Categories
Статии

Как да почистим корените преди пресаждане

Снимка: Петър Кузманов
Снимка: Петър Кузманов

Процедурата за почистване на корените трябва да бъде задълбочена и решителна, дори с цената на скъсване на най-тънките корени или значително намаляване на кореновата система.

За по-лесно и безболезнено нека извършим тази процедура без твърде много скрупули или прекалено внимание. Въпреки това, ако растението е в торф, корените трябва да бъдат напълно освободени, почистени и измити.

Започнете с натрошаване на торфения брикет с ръце и продължете с помощта на пръчка и четка. Ако торфът е много сух и „брикета“ е твърд и компактен, препоръчително е да накиснете растението за няколко часа, за да се напои и отпусне торфа. След това много лесно можете да измиете корените под струя течаща вода, докато всичките торфени съставки бъдат отстранени, като премахнете в същото време и всички изгнили или сухи корени.

Ако решите да съкратите или отрежете част от корените, бъдете внимателни, никога не отрязвайте основния или месестите корени, просто изрежете само най-тънките корени. След като направите това, трябва внимателно да проверите и шийката на растението, които също трябва да бъдат добре почистени от торфа.

Снимка: Петър Кузманов
Снимка: Петър Кузманов

Желателно е след тази процедура кактуса да се накисне в разтвор на фунгицид.

Поставете обработеното растение на мека повърхност, например парче домакинска или тоалетна хартия, за да се избегне счупване на бодлите и го оставете на сенчесто и проветриво място за 1 седмица.

След като корените са перфектно изсъхнали, а раните и порязванията, причинени по време на почистването са заздравели, можете да продължите с пресаждането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.