори на земята. ;) Веднага си задавам въпроса - Защо се налага да си варосваме парниците и допълнително да възпрепятстваме светлината по цялата и дължина на вълните, ако не искаме да спрем и ултравиолетовата част?

Връзката е елементарна. Бодлите растат за да предпазват растението от изгаряне. По този начин ултравиолетовите лъчи стимулират растежа им. А се налага да се варосват парниците, защото преди да се извадят кактусите те са зимували на сенчесто място. Изкарвайки ги в парника те просто ще се сварят. Аз също предпазвам трънчетата си напролет с марли, които постепенно разкарвам.
Титла: Re: парник
Публикувано от: asensy в Ноември 12, 2012, 10:22:31 pm
Ще ме карате да си заръчам една УВ-ламба и да започна тестове!  (nod) (y)

Дедо Боже дал слънце колкото щеш. За какво ти е лампа. Може да направиш следния експеримент. Ако имаш две възможно по-еднакви трънчета, които трябва да правят хубави бодли едното го остави в оранжерията, другото навън. След време ще видиш резултата. Но и този опит не е съвсем коректен, защото оранжерията ти е с найлон, а ние зачепихме главно поликарбоната. Ще правим подобен експеримент именно с такава оранжерия и след година ще докладвам разултата. Направо ще го снимам.
Титла: Re: парник
Публикувано от: John Stalker в Ноември 12, 2012, 10:47:58 pm
...
Връзката е елементарна. Бодлите растат за да предпазват растението от изгаряне. По този начин ултравиолетовите лъчи стимулират растежа им. А се налага да се варосват парниците, защото преди да се извадят кактусите те са зимували на сенчесто място. Изкарвайки ги в парника те просто ще се сварят. Аз също предпазвам трънчетата си напролет с марли, които постепенно разкарвам.

Има логика до някъде.  (happy) Сигурно е, че и слънчевата радиация е замесена в трънообразуването, обаче до колко?!
Предполагам, че ще се поизложа с моята логика за бодлите, ама ще си я кажа. :)
Човешкото тяло пигментира под въздействието на УВ лъчи и по-този начин се опитва да се защити. Логично е и при растенията, в това число и кактусите да се очаква първоначална защита на дермално ниво, пигментация, налепи и прочие да се забелязват през тези малки периоди от живота на растението. Според някакви мой бледи спомени през време на еволюцията са се появили и бодлите, а те са видоизменени листа и са мутирали за да могат растенията да изпаряват и губят по-малко вода в екстремалните условия на които са били подложени. Това обяснява и хабитирането на кактусите в ограничена континентална зона. Ето защо аз виждам пряка връзка между екстремалността на условията при отглеждане и размера на бодлите... че даже и логична ми се вижда. ;)


Титла: Re: парник
Публикувано от: Milena_Orchid в Ноември 12, 2012, 11:19:22 pm
Аз пък съм фен на Дискавъри и филмите на ВВС, та в точно тези филмчета съм гледала, че бодлите са се появили, за да защитават растенията от животните (think)
Титла: Re: парник
Публикувано от: el pistolero в Ноември 12, 2012, 11:26:09 pm
Aма от най- гадното животно не са успели да се защитят... това животно въоръжено с фотоапарат и документи на изследовател... и шансов инструмент, ги копае, изгребва и продава на колекционери в Европа до пълното изчезване на видовете в хабитатите им  ;(
Титла: Re: парник
Публикувано от: scleri в Ноември 13, 2012, 01:09:50 pm

Когато говорим за и против поликарбоната залитаме в една посока - УВ защитата му. Аз си мисля че плюсовете и минусите трябва да се оценяват комплексно.

