Кактус БГ

КАКТУСИ => Разпознаване на кактуси => Темата е започната от: John Stalker в Юли 30, 2013, 04:52:26 pm

Титла: Идентификация на кактус
Публикувано от: John Stalker в Юли 30, 2013, 04:52:26 pm
Налага се да си имаме подобне тема, май. ;)

Понеже започнахме смяната на етикетите на трънчетата с имената им по новата таксономия на Хънт се натъкваме постоянно на този проблем.

Та сега имаме нужда от помощ, от Карло Зановело съм си купил "копие" с име на етикетя - Copiapoa imbricata KK102, както се вижда дори и полеви номер си има. Ще бъда благодарен на всекой който удари едно рамо да разберем какъв наистина е този кактус.  (y) (beer)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: zmei4o в Юли 30, 2013, 09:18:52 pm
Според мен е тази  (think)
Полевия номер е следващия KK103, а за KK съм чел какви ли не негативи по форумите :D

Copiapoa coquimbana v. wagenknechtii  (http://public.fotki.com/Grootscholten/plant-collections/copiapoa/wagenknechtii-1.html)
Location; El Molle , Rio Elqui Chile ex J v. Geest KK103
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Milena_Orchid в Юли 30, 2013, 11:30:02 pm
Нека да правим разлика:
- едно е класификация на растения - това е теоретичен модел, който на базата на някакви приемания, подрежда по някакъв начин
- друго е полевия номер - това е практичен начин за еднозначно свързване на място и растение -там, който ходи на терен и събира си изгражда своя полева система.

Добре правя разлика между класификация и полеви номер, затова ми е чудно как може да се продават растения без посочен вид, а само с полеви номер. Кое е това растение намерено в някоя си местност? Ако е написан вида на кактуса по някоя класификация, независимо по коя - на Хънт, на Андерсън или друга такава не от преди 100 години, ще знам какъв кактус имам или поне ще мога да си намеря името по която класификация искам. А как да разбера вида на Copiapoa AW90 примерно?

Сега конкретно по темата. Какво Eriosyce е Pyrrhocactus AW82 Vicuna?
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Schmidt в Юли 31, 2013, 01:51:06 am
Милена, копиапоата AW90 -отговаря на Cop.dura, просто напиши името и номера и ще ти излезе сайта на французина - cludwig  ,там той е описал всичко ,как е според него .
Това важи и за пирокактуса AW82-отговаря на Pyrroc.jussieui , има и снимки .Излишно е да обяснявам, че Викуня е населеното място ,от където са събирани семена от даденото растение.,
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Юли 31, 2013, 04:36:11 am
P.jussieui —> Eriosyce heinrichiana. Айде готово.  :) Дайте и 1 снимка, ако имате.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: scleri в Юли 31, 2013, 01:33:15 pm

Добре правя разлика между класификация и полеви номер, затова ми е чудно как може да се продават растения без посочен вид, а само с полеви номер. Кое е това растение намерено в някоя си местност? Ако е написан вида на кактуса по някоя класификация, независимо по коя - на Хънт, на Андерсън или друга такава не от преди 100 години, ще знам какъв кактус имам или поне ще мога да си намеря името по която класификация искам. А как да разбера вида на Copiapoa AW90 примерно?


За съжаление не всички семена и растения които се продават са с точно упоменат вид.  Друг е въпроса че и много от тези които са именувани са именувани грешно, но това е друга тема. 

Когато един изследовател или търговец попадне на растение което не покрива напълно описанието на нито един конкретен вид той просто записва родовото име и след това две буквички - ср , което може да се преведе като неясно точно кой вид. Понякога това се оказва открит напълно нов вид който получава своето име след задълбочено проучване. Понякога това е растение което не отговаря напълно на описанието на нито един вид от конкретния род, но не и достатъчно различно за да се отдели в самостоятелен такъв. Тогава това трънче си остава - " ср ". и единствено полевия номер ни дава възможност да го различим от друго едно такова " ср ". от същия род. 

Конкретно за Веснер, а предполагам че това се отнася и за други не толкова популярни сред нас търговци, след като се приеме че едно растение от дадена популация така и не е могло да бъде определено то си остава само с полеви номер и когато се изписва името липсата на това " ср. " не е фатално. Сред любители и професионалисти това растение е известно и популярно с полевия си номер. Всеки който се интересува много добре знае какво точно трънче се крие зад определения номер, а този който не знае като се поинтересува ще научи. 

Разбира се често се среща и другия вариант. Предлага се растение от конкретен род, но без видово определение. Например Gymnocalycium cp. Който и каталог да отворите ще откриете поне десетина такива Гимнокалициуми. По десетина и повече ще откриете и сред Мамилариите, Лобивиите и другите по-големи родове. Тогава това растение си остава неизвестно какво точно е, и този който го купува го купува на лотариен принцип. Може да се окаже нещо безкрайно интересно, а може да излезе и най тривиално Гимнокалициумче.   Именно полевия номер след това " ср. " ни помага еднозначно да определим за кое точно трънче иде реч, и често това определяне е по-точно от това което ни дава видовото име до колкото при някои видове има големи различия в отделните локации. 
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: kle4o в Юли 31, 2013, 04:59:55 pm
Неадресирано по темата:
Хората събират кактуси от как е открита Америка - надали тогава е имало наука във вида, каквато е позната на нас сега.
Затова не е добре да се слага каруцата пред коня и в името на някакви лични цели да се пропускат логика и факти.
През 20 век се случват 2 неща - с методи на ботаниката и други се правят многократно опити да се класифицират, подредят кактусите. Тези опити продължават и ще продължават - просто в природата има повече и променящи се обекти за класифициране, отколкото във всеки момент са на разположение на учените - да са живи и здрави. Второто е, че доста хора получават относително лесен достъп до местообитанията, търсенето нараства неимоверно и това си става бизнес отвсякъде.
Та, ако сравним тези две направления, ще видим, че нещото най-напред се намира от някого и чак по-късно, вторично, бива изследвано и напъхано в модерната към момента класификация.

Защо това е важно за някои от нас, а за други не?

Който се интересува от биографии и приноси на спецове, би могъл да прочете какъв е приносът на Ритер и по-точно, че е държал много на точното описание, вкл. мястото, или от кого са семената и още и още - досущ като Милена и други тук. Но човекът е обикалял с десетилетия и двете Америки и е бил наясно, че само с поредната "истинска" класификация, въплътена в съответния брой книжни тухли, няма как да се опише природната картина на кактусите и въобще. И приносът му е - първо полеви номера, sp. и хляб за теоретиците. Така е и при 10-ките други изследователи.

Намерено, предложено, описано(наречено, класифицирано) - това е редът.

Я да бъдем искрени - всеки иска всяка новост, всяка красота веднага и не чака рамката за картината.
Как би изглеждала безспорната колекция - 100% чист, класифициран материал - според мен скучно.
А Миленка най-напред си купува, не се гнуси, въпреки че списъкът с имената, ВЕРНИТЕ, го има наличен.

При Вили Веснер попаднали през 30-те години на 20-ти век няколко трънчета, с неизвестен произход, южноамериканчета, с красиви черни бодли и приказен цвят и с име по Бакеберг - неопортерия тибаутиана.
Както е извесно повечето стари школи, определят по цвета - като цъфнали, се видяло, че цвета е пирокактусов, а не неопортериев. В природата повече не е намирано, може да е културен хибрид, кой знае?
За Андреас Веснер традицията е важна и казва - който знае по-добре, да скъса моя етикет и да си сложи негов - да не припомням една от шопските сентенции - споменах я вчера.
На който не му харесва - да го продаде, подари, изхвърли....
Едно е сигурно - по Хънт (нямам нищо против него и уважавам труда му, ама невежеството тук прави чудеса) такова нещо няма, просто не съществува.
Андреас Веснер е бил на терен - намереното е надлежно описано, с полеви номера, всичко както си следва и го предлага -който иска взема, който не, не. Какъв е проблемът?
Ми те всички новости в последните години са с полеви номер, но не всички са разпознати и наименувани.
Купувайте си само класифициран материал, от Хънт, ама той не предлага. Други орат нивата.
Бъдете щастливи!
 


Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Milena_Orchid в Август 02, 2013, 02:21:28 am
Ами май не е точно така, защото Eriosice thiebautiana няма. Въобще thiebautiana не е вид, дори не е подвид, това е вариация, значи трябва да си се изписва като var., а не като несъществуващ вид.
Склери, благодаря за насоката която ми даде, за да разбера, че Пирокактуса който сме си купили се оказа Неопортерия, тя пък се оказа вариация на друга Неопортерия, която се оказа Eriosice, ама не точно такова. Все пак май намерих какво е може би трънчето:
Pyrrhocactus thiebauthiana -> Neoporteria thiebautiana -> Neoporteria nidus -> Eriosice senilis ->Eriosyce senilis ssp. coimasensis

Трябва да си призная че в по-горния ми пост съм допуснал една грешка. Такова нещо като Eriosice thiebautiana няма. По простата причина че  Neoporteria thiebautiana като разновидност на  Neoporteria nidus сега е включена в обобщения вид Eriosyce kunzei . Там са още един куп видове които и не специалист ще разграничи без проблем, но тази тема сме я чоплили дълго, и няма смисъл да я започваме пак.
Така че точното име / според модерните  класификации / е - Eriosyce kunzei

(http://cactus-bg.com/mediawiki/images/thumb/d/db/Eriosyce_senilis_ssp._coimasensis.jpg/450px-Eriosyce_senilis_ssp._coimasensis.jpg)
(http://cactus-bg.com/mediawiki/images/thumb/6/65/Eriosyce_senilis_ssp._coimasensis_1.jpg/800px-Eriosyce_senilis_ssp._coimasensis_1.jpg)

Прословутото трънче най-после цъфна. :) Май се оказа се точно това, което предположихме - Eriosyce senilis ssp. coimasensis. Всички знаем, че Cactus-art не може да бъде смятан за достоверен източник, но въпреки това много от нас го използват, включително и аз. Ето описанието и снимки на двата вида, за които се съмнявахме:
http://www.cactus-art.biz/schede/ERIOSYCE/Eriosyce_senilis/Eriosyce_senilis_coimasensis/Eriosyce_senilis_subsp_coimasensis.htm (http://www.cactus-art.biz/schede/ERIOSYCE/Eriosyce_senilis/Eriosyce_senilis_coimasensis/Eriosyce_senilis_subsp_coimasensis.htm)
http://www.cactus-art.biz/schede/ERIOSYCE/Eriosyce_kunzei/Eriosyce_kunzei/Eriosyce_kunzei.htm (http://www.cactus-art.biz/schede/ERIOSYCE/Eriosyce_kunzei/Eriosyce_kunzei/Eriosyce_kunzei.htm)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: SPINY в Август 02, 2013, 09:34:07 am
Аз не мисля , че е някой от посочените видове. За коймазенсис в арта пишат `Flowers: magnificent hot pink/magenta with a  contrasting neon yellow throats in spring up to 5 cm long`. Твоето не виждам да има жълто цветно гърло.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: SPINY в Август 02, 2013, 11:30:58 am
Според мен единствено няма да сгрешиш ако си го оставиш с веснеровата табелка.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Milena_Orchid в Август 02, 2013, 03:38:29 pm
Аз не мисля , че е някой от посочените видове. За коймазенсис в арта пишат `Flowers: magnificent hot pink/magenta with a  contrasting neon yellow throats in spring up to 5 cm long`. Твоето не виждам да има жълто цветно гърло.

