Categories
Статии

Кога и как да започваме да „приспиваме“?! – от Scleri

Когато говорим за приспиване и събуждане на кактусите не трябва да забравяме кавичките. Състоянието в което изпадат растенията няма нищо общо със спането. Дълбоката зимна стагнация / която ние наричаме спане / позволява на кактусите да преодолеят периода на суша който обхваща зимно време районите на техните природни местообитания. През този период всички биохимични процеси протичащи в кактусите са силно забавени. Нуждите на кактуса от вода и хранителни вещества са много по-малки, и той успява да преодолее зимните месеци използвайки само складираните в себе си вода и хранителни вещества. Фотозинтезата е основния процес нормалното протичане на който е свързано с наличието на светлина. Тъй като и този процес е силно намален то и нуждите от светлина на растението са много по-малки. Така че един добре “ заспал“ кактус спокойно може да изкара зимата и на етажерка в антрето, на тавана, или в дъното на някоя северна стая. Единственото условие е преди това / наблягам на думичката преди / той наистина да е навлязъл напълно в етапа на зимна стагнация, и температурата и влажноста на помещението да са такива че той да си остане в това състояние. Ако стаята е топла / температури над 16 – 18 градуса / това състояние не е достатъчно дълбоко и недостатъчната светлина може да доведе до неприятно издължаване на върха на кактуса.
Аз лично се старая да отложа колкото се може повече прибирането на кактусите вътре в стаята . Това им дава възможност да “ заспят“ по лесно защото температурите на вън са достатъчно ниски. Влагата я ограничавам спирайки поливането. Докато кактуса бавно навлиза в състояние на стагнация светлината е достатъчно интензивна и не позволява появата на нежелани ефекти. По принцип интензивната светлина не пречи на кактуса да „спи“, но не е задължително условие за неговото оцеляване. Ако имате възможност вашите кактуси да зимуват на светло това е един плюс който помага на пролет по.лесната им адаптация към слънчевото греене, но ако нямате нищо не пречи да зимуват и на по-тъмно място.
Пак се отплеснах в многословни приказки. Исках само да кажа че тъмнината не е необходимо условие за да може кактуса да заспи. За да се случи това кактуса трябва да е със суха почва, и температурите да паднат под петнайсет, шестнайсет градуса през деня и около десет през ноща. Кратковременните понижения под пет градуса също са полезни за някои високопланински , основно южноамерикански, видове. Едва когато кактуса “ заспи“ напълно той може да бъде преместен за зимуване на място с ограничен достъп на светлина. Все пак за предпочитане е кактуса да си остане на светло така че това местене е само ако нямате място, а не за да се чувства кактуса по-добре.

Източник: http://plantdream.com/forum/viewtopic.php?t=1687
Статията е републикувана със знанието и съгласието на нейният автор.

Коментари по темата: ТУК

3 отговори на “Кога и как да започваме да „приспиваме“?! – от Scleri”

Благодаря за подробната информация.. но искам да попитам нещо което изобщо несъответства за сегашните кактуси, които се продават в големите вериги – Практикер Кауфланд и т.н…. кактусите които закупих вчера и тези които бяха над 150 саксий изглеждаха прекрасно.. свежи тъмно зелени с перфектни бодли.. почти всеки от по големкте с по 4-5 допълнителни малки около тях явно тъкмо са ги докарали.. та купих си 5 и както старите ми почвата е абсолютно същата.. мокра и имат бели топченца в нея предполагам че е тор.. интересното е че почвата е буквално мокра като гъба за баня всичките са така и старите ми преди година така ги купих, а на външен изглеждат страхотно свежи всичките са внос от Холандия.. и най щастливият ми и добре изглеждащ кактус и единствения, който цъфна 1 месец след пресаждане е този който го оставих с оригиналната му мокра почва просто го преместих в друга саксия.. та вече знаете какъв ми е въпроса.. как ги отглеждат на такава влага и изглеждат толкова добре 1 педя високи всичките с 5-6 по малки издънки около тях с перфектни бодли, а ние с оскъдно поливане не можем да се справим с един елементарен кактус в суха саксийка да не говорим за издънки и цъфтеж.. определено има някакъв трик за масово отглеждане, което определено не включва сухи саксий и много слънчева светлина, която в Холандия е мираж Благодаря предварително и успех

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.