Що се отнася до УВ лъчите няма спор че те са важни за развитието на кактусите. Само че са различно важни за различните видове.  Да приемем че едно високопланинско южноамериканско трънче което вирее на 3500 - 4000 метра надморска височина в условията на кристално чист планински въздух получава в родината си 100 условни единици УВ лъчи. Същото трънче на двора на моята вила, която се намира на 168 метра надморска височина, и само на петнайсет километра от голям химкомбинат и циментов завод ще получи не повече от 30, а вероятно доста по-малко, условни единици УВ лъчи.  Аз си мисля че ако поликарбоната го лиши от половината на тези 30 единици разликата няма да е фатална. Дали трънчо ще получи 30 или 15 единици разликата във външният му вид няма да е голяма, но вероятно драстично ще се различава с външният вид на трънче расло в родината си.  Така че ако аз искам да създам условия максимално близки до родните му по-скоро бих закачил в оранжерията една, две  УВ лампи. / Има ги по всички зоомагазини които предлагат аксесоари за терариуми / и бих го дооблъчвал определено време. Колко ще се определи на базата на допълнително ровичкане из нета. Трябва да се събере инфо за дозите УВ радиация която получава в родината си, и да се сметне.
Толкоз за УВ лъчите. Когато човек взема решение да прави оранжерия трябва да е на ясно дали ще я ползва целогодишно, или само през лятото. При целогодишната оранжерия фактора топлопроводимост излиза на преден план. Освен това трябва да реши дали ще прави някаква специализирана колекция, или колекция от типа ботаническа градина - от всичко и по-възможност по много.  Дали ще е изключително само хоби оранжерия или му се иска да може да отглежда и някое и друго семеначе за продан. Трябва да се съобрази и с местните географски и метереологични условия. / Има райони в които лятно време  градушките са едва ли не през ден, има и такива в които градушка не пада с години например / Един е вятъра в Сливенско, съвсем друг в нашето равно тракийско поле.  Сега няма да се напъвам да изброявам всички фактори с които трябва да се съобрази човек. Различните материали за покриване на оранжерии имат различни показатели свързани с тези фактори.  За това на края човек може с изненада да установи че при неговите условия е за предпочитане да покрие оранжерията си с класическото стъкло вместо с модерния поликарбонат например. А може и найлона да се окаже най-подходящият материал в конкретният случай.   
Титла: Re: парник
Публикувано от: kle4o в Ноември 13, 2012, 03:52:21 pm
Темата има според мен доста общо с един основен принцип на олимпийското движение, но нейсе - лаф да става.

Практичният поглед към оранжерийното строителство разделя оранжериите на сезонни и целогодишни.
Сезонните се покриват евтино с полиетилен и трънчетата растат перфектно, ако са съобразени и някои други неща.
Целогодишните се делят на студени (макс. зимни нощни 5-10 гр.) и топли (от 15 нагоре).
Цената на конструкция и покрития във втория случай е като за нова стая от жилище (тип зимна градина).
Ако човек прави такъв избор, надали си мисли точно за УВ-лъчите.
Има принципно 4 групи трайни решения за покритие:
- стъклопакет
- поликарбонатни плоскости
- акрилни плоскости
- специални фолийни покрития, използвани в слънчевите колектори
От тях само последните две групи пропущат УВ, като от акрилите има само един фабрикат "плексиглас алтоп", който доказано го прави, а с фолиата дори още се експериментира.
А цените ......
Отделно от това има доста физици, които ще се посмеят на всеки, очакващ да вдигне нивото на облъчване на кактуси с УВ-лъчи при морското равнище, като намали поглъщането в покритието срещу пачка.
УВ-лъчите са три честотни диапазона и атмосферата, слава богу лови едните, до сулкоребуциите стигат на 3500 надморска останалите два, а до нашите условия на замърсяване, има няма нещо.
По закона за всемирната гадост - колкото по втиклен и вманиачен е даден избор, толкова е по-скъпо, гаранцията е по-малка и градушка ще има възможно най-скоро. Ако това се размине, половинката ще наложи вето, без значение дали е мъж или жена.
Иначе ефект има - растенията изглеждат супер, стават резистентни към болести и вредители и ...
Но това е бизнес (търсене на печалба), а не хоби (за удоволствие).
Който отглежда много, застава в разкрачено положение - и е хобист и търговец по принуда.
Дали си струва, всеки решава за себе си.
 
Титла: Re: парник
Публикувано от: asensy в Ноември 13, 2012, 08:52:03 pm
Пускам по две снимки на няколко трънчета за сравнение. Първите снимки са правени през 2008 г. когато кактусите ми бяха на остъклен балкон с единично стъкло и югоизточно изложение. Къси бодли, нидуланса е на 23 години и още не се е сефтосал, а ферото е жалко и до половината с гадна гъба. Другите снимки са от тази година. Трънчетата са пържени на директно слънце юг - югозапад. Дали се вижда разлика - почти никаква. Дали идва от екстремалността на условията при отглеждане - зависи кое точно е екстремално. Почвата е същата, която баща ми ползва още от 80-те. Значи не е от това. Аз не ги поливам - направо ги давя два пъти през половин час. И от това не е. От какво ли ще е? Всеки сам да си вади изводите. Такива примери мога да дам няколко. Тези са положителни. По-грозно е кактус гледан зад единично стъкло да скъсява бодил зад стъклопакет. Честно казано ме е срам да ги покажа. Затова съм се ориентирал да гледам на остъкления балкон само такива трънчета, на които им понася. Другите ги раздавам по познати, които не правят разлика къс-дълъг бодил, а просто се радват на трънчетата.