Днес цвета се отвори и се вижда жълтото гърло. На новите ни етикети има актуалното име на кактуса по последната класификация и името с което е купено растението, както и от кого е взето... нещо като 3 в 1 . :D

(http://i39.tinypic.com/6ehzc5.jpg)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Milena_Orchid в Август 22, 2013, 10:30:28 pm
Thelocactus mirandus - в нета намерих инфо, че това е природен хибрид между Thelocactus multicephalus X Thelocactus buekii X Thelocactus conothelos. Не ми е много ясно как стои въпроса с тези природни хибриди, признават ли се за нови видове или се водят вариации на основния вид?

(http://i40.tinypic.com/6nrujo.jpg)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: zmei4o в Август 23, 2013, 12:02:34 am
В тоя хибрид не се разбира хич кой кого е опрашил :D
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: exotica в Август 23, 2013, 11:35:27 am
Хибридите не са видове.
Когато са намерени в природата и са описани, им се дава име с "×" отпред.
Thelocactus × mirandus Halda & Panar. (http://www.ipni.org/ipni/idPlantNameSearch.do?id=60437765-2)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Bulgarea в Август 23, 2013, 08:23:43 pm
Много моля, някой да ми каже какъв ми е кактуса. Това е първото ми растение към което съм толкова привързана. Не разбирам, а много искам да му създам перфектни условия за отглеждане и като за начало трябва да разбера вида му, за да разбера от какво се нуждае. Благодаря предварително!!  :)

(http://s24.postimg.org/a48ssd96p/2013_08_23_1997.jpg) (http://postimg.org/image/a48ssd96p/)


Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: John Stalker в Август 23, 2013, 08:37:21 pm
 (rofl) Да ти кажа  честно, на пръв поглед въобще не забелязах кактуса, в очите като на стар пияница ми се наби бутилката с водка.  (y) (d)

По темата.. това растение е в ужсано състояние. Трабва да му смениш мястото на което е сега с такова на коетода го пече слънце поне по 5-6 часа на ден. Това обаче трябва да стане плавно. В това прорастнало състояние е трудно да се определи какъв вид е тази мамилария, ако изобщо е мамилария.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: debel65 в Август 23, 2013, 08:49:29 pm
Това нещо пътува с бързи стъпки към смърта (shake)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: scleri в Август 23, 2013, 09:16:36 pm

Понякога кактусарите можем да бъдем доста резки в отношението си към начинаещите събратя.  Вярно че кактусчето е безнадежно увредено, но пък момичето ясно ви казва че и е първото трънче, много му се радва, и иска да направи каквото е нужно.
Джони е прав че в това състояние трудно може да се каже към кой точно вид принадлежи.  Щом е оцеляло в крайно неблагоприятните условия при които е живяло значи е някой от по-устойчивите видове. Ако искаш да направиш нещо за него пресади го в по-песъчлива почва. Можеш да купиш почва за цветя от цветарския магазин и да и добавиш към нея равно количество пясък. Само гледай да е по-едричък, и да не е морски. Бъди по-пестелива с поливките. Добре е почвата да е изсъхнала преди да го полееш пак. И както ти е писал и Джони намери му по-светло, слънчево място. Не го изкарвай от раз на директно сълнце защото ще изгори точно така както изгарят и хората. В началото е достатъчно да е на светло. Например в дъното на терасата така че да не го грее пряко слънце. Когато стъблото стане по-тъмно зелено можеш полеко да го показваш на слънчице като постепенно увеличаваш времето.   
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: exotica в Септември 25, 2013, 11:55:13 pm
Моля, който е по-навътре с Мамилариите, да помогне с предположения (румънче от Адария):
(http://s23.postimg.org/vv12frxjr/IMG_0008.jpg) (http://postimg.org/image/vv12frxjr/) (http://s23.postimg.org/j2cyfulxz/IMG_0009.jpg) (http://postimg.org/image/j2cyfulxz/)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: kerin2 в Септември 25, 2013, 11:59:14 pm
На мен ми прилича на Mammillaria bombycina ssp. bombycina.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: exotica в Септември 26, 2013, 12:40:04 am
Не е. А и Адария не я предлагат.

В този си вид май ще е трудно да се търси предположение. Аз намирам някаква прилика с jaliscana от това, което предлагат, но засега я пиша само "present".
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: zmei4o в Септември 26, 2013, 01:11:15 am
Андрей мисля, че кактуса-подарък за познаване е това:

Mammillaria tetrancistra
http://mammillaria.forumotion.net/t1332-mammillaria-tetrancistra (http://mammillaria.forumotion.net/t1332-mammillaria-tetrancistra)
http://waynesword.palomar.edu/MamTetra1.htm (http://waynesword.palomar.edu/MamTetra1.htm)

И все пак ще изчакаме професора да даде мнение  8-| (nod)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Септември 26, 2013, 03:23:40 am
M. tetrancistra няма толкова ситни радиали като пух, аз съм за M. guelzowiana. Това между мамилите ще да е нещо като пъпка, ако не тая есен, догодина ще знаеш коя е.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: exotica в Септември 26, 2013, 03:29:10 pm
И tetrancistra не е, нямат я, а и надали биха подарявали. ;)
И guelzowiana не е, радиалните на тази са доста по-дебели, а и guelzowiana я познавам в много форми и всички възрасти…
Нека се надуе и цъфне.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Vio в Септември 26, 2013, 10:20:04 pm
Mammillaria guelzowiana v robustior е!

Имам я поръчана, същата е.

Поздрави
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: exotica в Септември 27, 2013, 12:17:57 am
Vio, благодаря за включването. Ако наистина и твоето растение е същото, няма какво повече да търкаме клавиатури. Приемам и благодаря!
Но, все пак да споделя - аз имам вида (2 форми), както и робустиор и тази не мога да я оприлича на тях. Отделно, състоянието ѝ явно е лошо, защото е твърда, а гюлцовианите са меки… Ще видим.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: j_kiss в Септември 27, 2013, 08:07:45 am
Още едно румънче. (http://i39.tinypic.com/2i8i0qc.jpg) Не мисля, че табелката отговаря на трънчето. Дали греша?
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: j_kiss в Септември 27, 2013, 08:24:46 am
(http://i40.tinypic.com/33wo93r.jpg)
Това е подаръкът ми от Адария.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: zmei4o в Септември 27, 2013, 10:39:53 am
Мисля че гимното е G. obductum  (wasntme)
Няма нищо общо с това, което пише на табелката (shake)
Подаръкът ти е Echinocereus, но за да се разбере какав е с точност трябва снимка на слънце :)
Прилича ми на Echinocereus adustus (https://www.google.com/search?hl=EN&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1024&bih=653&q=echinocereus+adustus&oq=echinocereus+a&gs_l=img.3.1.0j0i24.2692.11131.0.13206.19.14.3.2.2.0.246.1932.2j10j2.14.0....0...1ac.1.27.img..3.16.1669.koDWx31IY3M)  (think)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Vio в Септември 27, 2013, 10:22:09 pm
Да, Андро, като ги сложа една до друга с другата ми поръчана (обикновената), нямат кой знае колко прилики.Обаче с това именце дойде.Ще снимам, ама сега съм из пътищата...
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Септември 28, 2013, 06:46:48 am
Още едно румънче. (http://i39.tinypic.com/2i8i0qc.jpg) Не мисля, че табелката отговаря на трънчето. Дали греша?
Не мисля, че отговаря. По-скоро е Gymnocalycium bodenbenderianum...
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: SPINY в Септември 28, 2013, 09:05:27 pm
(http://i41.tinypic.com/2cqf8ya.jpg)
Това го получих като Escobaria organensis, Bishop`s Cap, NM. На мен въобще не ми прилича на това. Имате ли представа какво може да е. Междувременно вече се тества - ако действително отговаря на името си/ или е сходна ескобария/ би трябвало напролет да бъде живо , за да го снимам пак !
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Септември 29, 2013, 10:36:21 pm
Може и това да е, E. sneedii ssp. orcuttii по Хънт. Още е младо, детка почти, като дръпне нагоре, щръкнат й бодлите, цъфне и се оформи, ще заприлича...
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: scleri в Октомври 01, 2013, 01:26:57 pm


Те това ми е румънския подарък. Според мен Феро акантодес, ама може и да бъркам. Вие как мислите?

(http://media.snimka.bg/s1/2709/031661743-big.jpg?r=0)

Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: exotica в Октомври 02, 2013, 01:23:52 am
eastwoodiae?
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: aladin4o в Октомври 09, 2013, 04:53:43 pm
Здравейте, от скоро имам кактуси, но не знам какви са. На етикетите пише само „Cactus dry flowers mix“, което не ми помага особено. Ето и малко снимки надявам се да ми помогнете. =]


1.  (http://s9.postimg.org/3lnwvemff/Kaktus_1.jpg) (http://postimg.org/image/3lnwvemff/)

2.  (http://s24.postimg.org/q6zrsiy4x/Kaktus_2.jpg) (http://postimg.org/image/q6zrsiy4x/)

3.  (http://s13.postimg.org/rgzizxy2b/Kaktus_3.jpg) (http://postimg.org/image/rgzizxy2b/)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Октомври 10, 2013, 06:22:23 am
Първото май е Полаския чечипе. Третото не е точно кактус, а някакво алое, мисля.

На второто цветовете му са залепени, не са негови. Опитай внимателно да ги отстраниш, щото го задушават и засенчват.   :S
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: kalinaalena в Октомври 10, 2013, 10:28:41 am
На мен втория , със залепените цветчета ми прилича на карнегия.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: aladin4o в Октомври 12, 2013, 05:18:01 pm
Благодаря много! За кактуса със залепените цветове усещах, че има нещо гнило, защото когато го поливам пада боя. В същото време когато се намокрят се свиват, така че сигурни ли сте, че трябва да ги махна?
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: John Stalker в Октомври 12, 2013, 06:08:52 pm
... така че сигурни ли сте, че трябва да ги махна?

