Categories
Статии

Вкореняване в Seramis – от Еxotica

Цитирам в мой превод писаното от познат от Белгия, който ме вдъхнови да пробвам и успея с вкореняване в Seramis. Следват писанията му.

За (пре)вкореняване на каквото и да е за нула време, Божи дар за любителите на сукуленти е Seramis.

Seramis е вид пухкава пенеста печена Вестервалдска глина. Външната повърхност не е спечена при висока температура. Гранулите са еднородни като структура отвън и отвътре. Като материал притежава невероятни капилярни характеристики, задържайки влага, без да бъде мокър. Според автора, вкореняващата сила на материала е поради поддържането на постоянно налягане на водното изпарение на нивото на корените, без растението да бъде мокро или дори влажно1.
По памет на автора, материалът се произвежда от същия вид глина, който се използва за керамичната кухненска посуда за готвене и печене Römertopf.

Простият закон на автора е, че ако нещо не се вкорени в Seramis, вероятно никога няма да се вкорени.

(Като анекдот. Авторът е опитвал да вкоренява издънки от Parodia с години върху почти всякакъв субстрат, какъвто някой може да си представи. В повечето случаи коренови зачатъци са се появявали през късния октомври, което на практика е безполезно. Негови немски приятели му представили Seramis в началото на 90-те. Авторът провел експеримент с някои издънки и повечето се вкоренили за 3 седмици. Повече от смайващо! Продължил с рязането на издънки с леко подсушаване. Става дума за най-малко 100 броя. Бум! 4 – 5 седмици по-късно имал повече от 90 вкоренени и добре растящи нови растения. Между другото, авторът използва Seramis и за проблемни растения като субстрат за възстановяване (с необходимост от леко подхранване). Растенията могат да останат в този субстрат година, дори повече. За пример, отглежда всичките си семеначета Eulychnia в чист Seramis. Вдъхновение за това получил от умиращ Eulychnia, сложен в Seramis и забравен навън, който растял със светлинна скорост, независимо от цялото количество дъжд, който поемал. Почти 40 см височина към момента на споделяне на опита си. Просто невероятно нещо, както самият той възкликва.

Авторът споделя, че използва чист Seramis. Не вярва на торовете на производителя. Скъпи и вероятно нищо особено.

В повечето случаи авторът оставя раната да засъхне върху Seramis. Не използва вече нищо за покриване на раната. Използвал е хормони за вкореняване в далечното минало. Имал е достъп до много различни. Единствените, които са имали нищожен ефект при кактусите са IBA и IAA. Всички останали изглеждат просто шарлатанство. Ефектът на хормонът за вкореняване е най-силно изразен, когато кореновите зачатъци вече са се образували. Вкореняване по-бързо от това с чист Seramis вероятно не е възможно (2). Авторът е пробвал с хормон за вкореняване върху Seramis, както и със Superthrive – никакво забележимо подобрение.

Редакция от автора: Хубава пемза може да бъде добра втора възможност (и първа, ако някой не може да си набави Seramis).

Авторът използва стари кутии от сладкиши, в които насипва слой от 2 см на дъното. На материала му трябва доста много време преди да е необходима замяна.

Авторът споделя, че с пемза или перлит някой може да има много по-добро начало, отколкото с керамзит и подобни. Минал е през тези материали.

Авторът пише, че е опитвал с много продукти от молерова глина, както и с други, защото издънки от Parodia се вкореняват много трудно на обикновени субстрати (както се очаква), преминавайки от материали за котешка тоалетна и през всички популярни добавки за субстрати за бонсай като Terramol/Biozorb/Ultrazorb/Akadama/Haydite/пемза (във всичките ѝ форми) и т.н., налични в страната му (не съвсем Terramol, който е бил наличен само под формата на котешка тоалетна, следователно, по думите на автора, неподходящ за сравнение).

1 По мои наблюдения, при лоша вентилация и висока въздушна влажност раната плесенясва, както и Seramis-ът под нея. Не допускайте това.
2 Има производители, включително и в България, които с голям успех вкореняват с хормони.

Поздрави, Андрей

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.