(http://i47.tinypic.com/2d2ioso.jpg)
(http://i50.tinypic.com/154yaly.jpg)


(http://i49.tinypic.com/2j3p4pz.jpg)
(http://i47.tinypic.com/o5p0rt.jpg)


(http://i46.tinypic.com/2s7f3ut.jpg)
(http://i45.tinypic.com/261n88n.jpg)

Между другото - феротата и орнатумите, гледани отвън вече не вдигат нагоре гадната гъба характерна за тях. Дори само за това си струва да са на перваза.
Титла: Re: парник
Публикувано от: kle4o в Ноември 13, 2012, 10:30:50 pm
Да се гледат кактуси на открито е най-добре, но често невъзможно.
Идеалната среда би съдържала - силна разсеяна светлина, чист въздух, ниска влажност.
Ето аргументите на Веснер за избор на покритие:
- Лека конструкция (стъклата искат по-тежък скелет) - отстояния от 2,5 до 3 м
- Заради изтъняването на озоновия слой УВ - лъчите стигат %-но повече и в последните години има големи пролетни
  изгаряния - следва да се вземат мерки за допълнителна защита и по-ранно започване на поливането
- Най-евтино излиза двойно фолийно покритие при по-голяма височина на конструкцията и 1 метър въздух между тях
- Фолиото се сменя на 5-10 години и то по-лесно - Късат се и износват най-вече местата подложени на динамика
- продуктът е общодостъпен - фолиа за оранжерии с 5 год. гаранция срещу УВ-износване, безцветно, но не съвсем
  прозрачно, носи на пролетно напръскване със боя за защита от изгаряне
- отваряне отстрани отгоре или изцяло
Както виждате, става дума за съчетаване на няколко принципа - евтино, полезно, практично, елегантно, комерсиално.
Разбира се всичко това се оправдава от целта, а тя е бизнес.
Титла: Re: парник
Публикувано от: Bili в Ноември 13, 2012, 11:17:34 pm
ех не мога да се сдаржа да не се вклуча в темата макар за сажаление да нимам скорошни изгледи за сдобиване с оранжеря ... но нали затова е форум  :D

Сагласна сам с нещата които казват Scleri  и Kle4o за олимпииското движение и за практичната страна на вапроса  (rofl)

Покраи тази тема изчетох куп форум-дисkусси и разгледах сума и ти снимки на оранжерии и мога да кажа следното.

Оранжерята е много добар комприс за отглеждане на кактуси които дава вазможност както каза Clement да се контролират куп фактори. При проектирането и обаче трябва да се вземе под внимание :

1 техники за избягване на кондензацята - доколкото виждам доста хора тук ползват вентилатори и влаго-абзорбиращи системи
2 как да се справим с водата след поливане - т.е. така да се напраиват стелажите и пода че да не остава вода

3 отопление за през зимата (и в ФР температурите на много места падат до -20 така че има сащят проблем като у нас)

4 мерки против твареде високите температури лятото - добра ветилаця (в големите оранжерии които сам виждала има сериоооозни вентилатори!)  & подвижни покривала за засенчване които пускат светлина но и намаляват жегата. Според това дето изчетох до кам 40 градуса с добра вентилаця няма да е голям проблем. По студенолубивите растеня могат да се гледат по-в ниското и по на сянка в големите горещини. Те и без това няма да са в период на растеж и едва ли ще се издалжат

5 укрепване на самата построика против бури и силен вятар - напоследак често има бури с по над 100км/h...

6 добар дренаж около оранжерята и особено ако не е с дебел бетонен под

7 евентуално допалнително осветление

9 вода за поливане как ще се осигурява и електирчество (ако е нужно)

10 покривен матерял - ех тука мисля че малко изпадаме в дребнавост :) Предполагам че много малка част от нашите колекции ще усети осезаемо дали е под плексиглас/наилон/поликарбонат/наван. Та тази малка част наи-вероятно може да се изнася наван веднага щом температурите почнат да го позволяват.