Мда.. внимателно. :D
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: exotica в Октомври 13, 2013, 12:26:10 am
1 може и да е Stenocereus pruinosus.
2 ми прилича много на Pilosocereus. Махай декорацията. Гаден търговски кич.
3 Aloe е и според мен - melaleuca да се включи…
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: melaleuca в Октомври 13, 2013, 09:04:53 am
1 може и да е Stenocereus pruinosus.
2 ми прилича много на Pilosocereus. Махай декорацията. Гаден търговски кич.
3 Aloe е и според мен - melaleuca да се включи…

1.Lophocereus schotti!
2.Pilosocereus pachycladus ssp. pernambuco
3.Aloe aculeata
:)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Януари 11, 2014, 08:31:57 am
(http://s28.postimg.org/m8sdjrrah/Thelocactus_conothelos_ssp_aurantiacus_66.jpg) (http://postimg.org/image/m8sdjrrah/)

Някой специалист по Телокактуси? Ккава е вашата версия? Не е мое растение, снимката само.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Andromir Popov в Януари 11, 2014, 11:10:58 am
Thelocactus saussieri,conothelos ,conothelos v. aurantiacus.
По мое скромно мнение е един от трите,ако не хибрид между тях. (nod)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: kalinaalena в Януари 14, 2014, 03:59:41 pm
Не си падам по мамилариите, но тази особено ме впечатли.Коя е тя?
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: exotica в Януари 14, 2014, 10:20:28 pm
Аз не виждам снимката, Вили… :S
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: kalinaalena в Януари 15, 2014, 08:19:42 am
 (headbang)
(http://i44.tinypic.com/2n8q9f9.jpg)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: imdnme в Януари 15, 2014, 02:01:41 pm
 (h) много е хубав - пухкава корона с цветчета  :)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Януари 15, 2014, 02:39:07 pm
Mammillaria formosa ssp. chionocephala - на пръв поглед отделече или нещо близко до тоя вид.  (y)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Февруари 03, 2014, 05:03:26 am
(http://i570.photobucket.com/albums/ss144/amis43/expocactus09126_800x600.jpg)

Това на какво ви прилича? Ериозице/пирокактус някъв... ?
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: zmei4o в Февруари 03, 2014, 08:26:27 am
Eriosyce (Pyrrhocactus) megliolii  (y) (wasntme)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: zmei4o в Февруари 03, 2014, 07:56:57 pm
и аз да питам нещо
самопосявка до едно гимно :)
явно не са гимно :)
Някакви ериосиси ?

(http://s2.postimg.org/h64t3vyrp/C_3447.jpg) (http://postimg.org/image/h64t3vyrp/)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: exotica в Февруари 03, 2014, 10:48:29 pm
и аз да питам нещо
самопосявка до едно гимно :)
явно не са гимно :)
Някакви ериосиси ?

Copiapoa humilis?
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: vagrantsf в Февруари 04, 2014, 12:23:59 am
ориентир Pyrrhocactus meglioli - complex :P
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Andromir Popov в Февруари 04, 2014, 10:26:01 am
До колкото до Pyrrhocactus meglioli,цветът съвпада,ама бодлите не.Прекалено слаби са за меглиоли. (nod)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Февруари 04, 2014, 06:15:17 pm
До колкото до Pyrrhocactus meglioli,цветът съвпада,ама бодлите не.Прекалено слаби са за меглиоли. (nod)
Може да се дължи на различен произход, полеви номер, както и на отглеждането му в култура, вижда се, че е сцепено от (пре)поливане. Меглолито в Лексикона на Хънт изглежда почти същото (т. ІІ, с. 293).
А това, показано ни от Клемент, зе мене е много близко до булбокаликса, още повече че много автори ги слагат в един вид.

Другото близко попадение е Е. виликуменсис, но и то трябва да е с по-яки бодли и по-сплескано, особено в хабитата.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: zmei4o в Февруари 05, 2014, 12:59:43 am
и аз да питам нещо
самопосявка до едно гимно :)
явно не са гимно :)
Някакви ериосиси ?

Copiapoa humilis?
Гледах, гледах и най ми мяза на тази  (wasntme) Тенкс за помощта  ;)
Copiapoa humilis v.tenuissima (http://www.llifle.com/Encyclopedia/CACTI/Family/Cactaceae/1137/Copiapoa_humilis_subs._tenuissima)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Andromir Popov в Февруари 05, 2014, 11:49:18 am
Точно тази е и според мене. (y)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: kalinaalena в Февруари 05, 2014, 12:40:11 pm
А Eriosyce napina ssp. aerocarpа?...ще чакаш да цъфне :) и тогава табелката.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: ilu6a в Февруари 08, 2014, 03:44:53 pm
Може ли някой да каже името на този кактус?
(http://s10.postimg.org/4bwset7mt/IMG_0584.jpg) (http://postimg.org/image/4bwset7mt/)

(http://s10.postimg.org/oi0adp3ad/IMG_0585.jpg) (http://postimg.org/image/oi0adp3ad/)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: John Stalker в Февруари 08, 2014, 04:15:45 pm
Gymnocalycium saglionis ?!  (wasntme)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: melaleuca в Февруари 08, 2014, 04:19:49 pm
Melocactus e,Никой не може да кажа кой вид е! Всичко е зависимост на цефалиума и цвят!
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Neli Maneva в Февруари 08, 2014, 04:21:16 pm
Melocactus e,Никой не може да кажа кой вид е! Всичко е зависимост на цефалиума и цвят!
рече и отсече  ;) (rofl)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Schmidt в Февруари 08, 2014, 04:34:56 pm
Някакъв Melocactus.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Февруари 08, 2014, 05:33:30 pm
Melocactus - съгласен, вид... може да е примерно - peruvianus, може и някой друг, нека да порасне и цъфне.
   
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: asensy в Февруари 08, 2014, 05:49:02 pm
Холандските мелокактуси спокойно зимуват на равно с останалите кактуси. Независимо дали имат цефалий или не. За разлика от предимно бразилските мелота по колекциите ни. Предполагам, че или е хибриден, или е нещо живеещо на поне 500 метра надморска височина.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: ilu6a в Февруари 09, 2014, 10:12:41 pm
още един който не знам какъв е точно...

(http://s18.postimg.org/wsmdojll1/IMG_0589.jpg) (http://postimg.org/image/wsmdojll1/)

(http://s18.postimg.org/jpqr59vd1/IMG_0590.jpg) (http://postimg.org/image/jpqr59vd1/)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: asensy в Февруари 09, 2014, 10:31:23 pm
Ferocactus glaucescens
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: ilu6a в Февруари 09, 2014, 10:35:51 pm
Ха...значи до година и той отива зимата  на терасата при другите...
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: mj в Февруари 11, 2014, 09:30:15 pm
Здравейте,

Моля за малко помощ с разпознаването на тези кактуси.




(http://s27.postimg.org/y1dn6gk3z/1_1.jpg) (http://postimg.org/image/y1dn6gk3z/)


(http://s15.postimg.org/557by3gcn/2_1.jpg) (http://postimg.org/image/557by3gcn/)


(http://s9.postimg.org/8vdhlg7gr/3_1.jpg) (http://postimg.org/image/8vdhlg7gr/)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: John Stalker в Февруари 11, 2014, 09:49:59 pm
Здравейте,

Моля за малко помощ с разпознаването на тези кактуси.


(http://s27.postimg.org/y1dn6gk3z/1_1.jpg) (http://postimg.org/image/y1dn6gk3z/)



Това е някакъв мелокактус.  (y)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Cephalius в Февруари 12, 2014, 02:11:08 pm
Ето моите предположения/изписани над снимката/

Здравейте,

Моля за малко помощ с разпознаването на тези кактуси.



Melocactus conoideus
(http://s27.postimg.org/y1dn6gk3z/1_1.jpg) (http://postimg.org/image/y1dn6gk3z/)


(http://s15.postimg.org/557by3gcn/2_1.jpg) (http://postimg.org/image/557by3gcn/)

Gymnocalycium horridispinum
(http://s9.postimg.org/8vdhlg7gr/3_1.jpg) (http://postimg.org/image/8vdhlg7gr/)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: kalinaalena в Февруари 12, 2014, 03:33:49 pm
А този в средата не е ли Gymnocalycium bruchii?Ако има снимка с цветове, ще е по-лесно.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: kerin2 в Февруари 12, 2014, 04:03:47 pm
Цитат на: mj

(http://s15.postimg.org/557by3gcn/2_1.jpg) (http://postimg.org/image/557by3gcn/)

Rebutia glomeriseta (Sulcorebutia candiae)?
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: mj в Февруари 12, 2014, 08:50:56 pm
Първият по всичко много прилича на Melocactus conoideus, единствено ребрата му са 10 вместо 11-15, както е в описанието на вида. Това възможно ли е?

Третият много прилича на Gymnocalycium horridispinum и ще му надпиша табелката още сега. :)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Cephalius в Февруари 12, 2014, 09:54:33 pm
Първият по всичко много прилича на Melocactus conoideus, единствено ребрата му са 10 вместо 11-15, както е в описанието на вида. Това възможно ли е?

Третият много прилича на Gymnocalycium horridispinum и ще му надпиша табелката още сега. :)
Възможно е. С възрастта мелокактусите повишават броя на ребрата. От друга страна описанията на видовете касаят възрастни екземпляри, а не семенаци или подрастващи.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: exotica в Февруари 13, 2014, 01:19:59 am
2-рото е LobiviaEchinopsis. Търси там. ;)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Февруари 13, 2014, 02:58:47 am
Цитат на: mj

(http://s15.postimg.org/557by3gcn/2_1.jpg) (http://postimg.org/image/557by3gcn/)

Rebutia glomeriseta (Sulcorebutia candiae)?
По-скоро Echinopsis (Lobivia) arachnacantha или подобно..
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: bogomilowa в Февруари 16, 2014, 04:18:37 pm

(http://s11.postimg.org/556qgh0kv/IMG_1002.jpg) (http://postimg.org/image/556qgh0kv/)

(http://s11.postimg.org/g3hzynp67/IMG_1003.jpg) (http://postimg.org/image/g3hzynp67/)


Здравейте
Може ли да ми помогнете?
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Февруари 16, 2014, 05:54:15 pm
Най-вероятно са "холандчета" от Pilosocereus..   :)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Март 06, 2014, 03:36:54 am
(http://farm3.staticflickr.com/2738/12960108953_7b6c7af1bc_b.jpg)

(http://farm8.staticflickr.com/7450/12960106593_e847c8fc8d_b.jpg)

(http://farm3.staticflickr.com/2743/12959956005_b81b6ed8c3_b.jpg)

Nopalea dejecta ?  Питане пак към Галин, той явно я има в двореца-парник...
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: melaleuca в Март 06, 2014, 07:10:14 pm
Това е Nopalea dejecta! (y)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Март 13, 2014, 05:54:10 am
Снимка на Милена от галерията на форума, колекция Г. Торньов.
(http://i60.tinypic.com/j90sc9.jpg)

Gymnocal. ochoterenae (vatteri) - ?
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Nick в Март 13, 2014, 05:48:51 pm
vatteri!
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Март 16, 2014, 04:19:24 am
Също снимка на Милена.
(http://i59.tinypic.com/wv699e.jpg)

Eriosyce napina, предполагам. На подложка, нали.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Април 12, 2014, 08:32:18 pm
Някой да знае подвидовете на тия ехиноцереуси (E. reichenbachii ..)?

