Categories
Статии

Нужен ли е дренажен слой на дъното на саксията – от Scleri

Когато си купувате кактус от магазина в саксийката му няма такова чудо наречено дренаж. Не защото е вреден, а защото отнема и време и пари да насипеш дренаж в хиляди саксийки. Големите производители са решили проблема като ролята на дренаж играят самите рафтове по които са наредени саксийките с кактусите. Много често те са изградени така че да позволяват долно поливане. Кактусите са сяти в чист торф, а той е силно отцедлив. Всички хранителни вещества се подават с водата – хидропонноотглеждане.
При нас това не става, или поне е трудно осъществимо в любителски условия. За това хранителните вещества трябва да са в субстрата. Използваме повече или по малко почва и това автоматично го прави влагозадържащ. Според мен за да може почвата по бързо да исъхне дренажа е задължителен. Най добрия вариянт са саксиите с много и големи дупки на дъното. За да не изпада дренажа през тях аз слагам на дъното парченце мрежа за прозорец. Върху нея слой средно едри камъчета – 10 – 12 милиметра. по возможност с по неправилна форма – чакъл от някоя кариера, а не загладени речни камъчета. Неправилната форма води до образуването на по-големи кухини между отделните камъчета, което прави циркулацията на въздуха по лесна. Върху този слой камъчета насипвам съвсем тънък слой едър пясък – едрина на зърното 3 – 5 милиметра. Този слой пречи на водата при поливане да свлече почвата между камъчетата.
При повечето кактуси няма нужда и аз не насипвам отделни слоеве почва, но при някои с чуствителна коренова шийка се налага с почва да се зарият само влагозасмукващите корени, а кореновата шийка да се зарие с едри камъчета / същите като тези за дренажа / премесени с парченца натрошени дървени въглища. Те не могат да предпазят шийката на сто процента но все пак увеличават шанса растението да оцелее.
Насипването на слой камъчета върху почвата определено има естетически ефект, но аз лично не го правя защото този слой възпрепятства испарението на влагата и забавя исушаването на почвата. Освен това този слой пречи и на доброто контролиране на почвената влага по простата причина че не можете да видите почвата.
И последно. За кактуси които искат маскимално бързо исушаване на почвения субстрат дренажа може да е дебел три, четири сантиметра / за целта саксията трябва да е по – дълбока / . Освен това пробивам допълнителни дупки отстрани в долната част на саксията / не на дъното / там където е дренажа.
Виждал съм на снимка / аз не съм го правил / в долната част на почвата навит фитил за газена лампа. Двайсетина сантиметра от фитила показан на вън през дупка в саксията. Тази част от фитила която е на вън отделя влагата във въздуха, и изпива влагата от почвата.

Източник: http://plantdream.com/forum/viewtopic.php?t=2200
Статията е републикувана със знанието и съгласието на нейният автор.

Един отговор на “Нужен ли е дренажен слой на дъното на саксията – от Scleri”

Преди години, докато живеех в Ню Орлийнз, като нов заселник събирах мъниста по Марди Гра. За това някой друг път. Тези пластмасови мъниста с различни размери са отличен дренаж за каквито и да е саксии. Между другото, дренажът е необходим за всички растения, с изключение може би на блатните LOL

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.