11 Както Клечо каза - да се прецени дали става думи за хоби или за бизнес :)

вав всеки случаи проекта на оранжеря ми изглежда като една прекрасна & приятна грижа :) Леееекичко завиждам на тези които я имат  (rofl)  (y)
прятно проектиране  :)
Титла: Re: парник
Публикувано от: kle4o в Ноември 14, 2012, 01:07:23 pm
Оранжерията на Веснер е добър пример за студена целогодишна - темп. диапазон минимум - 0-8 градуса през зимата.
Мерките за оптимални влажност, температура, светлина и прочие са професионални, но икономични - и приходите следва да ги оправдават.
Качествените решения имат висока цена и в нея "марката" има сериозен принос, но качеството не се изчерпва с марката, а произлиза от традицията (Know-how).
Разбираемо, по нашите ширини всеки се опитва да получи качество, без да заплати за марката и е възможно донякъде, но резултата също е компромисен.
За любители като нас е налице дилемата - правя качествено за кеф или правя така, че да е макс. добре на трънчетата и после събирам удовлетворение, като се похваля и получа потвърждение.
Е, може и да си мисля, че е качествено, но да разбера, че съм се прецакал, поради некомпетентност.
За поликарбоната е известно, че се прави с добавки за да издържа на УВ 10 години - резултатът е - през него УВ не минава. Вместо пълнители му слагат фин слой двустранно от акрил, но цената вече е друга.
Аз бих направил следното - отстрани постоянни акрилни плоскости с H = 1м, над тях такива за демонтаж и отгоре като Веснер - двойни полиетилени от сой.
Това със сигурност не е "парник" за краставици и домати.
Титла: Re: парник
Публикувано от: el pistolero в Ноември 15, 2012, 07:18:03 pm
Натъкнах се на някакъв роден сайт за оранжерии (http://www.orangerii.eu/index.php?MhObg5KvQ5GvQFWjUFWDUJSfUFKXMxGjcdSTMZGzcVifElKP).
Цени не открих никакви.
Но пък може да се пробва някой и по линия на Европейското финансиране за изграждане на полиетиленови оранжерии... колко му е- ще представи бизнес план, че иска да развива земеделие с така дефицитните тук Северно и Южно Американски кактусови култури  (rock)
Титла: Re: парник
Публикувано от: Bili в Ноември 19, 2012, 11:51:33 pm
малко снимки от подновяването на оранжерята на колежка kаkтусо-лубителка :)

https://plus.google.com/u/0/photos/112711229696537955137/albums/5793617257933592561 (https://plus.google.com/u/0/photos/112711229696537955137/albums/5793617257933592561)


един линк сас репортаж на построяването на една мноoooго добре изглеждаща оранжериика според мен   (inlove)

http://www.cactuspro.com/forum/read.php?1,229874,page=1 (http://www.cactuspro.com/forum/read.php?1,229874,page=1)


и последно линк кам темата "споделете как сте си подредили оранжерята":
http://www.cactuspro.com/forum/read.php?1,385672,page=1 (http://www.cactuspro.com/forum/read.php?1,385672,page=1)

http://www.cactuspro.com/forum/read.php?1,385672,page=2 (http://www.cactuspro.com/forum/read.php?1,385672,page=2)

http://www.cactuspro.com/forum/read.php?1,385672,page=3 (http://www.cactuspro.com/forum/read.php?1,385672,page=3)

прятно разглеждане :)
Титла: Re: парник
Публикувано от: scleri в Ноември 21, 2012, 10:27:02 pm

Здравей Били.

Разгледах с интерес всички материали. Особено ме заинтригува първия фото репортаж. Това е оранжерийка най-близка до нашите възможности, и най-реално, в смисъл масово, осъществима в България. Има няколко неща които не мога да си обясня.
Първо защо я покриха с няколко / не съм сигурен колко / слоя найлон, без да се постараят да оставят въздушна междина между тях.
Второ - Много интересно оформиха страните на оранжерията. Там където са вратите. Първо използваха някакъв друг тип найлон. Прилича на армиран, и освен това ги укрепиха с някакви плоскости. Според мен това силно ограничи светлината, макар че отстрани площа не е кой знае колко голяма и загубата съответно не е нещо определящо.

Иначе конструкцията е много лека. Вътре също много добре я оформиха.  Пак повтарям че това е типа оранжерия която е най-близка до нашите възможности, и най-вероятно е повечето ни оранжерии да приличат точно на нея.  Ако я правех аз обаче в никакъв случай не бих се сетил да сложа няколко слоя найлон. Просто щях да използвам или най-дебелия найлон на пазара или армиран такъв.
Титла: Re: парник
Публикувано от: Bili в Ноември 21, 2012, 11:38:54 pm
здрасти Scleri

радвам се щом са интересни матерялите  :)

A тя хич не е лоша парвата оранжериика - аз и на половина такава бих била страшно доволна  (y)  :D

Може би от снимките не е станало много ясно но има 2 слоя наилон - единят е варху правоагалната конструкця а другят варху овалната. Така че между тях има доста ваздушно пространство.
Освен това в туи пространство сега са сложили за зимата и от този наилон сас ваздушните мехурчета които е за топлоизолатця на оранжерии.