(http://cactus-bg.com/mediawiki/images/6/63/Echinocereus_reichenbachii_h5.jpg)
Echinocereus reichenbachii - Снимка: Zruda / Flickr.com / CC-BY-SA

(http://cactus-bg.com/mediawiki/images/4/45/Echinocereus_reichenbachii_h6.jpg)
Echinocereus reichenbachii - Photo: Dane Larsen/ Flickr.com / CC-BY-NC-SA

Първият ми прилича на ssp. baileyi, а втория е може би от ssp. reichenbachii, макар и с големи бодли ??
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: exotica в Юни 22, 2014, 02:37:16 am
Моля за предположения:

1. (http://s4.postimg.org/htsqnag1l/20140615143605.jpg) (http://postimg.org/image/htsqnag1l/)

2. (http://s4.postimg.org/b4m779upl/20140615143717.jpg) (http://postimg.org/image/b4m779upl/)

3. (http://s4.postimg.org/hjl83y1fd/20140615143730.jpg) (http://postimg.org/image/hjl83y1fd/)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Юни 22, 2014, 06:35:51 am
Мамиларии са.

1. Прилича ми на някоя formosa или haageana.

2. и 3. са един вид мисля, вариации с куки и без такива.
Най-вероятни за мен: Mammillaria nunezii; Mammillaria duoformis.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: exotica в Юни 23, 2014, 12:49:39 am
Благодаря, 7george!
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: asensy в Юни 23, 2014, 07:53:58 pm
Според мен със сигурност не е nunezii.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: scleri в Юли 18, 2014, 04:56:46 pm
Хайде да видим кой ще помогне. На терасата ми има две трънчета с табелка Ехиноцереус линдзи. Единия съм го купувал от Пилц, Германия преди три четири години, другия ми е подарък от Спини. Двете растения обаче са прекалено различни за да принадлежат на един вид. Кое според вас е линдзи и кое с грешната табелка. Ето и двете трънчета :

Купешкото от Пилц

(http://media.snimka.bg/s1/3703/033650958-big.jpg?r=0)


И подаръкът от Спини

(http://media.snimka.bg/s1/3697/033637079-big.jpg?r=0)


Освен разликата във външния вид двете трънчета определено се различават и в предпочитанията си към околната среда. Това на Спини с удоволствие приема всичкото слънце което мога да му предложа докато пилцовото се стагнира от пълното слънце, и за да расте след обяд в жегите трябва да е на сянка. Освен разликата в слънцето има и разлика в поливките. Това от Спини приема два пъти по-често поливане, докато пилцовото не обича да му е много мокро.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: asensy в Юли 18, 2014, 07:07:39 pm
Броят на централни и радиални бодли, както и тяхната форма не противоречи съществено на вероятността да е линдзи. Аз имам два броя, които съм купувал като малки от Рангел. Различават се доста един спрямо друг. Не колкото двата твои, но все пак. Може да е някаква по-невзрачна форма. Презпочитанията към околната среда също не знам дали са определящ фактор. Имам два феро санта-мария. Единия стои на първа линия, поема всичките дъждове паднали от април месец, докато другия е доста по-навътре и ако го полея повечко се пука.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: SPINY в Юли 18, 2014, 09:11:48 pm
Echinocereus ferreirianus ssp. lindsayi (J. Meyrán) N.P. Taylor (1997)
10–13 radial spines, 0.4–1.8 in (1–4.5 cm) long, straight or slightly bent,
sometimes slightly upward directed, whitish to horn-colored,
in new growth reddish with dark tip, mostly 2–3.7 in (5–9.5 cm) long,
whitish to horn-colored or blackish
Това описание на бодлите намерих в нета. Бодлите могат да са черни , но могат да са и белезникави до `с цвят на рог`.  Склери , аз нарочно ти подбрах това с най-белите бодли  :) Така имаш двете крайности. Макар,че като големина това, което ти дадох не е от най-големите. То тепърва ще почне да ти прави от тези `рога`- невероятни бодли с цвят на рог и два до три пъти по-дебели от чернободилестия ти вариант. Стават убийци ! Трябва им много чист въздух , вятър и дъжд. В Х-во под найлона ми се стагнират , правят гъст бодил , но съвсем не е така дебел и извит както при тези гледани на открита тераса с директно слънце и много свеж въздух. Някой път като имам време ще снимам различното ободляване което се получава според различните условия на отглеждане.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Schmidt в Юли 19, 2014, 04:26:50 am
Въпросът е шегаджийски. И Двете растения са Линдзи естествено.Този вид варира много.Трудно е да попаднеш на качествени екземпляри.Точно поради тази причина, все още не съм намерил нещо  за себе си от този вид.Търся от доста време  , но все попадам на по-обикновени форми.А като знам какви растения има......страшни! И с черни и със светли бодли ,гъсти, овъртяни около растението.Тези и двата  ще станат красиви растения, имат потенциал.За тези на Спини няма какво да се каже, но и черният също е готин.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: scleri в Юли 19, 2014, 03:21:56 pm
Въпросът наистина беше леко на шега, ама не съвсем. Дълбоко в мен все пак имаше някакво съмнение за немското трънче.
Проблемът според мен идва от факта че все пак не говорим за вид, а за разновидност. При това положение е нормално някои екземпляри да са по-близко, а други по-далеч от типовия вид, и това като цяло ги прави доста различни.
Преди години бях виждал линзди на снимка в една дебела книжка, но не ме впечатли кой знае колко. След това Клечо / не знам за вас, ама на мен ми липсва тоя човек / пусна няколко снимки от едно негово посещение на кактусово изложение някъде из немско. Забравил съм вече къде точно. На една от снимките имаше два рошави тръна /  като казвам рошави представете си Астрофитум сениле, ама елитно сениле / толкова гъсти бодли само че три пъти по-дебели. Черни като антрацит и почти скриващи стъблото. Имаха някаква далечна близост с моята представа за Ехиноцереус линзи. Клечо потвърди съмненията ми. В смисъл че става дума точно за Линзи. Тогава бях в сеятелския си период и веднага си поръчах семена. Чешки. От това което поникна в момента имам само едно трънче което обаче е по-скоро ферерианус / вариант на който е линдзи-то / . След това си купих от Пилц две линдзита. Едното още чумее и не ще да расте. Стои си голямо колкото го купих. Нито си отива, нито расте. Другото е това от снимката която ви показах.
По принцип не е кой знае какъв раритет / като наличие в колекциите / но наистина елитните екземпляри явно се броят на пръсти. Това че Schmidt все още не е открил своето потвърждава това мое съмнение. Клечо беше показал неговото линдзи. Не беше лошо, дори беше цъфнало до колкото помня, но все пак беше далеч от ония немски динозаври дето още не ми дават покой.
Ще се радвам ако някой ни изненада със снимка на наистина добро линдзи.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: kle4o в Юли 20, 2014, 06:29:43 pm
Здравей, Scleri!
Tърсенето продължава, но и пътем има някои удоволствия!
Ако се опитаме да опишем крайностите в ободляването на "линдзи", то би могло да е:
- с къси или дълги
- с прави или усукани
- с един или няколко централни
- с тънки или дебели
- от  много светли до много тъмни
- с шарени
Тогава идеалът би бил (предполагам) - дълги, дебели, няколко централни, усукани, шарени, черни или почти бели.
Е, такова нещо не съм виждал (засега) - от там и търсенето...
Едно отклонение - какъв е 100% потенциалът на този трънчо разбирам, едва когато по едно ребро направи повече от 10-12 ареоли (зацъфтяват още при 7-8) и става все по-добре.
Ето версия с 100% черни бодли (най-рядката, антипод на тази на Спини):
(http://i62.tinypic.com/11c8761.jpg)(http://i60.tinypic.com/2sb8mty.jpg)
И със светли шарени - от Пилц:
(http://i58.tinypic.com/24b0kxt.jpg)
И с тъмни шарени - от Рангел:
(http://i62.tinypic.com/33ben40.jpg)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: scleri в Юли 21, 2014, 12:40:09 pm

Знаех си че разбутам ли гнездото с пръчка ще се разлетят оси.

Здрасти Клечо.
Радвам се да видя отново цъфнало линдзи. Благодаря и за онези немски снимки дето така грабнаха очите ми на времето.
Интересно. Човек като се разрови из кактусарските сайтове, и любителски и такива на реномирани търговци, много рядко може да види снимка на наистина добро линдзи. Снимките които се появиха тук са далеч над средно европейското ниво.  Е не бих твърдял че най-добрите линдзи-та в Европа са нашите, но определено доста от нашите могат успешно да съперничат на евро елита. Да сме живи и здрави след десетина, петнайсет години да видим отново и Клечовите, и тези на Спини. Само като си представя гледката и още от сега настръхвам. Ще трябва да почакаме. Какво да се прави. Бавно растат пущините.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: kalinaalena в Юли 21, 2014, 02:06:15 pm
И моите две :$...първото  и по- малко, то е  от Клеман, е извило бодли от две години, а другото от Спини се колебае, ту изправя, ту увива бодли :).
(http://i58.tinypic.com/34g3s6e.jpg)
(http://i61.tinypic.com/b8qyax.jpg)
По-големият беше напъпил, пропуснах цвета , за съжаление.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: kle4o в Юли 21, 2014, 03:32:24 pm
Привет, Scleri!
Вярно, че ме накара да се включа замалко по конкретната тема, но чак пък "оса"....
Има чудесни екземпляри, но просто хората не са активни в нет-а, което си е загуба на време.
А пущините растат наистина бавно.
Все пак Спини е налучкал добра реколта и неговата версия наистина ще стане нещо специално!
Даже ми бие малко към най-доброто от енгелмании, с когото според генетиците се родее.
Иначе зацъфтяват безпроблемно:
(http://i60.tinypic.com/25ji5uw.jpg)
Поздрави!
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Август 17, 2014, 08:24:45 pm
Имам тука едно тефро, колкото да не е без хич, определям си го на atriculatus вариант инермис или вариант strobiliformis. Няма бодли, само глохидии.
(https://farm6.staticflickr.com/5565/14925680626_0d38fafa40_b.jpg)

На вас как ви изглежда?
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: melaleuca в Август 17, 2014, 08:51:29 pm
Жоро,това е Tephrocactus articulatus var.inermis ! Почерпете ги! (d)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Август 26, 2014, 01:28:14 am
(https://farm6.staticflickr.com/5583/14825530368_260307234f_h.jpg)
И тука една "мини-опунциева салата.." Най-вече Tunilla - различни видове, които пообърках явно. Отпреде вдясно и отзад вляво е T. corrugata (=Op. longispina), два варианта с кафяви и с бели бодли. Тази отзад вдясно върви най-силно, пуска поне 3-ти кат стебла. Може и да е Airampoa, каквото и да значи това по Хънт. Всичките са с по-слаби от нармалните бодли, лэко издължени, че ги гледах зад стъкло, и ся от 2 дни са навънка, имитирайки им родните условия от Андите, беше 6 градуса тая сутрин (лятото си отива). Някой да ги познава?