Виж за страниците не знам защо така - сигурно за устоичивост и може би за да могат да закачат вентилатор на тях в последствие.

А колкото до вазможностите - тове е поправка на стара оранжеря разбита от една буря тази година - вижда се на парвите снимки. И хората я правят сами доколкото им позволяват вазможностите. все пак им се е наложило да извикат фирма да им помогне за окопаването на новото място и част от монтажа.

ето тук няколко снимки от окабеляването и осветлението на сащата оранжеря. Дискусята се варти основно около обезопасяващите бушони & релета и кое колко е в нормите за сигурност...

http://www.cactuspro.com/forum/read.php?1,463795 (http://www.cactuspro.com/forum/read.php?1,463795)


поздрави
Титла: Re: парник
Публикувано от: el pistolero в Март 28, 2013, 03:44:42 pm
Днес при влизането ми във форума забелязах, че от умните реклами на гугъл беше сложена една на българска фирма, която прави, халета, фургони и ОРАНЖЕРИИ  :P
Ето линк към частта с оранжериите, ако не им се явява на всички тая рекламка: http://www.vitalbox.eu/oranjerii.html (http://www.vitalbox.eu/oranjerii.html)

Размери много хубави, конструкции тоже, но цени липсват ... вероятно, за да не плашат хората :D :D :D
Титла: Re: парник
Публикувано от: 7george в Март 29, 2013, 09:47:48 pm
Трябва да се има предвид явно, къде се развива действието. За слънцето и бодлите говоря. При мене в Калгари, слънцето минава достатъчно силно и през 2-ни стъкла, щото си е много силно тука, на 1000 - 1200 м надморска сме. В това число добре изглеждат и растения расли под поликарабонат (не знам точно какъв) - ония епителанти дето днес ги сложих в галерията на форума, примерно са расли в такава оранжерия преди да ги снимам.
В София явно е друго, който е поглеждал от самолета или от Витоша, каква мараня виси във въздуха над софийското поле, явно загрява, че това си е един допълнителен филтър. Може би и дебелото стъкло за остъкляване на тераси и то да играе такава роля.
Титла: Re: парник
Публикувано от: 7george в Май 26, 2013, 10:23:53 pm

(http://imageshack.us/a/img545/1958/par0974.jpg)

Доброволците не се оплакват и даже процъфтяват... Време е и други да изгоня при тях.
Титла: Re: парник
Публикувано от: SPINY в Май 27, 2013, 09:36:39 am
7george , това е сигурно идеалното решение при тебе. При тебе има силно слънце , само топлината не достига, но парника ти решава тоя проблем.  Имаш си и голяма денонощна амплитуда - перфектно за повечето кактуси  :)  Тъй като се позамисля твоя летен климат е сигурно сходен с нашето планинско лято. На твоята надморска височина се намира нашенското градче Чепеларе - любимото ми родопско градче. Там през лятото температурите не стават повече от 27 - 28 `С. - дори когато в низината доближава 40` - там си е приятно топло. И тъй като имам навика да се заглеждам по дворовете на хората си спомням че там бях видял такива огромни ехинопсиси каквито никъде другаде не съм виждал.  :)  И колкото пъти ходим там все в тоя двор надничам (rofl) Те и доматите си гледат там цяло лято в парник и пак са си вкусни....
Титла: Re: парник
Публикувано от: 7george в Май 28, 2013, 03:18:40 am
Прав си, Спайни, летните рекорди тука са към 31 градуса, но слънцето е жестоко. Засенчил съм отгоре с мрежа, а и тополата на съседите се разлисти.  Сетих се как се спранят местните кактуси и сукуленти - те са почти все приземни, ниски форми, а земята е доста по-напечена от въздуха.
Титла: Re: парник
Публикувано от: P-run в Юни 18, 2013, 11:13:48 am
А иначе поликарбоната е изключително удобен материал за работа. И ако оранжерията е с големи плъзгащи се / отварящи се прозорци или дори покрив , за да влиза директно слънце понякога - защо не ? Но поликарбонат заступорен постоянно над кактусите мисля че не би било удачно.

Подкрепям, слънце без прегради е перфектно. Важна е дозировката. Последните 4-5 години наблюдавам някакво "изостряне" на слънчевото греене, което ме кара да засенчвам частично или напълно в малко по голяма степен, ако мога да го определя - някъде към 20% повече.
Ако правя оранжерия, такава  ще бъде.
Титла: Re: парник
Публикувано от: 7george в Юли 03, 2013, 06:26:42 am
(http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/1013916_616039265081936_1387015629_n.jpg)
 Е тва ще прави яко жега.. от фейса.
Титла: Re: парник
Публикувано от: troll в Септември 20, 2013, 02:50:32 am
Много добра тема!
Ма най-доброто е закалено стъкло!
Проблемтата е, че таз година един парник не би ми вършил никаква работа за кактусите, щото нямаше слънце, а само дъждове. А аз мога да си държа кактусите и в къщи.
Ама ще си скова един пък ще видим.
 (rofl)
Титла: Re: парник
Публикувано от: 7george в Септември 24, 2013, 02:08:04 am
Много добра тема!
....
Ама ще си скова един пък ще видим.
 (rofl)
Така, така. То и много слънце е опасно, моят все беше с отворена врата лятото.

Ти направи, зимата я прасенце, я квартиранти вътре можеш турна..  (rofl)
Титла: Re: парник
Публикувано от: 7george в Септември 25, 2013, 12:31:44 am

Проблемтата е, че таз година един парник не би ми вършил никаква работа за кактусите, щото нямаше слънце, а само дъждове. А аз мога да си държа кактусите и в къщи.
...
Троле, парника вдига т-рата с 5 - 10 гр. поне, даже в облачни дни. Освен това пази от дъжд, тоест твойте аргументи от горе просто отпадат. Има кактуси, не щат да тръгнат добре без максимални 30 - 40 гр. В БГ тия си ги има естествено, но не и в Канада на повечето места, дето сме. А то си и има кактуси за отвън, и за вътре. Ще ги местиш и пробваш, докато схванеш къде им е по-добре. Най- трудното ще бъде, да внимаваш да не ги свариш...  то другото лято ще е .. друго.  (sun)  (:|

И ония големите няма да ти са пречкат на входа на балкона поне 4 месеца.  (y)

За при мене 3 кактуса са още в парника, навън е 14 гр., в парника е 31. Часът е 3 - 4 след обяд.
Титла: Re: парник
Публикувано от: troll в Септември 25, 2013, 03:33:44 am
На моите си им харесва в къщи, под лампата.
А днес подфанах прост парник. Днес му направих кутията, а утре-другии ден - капака.
За големия май ще намеря закалено стъкло 1/4 " за покрив,отстрани найлон.
(http://imageshack.us/a/img443/3915/tq4s.jpg)
 хе- хе болтовете малко дълги са ма ще ги сменя. Не можах да намеря верните.
 (whew)
Титла: Re: парник
Публикувано от: troll в Декември 02, 2013, 01:01:32 am
Простия парник е много тъп!
Като падне сняг и го затрупва и вече не е парник, а кутия и трябва да го чистя за да стане парник.
 (devil)
Ма то туй се очакваше. (rofl) Въпросът е дали с леките дъски , които съм използвал за капак, ще издържи много сняг.
А пак прочетох цялата тема. Аз тъй правя...
Щото въпроса за парника ме вълнува много.
Ма да не забравяме, че парника има и изкуствено осветление и изкуствено отопление.
Въпрос на цена.
А аз имам цялостен план за комплекс, при които оранжерията е само един от елементите, ама много ми е трудна терминологията. А и като много други неща може да остане на етап планиране.
 (rofl)

Титла: Re: парник
Публикувано от: 7george в Декември 02, 2013, 04:23:57 am
Много зависи, дали ще държиш нещо вътре зимата или не. Ако да, проекта трябва да е съвсем друг. И не съм сигурен, дали единият вид е лесно трансферуем в другия.
Титла: Re: парник
Публикувано от: troll в Април 06, 2014, 07:07:14 pm
Днес разрих простия парник колд бед.
Докато махна ледения блок от него зор видях.
Летвичките са слаби 1х3   19х65 мм
Найлона е слаб 3.5 милиема 0.08 мм
Вътре обаче нещо е зелено ирасте.

http://m.youtube.com/watch?v=Aw6rMv4hqrM (http://m.youtube.com/watch?v=Aw6rMv4hqrM)

http://m.youtube.com/watch?list=UUGFj0wHa90NxLkmee3ETUCg&v=Iz-lGXjymsw (http://m.youtube.com/watch?list=UUGFj0wHa90NxLkmee3ETUCg&v=Iz-lGXjymsw)
Титла: Re: парник
Публикувано от: Neli Maneva в Април 06, 2014, 08:06:19 pm
Троле, ужас, има да чакаш  да ти стане зеленикакво пред очите  :D то и на плевелите не им върви там- това е добрата страна на дългата ви зима и късото ви лято  (whew)
Титла: Re: парник
Публикувано от: 7george в Април 07, 2014, 02:13:45 am
Цитат
Вътре обаче нещо е зелено и расте.
Да, ама е твърде влажно за кактуси да ги оставяш цяла зима, особено като тая последната. Даже зимостойки. Или голям парник - с еър-кондишънинг. Найлона мисля трябва да е сменяем, як и армиран, парника - разглобяем, щото зимата само за беля ще стои в двора.