(Възможни отговори: T. perrita, T. tilcarensis ?)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: exotica в Август 26, 2014, 10:29:07 am
Това, което водиш corrugata, му търсим име тук от дълго време. На твоите какъв им е произходът и имаш ли гаранция за името?
Иначе Хънт е прекръстил Airampoa на Tunilla, което според Доуелд е класификационна спекула.

За другите нищо не мога да кажа. Знанията ми в това подсемейство са 0.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Август 27, 2014, 01:09:51 am
Това, което водиш corrugata, му търсим име тук от дълго време. На твоите какъв им е произходът и имаш ли гаранция за името?
Иначе Хънт е прекръстил Airampoa на Tunilla, което според Доуелд е класификационна спекула.

Произхода на всичките 4 разновидности е от Галин. Тези двете дето питаш защо са "Т. коругата" - са ми пратени като 2 варианта на Оп. лонгиспина, което Хънт смята за синоним на тази тунила (Opuntia longispina Haw; с. 273 от Лексикона), но не съвсем, защото не е валидно публикувано название или се съмнява в описания или хербариен екзампляр. Да ги сравня с други налични снимки или растение ми е трудно, особено хабитатни, които са доста по-ободлени. Те си и варират, според условията.

http://www.kuentz.com/forum/read.php?1,120056 (http://www.kuentz.com/forum/read.php?1,120056) - дискусия във френски форум.. ?

Както и да е, ще ги гледам, може по-натам да цъфнат или се заформят по-интересни. Компактни са - саксията е 9 на 9 см. само..
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: SPINY в Август 29, 2014, 08:20:30 pm
Този феро репенхагени ли е ? Около 25год. е .
(http://i59.tinypic.com/21abdzb.jpg)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: scleri в Август 29, 2014, 10:40:43 pm
Според мен е Потсии.

По принцип Потсии и репенхагени доста си приличат. Те са от една група в която влизат още аламосанус , шварци, ехидне , и глауцесенс. За разлика от репенхагени потсии има по-малко ребра  до 13 / а репенхагени има до 25 /, радиалните бодли са по-малко - от три до осем / При репенхагени от 8 до 11 /и централния бодил е по-къс. Младите бодли на репенхагени са жълти и леко прозрачни като при грузонито и за това някои начинаещи любители бъркат семеначетата от тези видове. На потсии младите бодли също са жълти, но със сивкав отенък и по-късно си стават сиви.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: melaleuca в Август 29, 2014, 10:49:33 pm
Този феро репенхагени ли е ? Около 25год. е .
(http://i59.tinypic.com/21abdzb.jpg)

Иване,Това е Ferocactus echidne  (y)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: scleri в Август 30, 2014, 01:33:18 pm
Ехидне също е възможен отговор.

Както вече казах те са от една група и доста си приличат. Все пак при ехидне ребрата са по-остри и бодлите по-тънки. Разбира се определението " по " е малко условно. Един потсии гледан при недостатъчно слънце би направил бодли по-тънки и от тези на ехидне. Освен това потсии прави до 13 ребра, а ехидне / според описанието на Тейлор / от 13 до 21 ребра .
Най-точно трънчето може да се определи като цъфне. Ако цветовете са жълти с червеникав отенък в средата значи е потсии. Този червеникав отенък може да е по-малко или повече подчертан. Има екземпляри при които той дори надделява и цветовете са по-скоро оранжеви. Цветовете на ехидне са жълти с лек зеленикав отенък.
Трънчето на Спини е достатъчно възрастно и голямо като размер за да цъфне всеки момент. Тогава ще стане ясно.

За да се опитам да съм ви по-полезен помолих Гугъл да ми даде снимки на типичен потсии и типичен ехидне. Вижте и ще разберете каква е разликата между двата вида

Потсии :

(http://pics.davesgarden.com/pics/2008/08/15/CactusJordi/e4b3cc.jpg)

Ехидне :

(http://pics.davesgarden.com/pics/2006/04/30/palmbob/93ba94.jpg)

Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Август 30, 2014, 03:34:12 pm
Ехидне също е възможен отговор.
На потси-то бодлите в ареолите също намаляват с възрастта като бройка, така че по- ми прилича на него, но всичко зависи от условията на гледане. Нека цъфне наистина.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: SPINY в Август 30, 2014, 05:25:30 pm
Благодаря за отговорите ! Доколкото си спомням този кактус си го бях купил от Рангел преди точно 20години. Расте изключително бавно , дори си мислех че е спрял да расте  :).  Мисля че не е цъфтял все още , а определено цвета би определил със сигурност вида. Дано скоро цъфне и да съм там тогава за да го снимам. :) :)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Schmidt в Септември 01, 2014, 02:05:43 pm
Ферото е F.echidne със сигурност.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: rony11 в Октомври 04, 2014, 08:42:38 pm
Да помоля и аз за малко помощ? Имам си тук един кактус купен преди три години от Икеа. Стана ми интересно от кой вид е, и съответно от какви грижи се нуждае. От както е при мен не е цъфтял.

(http://s8.postimg.org/yuyuw8tch/DSCN6669.jpg) (http://postimg.org/image/yuyuw8tch/)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: melaleuca в Октомври 04, 2014, 08:44:07 pm
Да помоля и аз за малко помощ? Имам си тук един кактус купен преди три години от Икеа. Стана ми интересно от кой вид е, и съответно от какви грижи се нуждае. От както е при мен не е цъфтял.

(http://s8.postimg.org/yuyuw8tch/DSCN6669.jpg) (http://postimg.org/image/yuyuw8tch/)

Pilosocereus azureus
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: rony11 в Октомври 04, 2014, 08:53:51 pm
Благодаря  (bear)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: scleri в Октомври 04, 2014, 11:34:14 pm
Рони, това кактусче лесно няма да цъфне. Не е от видовете които бързо достигат възраст и размер за цъфтеж. Преди това трябва да порасне още доста. Като напишеш името му в Гугъл и поискаш изображения ще видиш какъв трябва да стане преди това.
Твоето специално е гледано при недостатъчно слънце. Това се е отразило на растежа му. Виждаш че върхът му е изтънял и е светло зелен, а трябва да бъде като останалата част на стъблото. Освен това виждам че все още е в саксийката в която е купен. Почвата / ако това въобще може да се нарече почва / в която е в момента не е подходяща за продължително отглеждане в домашни условия. Ще трябва да го пресадиш. Ако ти се занимава де. Ако ти е интересно и искаш да му се радваш още дълго тук във форума в темите за отглеждане ще намериш материали и за видовете почви, и за пресаждането, и за слънцето и за всичко останало. Като се поровиш из форума, ако все още ти е интересно и има нещо неясно питай смело.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: exotica в Октомври 11, 2014, 12:54:15 am
Имам едно корифантесто, което още не е "кръстено" и ми се ще някой вещ в този род да даде идея. Получил съм го като kracikii преди няколко години, но видимо не е. На тази големина (о7 cm) kracikii вече прилича на нещо, а това на нищо не прилича (цялото растение има всичко на всичко 1 централен бодил с общо-взето хилав характер). Втора година вади пъпки и ги атрофира и не знам какъв е цветът. Най-вероятно е жълт, защото никоя не-жълтоцъфтяща Coryphantha няма такъв външен вид.

(http://s29.postimg.org/s7e8x2n83/20140930104841.jpg) (http://postimg.org/image/s7e8x2n83/)

Ако е хибрид, дали може да се предположи от какви родители е?
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: melaleuca в Октомври 11, 2014, 08:19:22 am
Имам едно корифантесто, което още не е "кръстено" и ми се ще някой вещ в този род да даде идея. Получил съм го като kracikii преди няколко години, но видимо не е. На тази големина (о7 cm) kracikii вече прилича на нещо, а това на нищо не прилича (цялото растение има всичко на всичко 1 централен бодил с общо-взето хилав характер). Втора година вади пъпки и ги атрофира и не знам какъв е цветът. Най-вероятно е жълт, защото никоя не-жълтоцъфтяща Coryphantha няма такъв външен вид.

(http://s29.postimg.org/s7e8x2n83/20140930104841.jpg) (http://postimg.org/image/s7e8x2n83/)

Ако е хибрид, дали може да се предположи от какви родители е?


Mislja che e Coryphantha radians?
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: exotica в Октомври 12, 2014, 12:21:48 am

Mislja che e Coryphantha radians?
Благодаря за отзива! Има прилика на някои от снимките, които намерих. Все пак да вземе да цъфне, гадината, та да имам още малко база за сравнение.
Но, и нищо чудно да е хибрид с доминиращи гени на мама или тате radians (или cornifera) и още нещо.

Пиша я засега "radians?" и я забравям за известно време. ;)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Октомври 12, 2014, 05:06:50 am
Прилича ми и на Coryphantha compacta, но те са близки видове и за мене трудноразличими. Нека да върви и цъфти, пък която ще да е.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: vladij в Октомври 15, 2014, 09:59:09 am
Здравейте,
Може ли да ми помогнете с Идентификация на този кактус:

(https://imagizer.imageshack.us/v2/376x667q90/674/J75dp2.jpg)(https://imagizer.imageshack.us/v2/376x667q90/661/KbP4Q9.jpg)

Вчера, ме намери сам, или може би взаимно  :) беше се запътил към контейнера, набол беше ужасно детенцето на един мой приятел. Искам да знам как да се гледаме след като съдбата ни събра  (h)

Благодаря, Предварително!
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: melaleuca в Октомври 15, 2014, 07:02:53 pm
Здравейте,
Може ли да ми помогнете с Идентификация на този кактус:

(https://imagizer.imageshack.us/v2/376x667q90/674/J75dp2.jpg)(https://imagizer.imageshack.us/v2/376x667q90/661/KbP4Q9.jpg)

Вчера, ме намери сам, или може би взаимно  :) беше се запътил към контейнера, набол беше ужасно детенцето на един мой приятел. Искам да знам как да се гледаме след като съдбата ни събра  (h)

Благодаря, Предварително!