Аз вече имам тук-там зелена трева, но, и един ледник още в сянката..
Титла: Re: парник
Публикувано от: troll в Април 07, 2014, 03:40:54 am
В момента, 20:30, навън температурата е +3.5°, а в парничето е -1.3°С.
Прав си, начи за пет градуса  разлика вътре и вън.
 (rofl)
Титла: Re: парник
Публикувано от: troll в Април 08, 2014, 01:26:55 am
Ся сфащам що го наричат студено легло.
Няма ли слънце е по-студено от отвънка.
Сега е 18:25 .
Навън е 11°С, а вътре е 7°С.
Титла: Re: парник
Публикувано от: 7george в Април 08, 2014, 01:52:59 am
Ся сфащам що го наричат студено легло.
Няма ли слънце е по-студено от отвънка.
Сега е 18:25 .
Навън е 11°С, а вътре е 7°С.
Ти все пак мисилиш да е вкопан - по-близо да геотермалната енергия? Зарежи тва, отдоле е "вечная мерзлота"  (rofl). И преди 20-ти май нема кво да мериш градуси, а направо ги изкарваш на тая дата и тва е..
Титла: Вятър в косите
Публикувано от: 7george в Юни 28, 2014, 10:14:17 pm
(http://i57.tinypic.com/28h1j7p.jpg)
Бегъл поглед в парника на път към скарата в двора: Лобивиите навън индуцират повторен цъфтеж, а тези останали вътре вкъщи изпаднаха в лятна стагнация...  (beer) (dance)
Титла: Re: парник
Публикувано от: el pistolero в Февруари 14, 2015, 01:00:16 pm
А, сега де!  ]:)
Да видим хората с обитавани дворни пространства  кой модел дребно, но и сравнително евтино съоръжение биха си взели: палатко- стелажната конструкция, покрита с найлон  за 100 лв или сандъко- приземната от поликарбонат и алуминий за 60 лв? От понеделник в Л'дл очаквам опашки и  бой за  банани... ааа парници  (devil)
(http://i60.tinypic.com/242bomv.png)
Аз лично нямам  условия за разгъване дори и на  такива малки съоръжения със страни до 1- 1,4 метра, но ако имах, то щях да взема две палатко- стелажчета, като им бутна в дъното по още едно метално стелажче за 20лв, за да стане П образна стелажната площ, а и максимално усвоено пространството.
 Поликарбонатното сандъче прилича на чешките едновремешни съоръжения за сезонно ползване, които са като покрити маси/ щандове с проветрителни капаци, но това е директнно на земята. Не бих взел от този модел... или може би, бих взел едно за проба.
 Всъщност найлоновата оранжерийно- палаткова конструкция с размери 1,4х1,4х2м  и изглеждащ лек и рехав скелет от рейки, буди у мен притеснение за оцеляването му повече от два дена във ветровити райони, като нашенския, дори и с допълнителни клинове и обтяжни въжета, едва ли ще остане на мястото си при 80-120 км/ ч поривист вятър, менящ се ту от север, ту от юг... наскоро на съседна кооперация подобенн вятър нави, като парцал чистак- бърсак новото покривно покритие със все капандурните прозорци, на друга тераса откърти поликарбонатен сенник, а на съседи  отдолу вятъра им изби от ПВЦ дограмата стъклопакет около 2 кв.м., който им служеше за странична преграда... цяло чудо е че когато е паднало стъклопакетчето, не е утрепало някой долу.

П.П. След 4 неуспешни опита през 3 браузера, от 5- ят опит с релогване и зачистени бисквити, се надявам да се публикува най- накрая. Борбата за публикуване е тежка- успяват само най- упоритите!
Титла: Re: парник
Публикувано от: scleri в Февруари 14, 2015, 04:07:17 pm
Ако си баба германка с три китки и половина може и да свършат работа, но за нашего брата кактусаря не стават. През лето господне 2013-то от Кауфланд си напазарувах нещо подобно.