Trichocereus terscheckii
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: scleri в Октомври 15, 2014, 07:07:46 pm
Кактусът ти е Трихоцереус тершекии.  Не е капризно трънче.
Обича слънце , както повечето кактуси, но в най-големите жеги по обяд трябва да е на сянка. Ако имаш възможност да избираш разположение гледай да е така че слънце да го огрява от сутринта до към дванайсет и половина един на обяд. След три и половина след обяд пак може да го огрее, но е е задължително. Трудно се намира такова място че в най-горещите часове да е на сянка а през останалото време на слънце.
Не е капризен на тема поливане. Може да преживее някоя и друга грешка на стопанина, но продължително преполиване ще го умори. Поливай го няколко дена след като повърхността на почвата му изсъхне. Този вид кактуси в природата живеят на сравнително голяма надморска височина така че летните жеги не им харесват много и в този период те изпадат в стагнация. Спират да растат. Това се познава по липсата на свежи / по светли / бодли на върха. В този период е добре поливките да се разредят. Да кажем следваща поливка десетина дена след като почвата е изсъхнала на повърхността. Казвам да кажем защото всичко е малко относително и точна рецепта не може да се даде. Усета идва с времето, но все пак това е вид подходящ за човек който до сега не си е имал работа с кактуси. Не че е невъзможно но е трудно да се умори.
През зимата не се полива въобще. Намери му място в светла но хладна / най- добре неотопляема /стая . Температурата да е в границите на десет - петнайсет градуса. На пролет когато времето се затопли / средата на април началото на май  зависи от годината  / може да го полееш лекичко. Ако всичко е на ред скоро на върха му ще се покажат свежи бодли. Тогава вече може да го поливаш по-обилно. В най-горещите месеци оскъдно поливане. Края на август с понижението на температурите той отново ще тръгне да расте. Тогава пак няколко по-обилни поливки до към средата на октомври когато в зависимост от времето се полива за последно. С трайното захлаждане на времето се прибира на зимното си място и не се полива до пролетта.

Успех.



Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: vladij в Октомври 16, 2014, 12:45:22 am
Благодаря,  (handshake)  (bow)
Общо взето като Плумерите ми и  Адениумите.
Още едно доказателство, че няма случайни срещи.  :)
Имам подходящото място за него, през лятото до плумитата и адениумите до към 13 часа вече не ги пече, може да получи и следобедно печене но това като му дойде времето. Сега постепено ще го приспя и при цитрусите.  :)

Благодаря много, (bow)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Andromir Popov в Октомври 20, 2014, 10:21:57 pm
Това трънче е от семенце попаднало от меса гарден между другите семена преди 4/5 години,какво може да е представа си нямам?Помагайте.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Andromir Popov в Октомври 20, 2014, 10:23:32 pm
(http://i57.tinypic.com/jgh6oz.jpg)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: John Stalker в Октомври 20, 2014, 11:28:56 pm
Залагам, на Ескобария! (y) (d) И втори залог за Турбиникарпус. :D
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Пламен в Октомври 21, 2014, 12:01:11 am
Mislq   da  e nqkoi  Gimnocaktus...
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: el pistolero в Октомври 21, 2014, 12:35:33 am
 И аз залагам за Скобар- ескобария.
Или Неолойдия  (think)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Октомври 21, 2014, 06:24:49 am
Андро, това може да е Mammillaria pottsii, гледам Стивън Брак предлага 6 разновидности от нея, които сам е изнамерил в пущинаците на Тексас и Мексико.
Покажи я пак като цъфне, да видим.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Schmidt в Октомври 21, 2014, 04:00:25 pm
Gymnocactus beguinii. или някакъв хибрид с него.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: melaleuca в Октомври 21, 2014, 08:06:33 pm
(http://i57.tinypic.com/jgh6oz.jpg)



Mammillaria leona!!!  (y)

Kmete,cherpi men! Nali zalagash!  (d)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: scleri в Октомври 21, 2014, 10:17:45 pm
Андро, това може да е Mammillaria pottsii
Покажи я пак като цъфне, да видим.



Scientific Name: Mammillaria pottsii Scheer

 Синоними: Cactus pottsii, Chilita pottsii, Neomammillaria pottsii, Mammillaria leona, Leptocladia leona
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Октомври 21, 2014, 10:37:38 pm
  8) За всичко дето (и) аз съм познал, може да черпите Професора, дал съм му пълномощно..  (bear)  (beer)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Andromir Popov в Октомври 21, 2014, 10:53:54 pm
Благодаря на всички за отговорите,на мене най ми прилича на мамилария потсии,но дали е така ще се види като цъфне.Още един път благодарско!
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: melaleuca в Октомври 22, 2014, 09:48:34 pm
  8) За всичко дето (и) аз съм познал, може да черпите Професора, дал съм му пълномощно..  (bear)  (beer)


 (bear) (d)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: John Stalker в Октомври 23, 2014, 12:09:32 am
  8) За всичко дето (и) аз съм познал, може да черпите Професора, дал съм му пълномощно..  (bear)  (beer)

Скоро ще е.. (y) На Чифлика! (nod)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Nervichka в Декември 03, 2014, 04:26:02 pm
Привет!

Наскоро ми подариха кактус, но нямам идея какъв е. Дали някой знае как се казва?

Предварително благодаря!




(http://s2.postimg.org/cvfb9f391/20141203_160432.jpg) (http://postimg.org/image/cvfb9f391/)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Декември 03, 2014, 04:30:07 pm

Наскоро ми подариха кактус, но нямам идея какъв е. Дали някой знае как се казва?

Прилича ми на Cleistocactus strausii.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: veselin в Декември 03, 2014, 08:00:48 pm
Ще се радвам ако някой ми помогне за имената на двата цъфнали кактуса от снимките (beer)

(http://guncho.hit.bg/IMG_20140831_131321.jpg)

(http://guncho.hit.bg/IMG_20140831_131333.jpg)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: veselin в Декември 04, 2014, 06:53:37 pm
С розовите цветчета мисля че е някаква мамилария ,но за другия не знам.От цял форум никой ли няма предположения?
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: John Stalker в Декември 04, 2014, 07:04:38 pm
С розовите цветчета мисля че е някаква мамилария ,но за другия не знам.От цял форум никой ли няма предположения?

:) Мързи ги да пишат..   :D пародията вероятно е Parodia magnifica (http://cactus-bg.com/mediawiki/index.php/Parodia_magnifica). А мамиларията може да е Mammillaria magnimamma.. а може да е и друга ;) (y)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Neli Maneva в Декември 04, 2014, 07:05:32 pm
С розовите цветчета мисля че е някаква мамилария ,но за другия не знам.От цял форум никой ли няма предположения?
предполагам че е eriocactus magnificus
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: SPINY в Декември 04, 2014, 08:26:38 pm
Мамиларията може би е  rhodantha. Не ми прилича на magnimamma.
Пародията /  сега всичко е пародия  (rofl) макар ,че Eriocactus на мен повече ми харесва / е вероятно magnifica - тя има леко синеещо-зелен цвят на епидермиса. Но може да е claviceps или warassii. Снимките ти са некачествени.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Декември 04, 2014, 11:08:13 pm
Цитат
Мамиларията може би е  rhodantha. Не ми прилича на magnimamma.
Пародията.. е вероятно magnifica
Съгласен и за пародията, и за мамиларията. Прилича на М. rhodantha, но тая трябва да има радиални бодли, а не се виждат. Може да е от условията на гледане, а може и да е някакъв вариант с такова ободляване, и само 3 централни (трябва да са поне 4). А може и да е друг вид, примерно M. carnea, mystax, polyedra, polythele, obconella  и тнт.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: exotica в Декември 05, 2014, 02:17:38 pm
Не е роданта. Полителе, най-вероятно.
Пародериото не ми прилича на никой от чистите "видове", може да сте прави за магнификус, може (ли?) и да е хибрид.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: bricki в Декември 07, 2014, 09:49:08 pm
Това отгледах от пакетче семки от астрофитуми  :D
(http://media.snimka.bg/s1/4126/034496702.jpg?r=0)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Cephalius в Декември 07, 2014, 09:56:52 pm
Прилича на Thelocactus macdowellii.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: SPINY в Декември 08, 2014, 10:26:46 am
Напълно съм съгласен с Cephalius  (y). Чудесен малък T. macdowellii.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Декември 15, 2014, 08:41:15 pm
Това какво е според вас? Някакъв птерокактус..

(http://farm6.staticflickr.com/5559/14397379976_72e552e50e_h.jpg)
https://www.flickr.com/photos/oceanrain/14397379976/sizes/h/ (https://www.flickr.com/photos/oceanrain/14397379976/sizes/h/)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Clement в Декември 15, 2014, 10:15:10 pm
cummulopuntia moje be ?
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Декември 16, 2014, 07:54:11 am
Заровената почти догоре табелка има име започващо с P --> Puna subterranea = Maihueniopsis_subterranea. Мисля е това, на следващата му снимка има такова със светлорозов цвят, там се чете и видовото название.
https://www.flickr.com/photos/oceanrain/14417140651/sizes/l (https://www.flickr.com/photos/oceanrain/14417140651/sizes/l)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: NIKI в Май 17, 2015, 02:06:53 pm
     Имам следния въпрос към колегите енциклопедисти, а именно: към кой вид е зачислена Mammillaria roseoalba, т. к. в БЕК (http://cactus-bg.com/mediawiki/index.php/Mammillaria) не открих да съществува информация за тази мамилария, която ТУК (http://www.mammillarias.net/hunt.php) е отделен вид към род Мамилария. Питам съвсем лаишки и благодаря предварително. Възможно е да съм недогледал, но ще съм доволен някой да отговори.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: John Stalker в Май 17, 2015, 06:03:07 pm
Ето... http://cactus-bg.com/mediawiki/index.php/Mammillaria_rhodantha_ssp._mollendorffiana (http://cactus-bg.com/mediawiki/index.php/Mammillaria_rhodantha_ssp._mollendorffiana)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: NIKI в Май 17, 2015, 06:12:21 pm
     Ето, но моята е с бели цветове, а тук пише "пурпурни"... Нищо общо.

(http://i62.tinypic.com/1z6tpon.jpg)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Май 17, 2015, 06:35:36 pm
Аз по принцип много не вярвам на табелките, знам че е лесно да се объркат имена на разни етапи.
Та, тази мамилария ми прилича на Mammillaria heyderi ssp. meiacantha (http://cactus-bg.com/mediawiki/index.php/Mammillaria_heyderi_ssp._meiacantha).
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: NIKI в Май 17, 2015, 06:57:20 pm
     Това, което показвам, както се досещате е от последната поръчка от Веснер. Трънчето е много добро, вярвам му и за името. В Гугъл излиза същото изображение. Въпросът ми е: има ли такова нещо като Mammillaria roseoalba в съврементата хънтова класификация, която използвате в БЕК, или сайта, който цитирах по-горе е с некоректна информация. Като се замисля, все ми е тая как ще се казва, при положение, че трудно помня имената на кактусите си, но от Кийслинг имам мейаканта и я имам за мейаканта... не за розеоалба! Приличат си, след малко ще пусна снимка на мейаканта, но от смарта...
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: NIKI в Май 17, 2015, 07:00:44 pm
(http://i60.tinypic.com/6e23cj.jpg)

      Това е мейаканта.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Май 17, 2015, 08:55:09 pm
Приличат си, освен цвета на близалцето. А всеки сайт си ползва каквато си иска класификация.

Сега виждам, че сме я изпуснали в БЕК като вид. Има и печатна грешка в синонимния списък на NCL явно. Ето какво пише Хънт на стр. 173:
Цитат
01274 M. roseoalba Boed 1929/MDKG 1: 87, illus. T: MX,
Tamaulipas, nr Victoria, Progreso; based on plants sent to Boedeker
by De Laet in 1928 and later by Ritter, np.
[20] Bo simple, depressed-globose; tub angled, 1 0 x 8 mm; ax
densely woolly; sp 4—5(-6), <8 mm, somewhat unequal, spreading
rather regularly and somewhat recurved, whitish, pink towards base;
fl 3 cm; otep brownish pink; itep whitish; fr clavate, 1.5 cm, red.
Туберкули: ъгловати, 10 - 8 мм.,
аксили: имат гъста вълна;
Бодли: 4 - 5 - 6 бр., до 8 мм.бели с розовата основа;
Цветове: - 3 см., отвън кафеникаво-розови, отвътре беловати;

Ще трябва да и добавим страница и картинка може би.  8)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Май 17, 2015, 09:05:49 pm
Eго и едно друго мнение, инфо:

Цитат
Scientific Name:    Mammillaria roseoalba
Species Authority:    Boed.
Taxonomic Notes:    Some people consider this species to be conspecific with M. heyderi.
http://www.iucnredlist.org/details/152043/0 (http://www.iucnredlist.org/details/152043/0)
http://mammillaria.forumotion.net/t756-mammillaria-roseoalba-lau1170-for-maurillio (http://mammillaria.forumotion.net/t756-mammillaria-roseoalba-lau1170-for-maurillio)
http://mammillaria.forumotion.net/t1281-mammillaria-roseoalba (http://mammillaria.forumotion.net/t1281-mammillaria-roseoalba)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: NIKI в Май 17, 2015, 09:21:03 pm
Приличат си, освен цвета на близалцето. А всеки сайт си ползва каквато си иска класификация.

Сега виждам, че сме я изпуснали в БЕК като вид. Има и печатна грешка в синонимния списък на NCL явно. Ето какво пише Хънт на стр. 173:
Цитат
01274 M. roseoalba Boed 1929/MDKG 1: 87, illus. T: MX,
Tamaulipas, nr Victoria, Progreso; based on plants sent to Boedeker
by De Laet in 1928 and later by Ritter, np.
[20] Bo simple, depressed-globose; tub angled, 1 0 x 8 mm; ax
densely woolly; sp 4—5(-6), <8 mm, somewhat unequal, spreading
rather regularly and somewhat recurved, whitish, pink towards base;
fl 3 cm; otep brownish pink; itep whitish; fr clavate, 1.5 cm, red.
Туберкули: ъгловати, 10 - 8 мм.,
аксили: имат гъста вълна;
Бодли: 4 - 5 - 6 бр., до 8 мм.бели с розовата основа;
Цветове: - 3 см., отвън кафеникаво-розови, отвътре беловати;

Ще трябва да и добавим страница и картинка явно.  8)

     Това имах предвид, Джордж  (bow)!

     А за Mammillaria longiflora ssp. stampferi ще хвърлиш ли едно око  ;)? Предварително ти благодаря! Знаех, че ще ми помогнеш  (handshake)!
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Май 17, 2015, 09:31:02 pm
Аз обаче не се наемам да кажа дали M. roseoalba е отделен вид или разновидност, подвид на близките й видове.
Експертите са на различни мнения, в горните няколко линка или много дискусия и различни снимки. Полевите и номера се различават много силно.


Цитат
01293 M. stampferi Repp 1979/KuaS 30(8): 187; 12590 M. longi-
flora ssp. stampferi
(Repp) Hunt 1997/MP 6: 5; Hunt 1990/MP2:12.
T: MX, Durango, nr El Salto, 2600 m, 16 Feb 1978, Reppenhagen
1358 (ZSS, holo.). Also collected by Lau (Lau 1250). -> M. longi-
flora ssp. longiflora
подвид = на ssp. longiflora според Хънт, това излиза.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: NIKI в Май 17, 2015, 09:50:55 pm
     Извинявай за въпроса, но не ли на база "Хънт" пишете БЕК? Не би ли трябвало щом е написал в труда си, че е отделен вид, да се води "вид", а не подвид, според това кой как приема класификациите, или според спорове? Естествено, че всеки решава какво да пише на табелките си, по тази тема се е изписало много...
     Почти същото е и със стампфери - понеже ползвам често БЕК за съпоставка и проверка на различни видове /като единствен аналог за класификация с описание на български език/, като фен на мамиларии, видях, че я няма тук, а я пише другаде. За това така си позволих да попитам. Благодаря още веднъж и съжалявам, ако излишно съм накарал някой да чете  :D.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Май 18, 2015, 04:48:53 am
     Извинявай за въпроса, но не ли на база "Хънт" пишете БЕК? ===
Да де, ама вече не сме 2006, нещата се променят по малко.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: exotica в Юни 11, 2015, 04:41:45 pm
Ще се радвам на предположения и твърдения за следните 2 Ецера. Моржове са (и 2-та са преживели -20°C и зимуват навън от невръстна възраст).

Това според мен със сигурност не е Echinocereus nicholii:
(http://s16.postimg.org/s4teve7ch/IMG_2492.jpg) (http://postimg.org/image/s4teve7ch/) (http://s16.postimg.org/sb73yhghd/IMG_2493.jpg) (http://postimg.org/image/sb73yhghd/) (http://s14.postimg.org/k27lrqil9/IMG_2501.jpg) (http://postimg.org/image/k27lrqil9/)
Много подобни растения се мъдрят в Бистрица (а, и тук или в хоби-кафето ми се струва, че съм мяркал) под името Echinocereus ortegae var. koehresianus с полеви №, което като име също не отговаря, най-малкото на цвета.

Това също според мен не е Echinocereus fendleri ssp. rectispinus SB51:

(http://s14.postimg.org/wcyeljtel/IMG_2496.jpg) (http://postimg.org/image/wcyeljtel/) (http://s14.postimg.org/xc0ru9fa5/IMG_2497.jpg) (http://postimg.org/image/xc0ru9fa5/) (http://s14.postimg.org/57ffdn6hp/IMG_2500.jpg) (http://postimg.org/image/57ffdn6hp/)
При Пешо и Милена го има същия под същото име, предполагам от същия източник, също и при Валентино Валячели (cactusart/llifle), вероятно пак от същия източник. Но, морфологично растението според мен е далеч от групата fendleri, а други попадения в мрежата за това растение с този полеви №, които много повече приличат на fendleri, изглеждат съвсем различно (т.е. като fendleri).

(http://imageshack.us/a/img195/9921/dsc0205as.jpg) (http://cactus.rastislav.net/forum/viewtopic.php?f=30&t=1727&start=390#p44363)

Имаше и 1 още по-готина снимка от един английски форум, която обаче не мога сега да открия…

Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Schmidt в Юни 12, 2015, 04:55:05 am
Първият очевидно не е nicolii.   Вторият със сигурност е fendleri  и отговаря на описанието си.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: SPINY в Юни 12, 2015, 11:32:00 am
Николито , наистина не би трябвало да е николи  :) И аз го имам / предполагам от същият източник като твоя/ и си стои с този надпис . Виж тук : http://swbiodiversity.org/seinet/taxa/index.php?taxon=12787&cl=93 (http://swbiodiversity.org/seinet/taxa/index.php?taxon=12787&cl=93)
Това е описание на E. ledingii. Струва ми се че се доближава до това на нашия вид :)
По отношение на фендлерито , може и да си е точно това. Но аз съм го отписал от `моржовия ми списък`, защото преди година  още при - 8` - 9 `С ми стана на каша  :)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: kalinaalena в Август 25, 2015, 08:50:58 am
Този ми е с табелка Neoporteria woutersiana, купуван е от Серафимови.Но имам съмнения...други предположения? Твърде зелен е, а е на южно слънце и в най-горещите дни.
(http://i58.tinypic.com/2mnocb7.jpg)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Schmidt в Август 25, 2015, 01:41:24 pm
Най-вероятно е да е Neoporteria paucicostata v, viridis .   Друга с такъв светъл цвят и   тъмни бодли  е  N. clavata , но не  меструва ,че е тя.   При тях чисти неща  много рядко може да намериш и може да е някъкъв хибрид  по- вероятно.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: kalinaalena в Август 25, 2015, 03:26:18 pm
Благодаря за отговора.Ще сменя табелката  :)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: kalinaalena в Ноември 09, 2015, 04:28:19 pm
Някой знае ли какво е това дребосъче?Подарък от преди 2-3 години, не расте бързо... (think).
(http://i63.tinypic.com/2lo3xnr.jpg)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: NIKI в Ноември 09, 2015, 08:03:12 pm
     Mammillaria pectinifera ssp. solisioides?
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: NIKI в Ноември 09, 2015, 08:16:28 pm
(http://i63.tinypic.com/242c1nn.jpg)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: kalinaalena в Ноември 10, 2015, 09:09:13 am
Благодаря Ники,
Май докато не цъфне, няма да стане ясно какво е.Може да е някое педио (think).
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: scleri в Ноември 10, 2015, 11:10:05 am
И на мен първото което ми мина през ума като видях снимката беше Мамилария солисоидес.  Като гледам пъпките са наредени във венче точно както при Мамилариите. Педиотата правят цветове на върха. Що се отнася до бавния растеж солисоидеса е доста капризно и бавно растящо трънче.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Clement в Ноември 10, 2015, 02:46:56 pm
moje li da snimash ot strani ? :)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Andromir Popov в Ноември 10, 2015, 09:14:26 pm
Според мене не е мамилария солисоидес,ако и да прилича на нея.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Andromir Popov в Ноември 10, 2015, 09:24:36 pm
Солисоидеса още от втората година есента се обсипва със жълти цветове ниско в кръг.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: NIKI в Ноември 10, 2015, 09:58:00 pm
     Каквото и да е, в твоите добри ръце, скоро ще разберем какво е :).  Дай да питаме този, който ти го е подарил, че ми е любопитно какво животинче си имаш ;). Ето моите бебета солисиоидес на годинка и нещо... дано затвърдят или развенчаят предположението ми.

(http://i68.tinypic.com/1z54uib.jpg)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: kalinaalena в Ноември 11, 2015, 09:46:47 am
Подарък ми е от Галин Гочев, но той май не влиза често тук.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Neli Maneva в Ноември 11, 2015, 02:35:41 pm
Абе,  Лицов и ти си станал за обиране  :D (bow)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: NIKI в Ноември 11, 2015, 05:38:06 pm
Абе,  Лицов и ти си станал за обиране  :D (bow)
     Манева, всичко мое е и твое  (sun)!