(http://media.snimka.bg/s1/0740/027723972-big.jpg?r=0)

Не помня колко струваше, но не беше скъпо. Беше намалено с петдесет процента и това ме изкуши. Ами събира петдесетина саксийки и то не от най-големите. Не можеш да влезеш вътре да им се порадваш. Най-става да си сееш напролет два, три реда ранни марули.
Иначе всеки кактусар на който ръцете на са наврени на едно сенчесто място за стотина лева може да си купи материали с които да си направи поне пет пъти по-голяма оранжерийка.
Титла: Re: парник
Публикувано от: el pistolero в Март 06, 2015, 06:24:29 pm
Склери, подозирам, че са ти продали само покривчето :D

Иначе немския Лидл в момента продава оранжерии от 5 до 11,5 кв.м. по избор и струват от 1500 до 2700 нашенски пари Изработени от алуминий, стъкло и поликарбонат (http://www.lidl.de/de/vitavia-gewaechshaus-diana/p192831-c5462?et_cid=13&et_lid=503130&et_sub=Bestellmagazin_M%C3%A4rz&erp=000000000100173111).  :)
Титла: Re: парник
Публикувано от: 7george в Май 23, 2015, 05:18:29 pm
(http://i62.tinypic.com/2icbivb.jpg)

При нас официално започна без-морозния период, изкарах няколко кактуса в новия парник и те веднага цъфнаха!  :)
Титла: Re: парник
Публикувано от: el pistolero в Ноември 01, 2015, 06:06:10 pm
Как да си направите полусферична оранжерия ЦЪК (http://northernhomestead.com/how-to-build-a-geodome-greenhouse/)  8)
Титла: Re: парник
Публикувано от: 7george в Ноември 02, 2015, 03:23:38 am
Как да си направите полусферична оранжерия ЦЪК (http://northernhomestead.com/how-to-build-a-geodome-greenhouse/)  8)
Интересен блог.  8) Става за зеленчук, или за полусферичен кактус.  :D Ще трябва да се мъчим и с дизайна на специални полици за същата.
Титла: Re: парник
Публикувано от: el pistolero в Януари 29, 2016, 01:21:04 pm
(http://i66.tinypic.com/35l5fzn.png)

Ми то почти без пари бре  wooow
Титла: Ре: парник
Публикувано от: cactus center в Февруари 12, 2016, 06:33:29 pm
Ето нещо важно за всички които са си изградили или имат намерене да си направят оранжерия.
http://www.dnsk.mrrb.government.bg/UI/Home.aspx?0ZKDwUgLUJrLGxa%2BzjOLidxWhY9%2FSOK2dOKN5KsHRMQ%3D (http://www.dnsk.mrrb.government.bg/UI/Home.aspx?0ZKDwUgLUJrLGxa%2BzjOLidxWhY9%2FSOK2dOKN5KsHRMQ%3D)
Оказва се, че за оранжерия до 200 кв. м.  трябва проект и разрешително.
Тая държава е напално откачила. Ако реша някога пак да се върна кам кактусарството , ще си построя една оранжерия без разрешителните им. А и има и вратичка, че може да мине и като преместваема конструкция.
(http://i68.tinypic.com/fkmutj.jpg)
Титла: Re: парник
Публикувано от: ceco-meco в Април 21, 2016, 03:20:08 pm
Здравейте, и аз не съм очарован от поликарбоната и особенно от самия вид на предлаганите оранжерии. Повечето са с нищожно проветрение, което за мен е голям минус и не дотам сигурна конструкция, която може доста да се компрометира/да се сгъне алуминия буквално/ при някоя по-сериозна буря. Аз съм си харесал тези оранжерии, от дървен материал на много добра цена и възможност за различно покритие, но май двойното фолио си е най-добре и тук пасва идеално!

http://www.greenhouseeco.eu/lv/wooden-greenhouses-price/
Титла: Re: парник
Публикувано от: 7george в Септември 20, 2017, 06:03:45 am
Даже след първите леки слани и малко-над-нулата нощни, в парника нещо още цъфти.
(https://image.ibb.co/cD0HDk/MAM_4199.jpg)

free photo hosting sites (https://imgbb.com/)
Титла: Re: парник
Публикувано от: 7george в Май 14, 2021, 08:42:40 pm
(https://i.postimg.cc/pXmKSzw6/IMG-6885pgh.jpg)

Тоя сезон реших да пробвам нов модел малък приземен парник, събиращ 30 - 40 средни саксии, аз толкова и изкарвам навънка. За друго не знам, ама осигурява температурни контрасти без проблеми, от малко над нулата до +32°С поне тия дни. За цена няма да пиша, щото е правен в Канада. Поне за вятъра е по-сигурен, не трябва да се връзва с въжета като вертикалния такъв.