Подарък ми е от Галин Гочев, но той май не влиза често тук.
     Никак даже :). На срещата ще го питате.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Ноември 11, 2015, 07:18:02 pm
Някой знае ли какво е това дребосъче?Подарък от преди 2-3 години, не расте бързо... (think).
(http://i63.tinypic.com/2lo3xnr.jpg)
С такива мамили и пектинатни бодли, най-много да е някоя корифанта. Нека да дочакаме откде ще се появят пъпките.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: kalinaalena в Януари 15, 2016, 04:08:50 pm
Имам един стар феро с табелка за  emoryi, не знам от къде го имам, но ми прилича на covillei, защото  мамилите му са големи и добре изразени/ реших, че това е признак за covillei/ :).
По повод на това, че цъфна за първи път това лято вече съм я показвала тази снимка, но вижте мамилите.Ребра няма.
(http://i67.tinypic.com/2en41zr.jpg)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: el pistolero в Януари 15, 2016, 07:02:34 pm
А вариант Феробергия дали е възможен? Не че имам наблюдения над такова добиче- просто подхвърлям вариант.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: exotica в Януари 15, 2016, 09:29:11 pm
Това мисля, че го бях пускал вече. Както се казва, информация от извора (https://www.desertmuseum.org/programs/alamos_succs_feremo.php). (nod) До намирането на тази информация, винаги ми е било мистерия кое кое е - emoryi ли е covillei или обратно, или са различни.
Марк Димит се е закопал и е успял да дефинира кое от emoryi е emoryi и кое covillei. Доколкото ми стана ясно, северната част от вида е по-ниска и по-кълбовидна И! с червени цветове, докато южната част от вида е по-висока и по-цилиндрична И! с жълти цветове, НО! има една обща област, в която единият подвид прелива в другия и, където се срещат индивиди с "разменени" атрибути - ниски и кълбовидни с жълти цветове и високи цилиндрични с червени цветове, както и с междинни форми на стъблата и оранжеви цветове и, както и форми, цъфтящи едновременно и с жълти и с червени цветове на едно и също растение.
В описанията на двата подвида няма разлика в релефа на ребрата.

emoryi
emoryi×covillei
covillei
(https://www.desertmuseum.org/programs/images/Feremoemo02_285.jpg)(https://www.desertmuseum.org/programs/images/Feremo-02_285.jpg)(https://www.desertmuseum.org/programs/images/Feremocov06_285.jpg)

Пиши го emoryi ssp. emoryi и си свиркай. ;)

Много по-съществено от името му е, че вече е зряло растение и те прави една от малкото кактусчии, които имат цъфтящо emoryi, да не говорим, че лично за мен, това е първото цъфтящо emoryi, което съм виждал в България. (happy)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: scleri в Януари 15, 2016, 11:27:32 pm
Бях почнал да пиша нещо на тема класификация, ама ако отворим тая тема има да спорим до лятото. Искам само да кажа че според всички по-масово приети класификации, и на Бакеберг, и на Андерсон, и на Хънт и т.н Ферокактус емори има две разновидности - емори и ректиспинус. Ковилеи се приема като синоним на емори. Това че някои хора имат интерес видовото разнообразие да расте неограничено, и се опитват да наложат ковилеи като отделна разновидност си е друга тема. Ферокактус емори вар. ректиспинус има много по-малък ареал на разпространение. Среща се само в един ограничен район на полуостров Калифорния. Ферокактус емори вар. емори се среща в северно Мексико, като ареала на разпространение достига чак  до югозападна Аризона, САЩ. Този доста по-голям ареал предполага и повече различия между отделните таксони. Тези различия обаче не са достатъчно ясно определени така че не може да се говори за различни разновидности. Факт е че червено и жълто цъфтящи екземпляри се срещат навсякъде.  Размера също не може да бъде точен критерий доколкото това е един от най-бавно, ако ли не най-бавно растящия Ферокактус. Това че един екземпляр има по-кълбовидна форма и вече цъфти не означава че след петдесетина години няма да се източи във височина. Според повечето специалисти този вид започва да цъфти след като достигне трийсетина сантиметра в диаметър.
Вярно е също че в български колекции цъфнало емори си е голяма рядкост. Така че нашето Калинче има пълно право да се гордее със своето трънче.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: exotica в Януари 16, 2016, 12:30:12 am
Не, scleri, Димит, доколкото знам, дълги години копае emoryi надълбоко и Хънт горещо го прегръща за това - най-накрая Хънт в съавторство с него въвежда covillei през 2005 като подвид. Дали има стойност това, или не, любители като нас не могат да опредѐлят. ;) Лоде, гледам, че в синонимния си индекс копира Бакеберг като отново връща covillei в emoryi, но книгата не е у мен, за да цитирам дали запазва подвидовия статут - Пешо и Миленка да драснат…
И, да, няма да мътим класификации в тази тема. (y)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Януари 16, 2016, 02:36:17 am
Lode:
Цитат
FEROCACTUS
covillei --> Ferocactus emoryi
....
- Ferocactus emoryi
- Ferocactus emoryi subsp. rectispinus
И аз си мислех, че трябва първо мамилите му да станат на ребра и тогава да цъфти, обаче.. някои кактуси си цъфтят още от малки и по-различно изглеждащи, по едни или други причини...  (f)  (handshake)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: kalinaalena в Януари 16, 2016, 08:41:59 am
А вариант Феробергия дали е възможен? Не че имам наблюдения над такова добиче- просто подхвърлям вариант.
Да, прилича  на много феробергии от снимките в нета. (happy)От доста време искам да имам такъв хибрид, ако е наистина така, ха-ха..имам си го.
Растението е около 15 годишно, отдавна трябваше да направи ребра, но не, дълги мамили.Ако от някое опрашване , някога и незнайно къде е останал някой друг лехтен ген, бог знае.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: scleri в Януари 16, 2016, 01:04:17 pm
Калинче, трънчето ти не е Феробергия. Това че на петнайсет години все още няма оформени ребра за емори-то не е някакво изключение. По-скоро изключение е твърде ранният цъфтеж. Той може да е обусловен от няколко неща. На първо място от генетично предразположение. То може да е предизвикано и от някаква хибридизация назад в родословното дърво. Ако дядото на твоето трънче е някое фордии, или акантодес, или нещо друго което цъфти по-рано, и е с близки по размер и  форма бодли. Полученият хибрид по-късно е опрашен от класически емори, в резултат на което  външните белези на хибридизацията са се загубили, или са станала по-трудно забележими, но някъде дълбоко в гените му е останала възможността към по-ранен цъфтеж. Това разбра се е по- малко вероятно. По-скоро ранният цъфтеж е предизвикан от условията на отглеждане. 
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: kalinaalena в Януари 16, 2016, 03:48:35 pm
Може би не е 15, а много повече годишен, на работа имам ксерокопие на една руска книжка, в нея от началото на кактусарстването ми записвах срещу съответния вид датата  на придобиване.Ще проверя.В служебния комп са ми и снимките от 2009г. досега.Не съм го снимала в цял ръст, защото преди 2-3 години нещо го прояде по епидермиса, в близост до върха , под формата на пръстен и този калциран пръстен е доста грозен за очите на естетите-кактусари.След няколко години ще се оправи, надявам се.Може би и това е причина да не оформя ребра както и да изостава с растежа си спрямо другите стари ферота.
Дори и грозноват, ще го снимам, за да видиш, Склери, че дори ония вертикални набраздявания, характерни за емори ги няма.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: kalinaalena в Януари 16, 2016, 05:16:12 pm
Една снимка , направена от Галин през лятото на 2012г.
(http://i66.tinypic.com/muajwn.jpg)
Този, който е в ляво на снимката, зад  histrix-а.Emoryi си е...жалко, искаше ми се да е феробергия :(
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: asensy в Март 24, 2016, 05:34:18 pm
Някой може ли да помогне с кръщаването на този кактус? Рангел го е сял като Лобивия, но смята, че е някаква Неопортерия. Та за това иде реч:
(http://i64.tinypic.com/2vdgu1u.jpg)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: el pistolero в Март 24, 2016, 05:56:47 pm
Aз подхвърлям предположение за Pyrrhocactus engleri  - Eriosyce engleri (http://www.llifle.com/Encyclopedia/CACTI/Family/Cactaceae/2603/Eriosyce_engleri)
 
Или да е някоя от множеството вариации набутани в неизчерпателното curvispina.


Не е цъфтял все още нали?
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: asensy в Март 24, 2016, 06:14:57 pm
Не е цъфтял. За мащаб саксийката е 7 см.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: scleri в Март 24, 2016, 06:44:15 pm
Едва ли съм най-подходящия човек да се намесвам в тема за определяне при положение че имам куп безименни кактуси, но на мен това трънче си ми бие на Лобивия. Има някакво Ехинопсиско излъчване. Не мога да определя какво точно. Просто така го чувствам. Но може да е и нещо от групата на Ериосице. Все латиноамериканчета са. Един вид първи братовчеди.   
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: melaleuca в Март 24, 2016, 07:12:20 pm
Docente,spored men e Echinopsis leucantha!!!
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: cactus center в Март 24, 2016, 07:50:23 pm
Bravo profesore
(http://i65.tinypic.com/rhsar8.jpg)
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Schmidt в Март 25, 2016, 04:34:17 pm
lobivia  e . Съгласен съм с Галин.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Април 27, 2016, 11:55:28 pm
(https://c2.staticflickr.com/2/1444/26076072414_67a98fc062_b.jpg)

(https://c2.staticflickr.com/2/1679/26589155092_3abf21c597_h.jpg)
Мисля това е Opuntia strigil, а вие?
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Юни 11, 2016, 05:35:35 pm
(https://c2.staticflickr.com/8/7338/27601055415_aeaa9af31e_b.jpg)
Една мамилария цъфна оня ден, дето ми я дадоха за M. fraileana,  но явно не е същата. Някакви догадки?
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: Пламен в Юни 11, 2016, 11:32:50 pm
Прилича на mamillaria louisae.
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: melaleuca в Юни 12, 2016, 11:29:38 am
Jore, 1 snimka e Opuntia pycnantha
2.Mammillaria yaquensis
Титла: Re: Идентификация на кактус
Публикувано от: 7george в Юни 13, 2016, 05:37:26 am
Благодаря ви за отговорите.
Opuntia pycnantha - сетих се и аз, тя е разбира се.
Мамиларията трябва да е Mammillaria hutchisoniana мисля, а M. louisae, неин подвид един вид, е по дребна от моето растение, което сега цъфна сефте. Галине - Mammillaria yaquensis (от която ти ми прати) е поне 3 - 4 пъти по-дребничка и със лилави близалца, както и фраилеаната. Може би не съм показал мащаба както трябва на снимката.