Автор Тема: Бодли  (Прочетена 235393 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен scleri

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
Re: Бодли
« Отговор #840 -: Септември 06, 2014, 11:20:55 pm »
Да е само червения крисакантус човек да почерпи. Наскоро ви показах цъфнал Феро виридисценс само че вместо жълт с зеленикав отенък цвета му се оказа червеникав.Определено хибридизиран. Най-вероятно с фордии. А е купен от Кийслинг. Един от най-реномираните европейски производители. Явно и за основните производители външния вид е по-важен от видовата чистота. Все пак масовия клиент си купува кактус защото го е харесал, а след това може от любопитство да погледне какво пише на табелката с името.
Трябва да призная че сериозните търговци като разберат че срещу тях стои колекционер, а не случаен клиент честно си казват / когато те самите знаят / че трънчето е хибрид. Три пъти молих Веснер за червен крисакантус и на края ми каза че може да ми изпрати, но няма да е чист. Трънчето още е живо и здраво. Бодлите му са наситено тъмно червени. Дори и тези от преди две, три години. Много е ефектно на вид, но от далече му личи че не е чист крисакантус.
От опита който имам мога да кажа че със сравнително висока степен на сигурност човек може да си поръча видово чисти семена / растения не съм купувал / от Меса Гарден. За петнайсетина години от както познавам фирмата само два пъти съм виждал да се предлагат семена от червен крисакантус. Обикновено м-р Брак предлага два, три крисакантуса, с различни полеви номера за които си пише - брилянто жълти бодли. Скоро не бях поглеждал каталога му. Сега хвърлих едно око да видя дали няма да ни се отвори парашута но за съжаление и тази година няма червен крисакантус. Няма обаче и класическия жълт. Тази година Брак предлага две разновидности на жълто червения / оранжевия / крисакантус който също си е доста раритетен. Догодина едва ли ще има семена от него. Ако не са свършили вече. В каталога му има още една позиция която е свръх рядка. Яд ме е че не съм отворил сайта му по-рано. За пръв път от петнайсет години Брак предлага семена от Ферокактус макродискус вар. септентрионалис. До сега не съм срещал семена или семеначета от тази разновидност никъде. Изключение прави един италианец от когото с Екзотика си купихме семеначета преди две години. Трънчетата са още малки. В бодлите им има нещо което дава надежда, но цвета на стъблото си е красическия синкаво зеленикав докато септентрионалиса има жълто зелено стъбло. Така че не съм убеден че имам тази много ефектна разновидност на макродискуса.
Наближава сезона са есенно - зимните сеидби. Ако някой реши да пазарува от Меса Гарден нека ми се обади на лични. Ще съм му безкрайно благодарен. Не върви за две, три порции семена да правя индивидуална поръчка, а и не мога защото картата с която плащах в интернет ми изтече и не съм я подновил. Не съ
Не съм разглеждал каталога подробно. Вероятно могат да се открият и други интересни предложения, като Копиапоа рупестрис например която също много рядко се появява в каталозите на търговците.

Неактивен kle4o

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 210
  • Activity:
    0%
Re: Бодли
« Отговор #841 -: Септември 07, 2014, 01:04:34 pm »
Макар и само с двама-трима участници, дискусията е интересна, поне за мен. Затова и по изключение участвам - от уважение към участващите.
За да се разбере практиката е хубаво винаги да се тръгва от възможно най-широката гледна точка.
Тези трънчета са описани преди 115 години и за доста дългата си "културна" история са преименувани и какво ли не още.
Какво може да се случи за този дълъг период, който бих разделил условно на две - преди и след твърдата загриженост на съответното правителство за опазване и защита.
1. Преди - носят се семена и растения вкл. в Европа и попадат на всякакви грижи - от Цюрихската ботаническа, през Хааге до обикновени лица. Или оцеляват, или не.
2. След  - добивът на семена е регламентиран от държавата, извършва се от сертифицирани събирачи, отива в сертифицирани разпространители, а растенията не се пипат, под заплахата от сериозни наказания.
Може би има някакъв процент рискови играчи, които пробват и успяват въпреки това.
Има държави като САЩ и Бразилия, които  са по-строги и други, където нещата са по-либерални, но сертифицирането на добив е повсеместно правило.
Това касае пазара съвсем пряко - той се разраства и иска, а предлагането става обратно все по-малко.
В Европа има тази хризакантус традиция и семена и растения се предлагат:
- от сертифицирани доставчици - в Германия например - Уулиг, в САЩ например Месагарден
- от несертифицирани доставчици
- от традиционните сукулентни колекции, бот. градини и т.н.
- от частни лица
Вижда се, че има поне три слоя за сравнение:
- как изглеждат растенията на място
- как изглеждат растенията, излизащи от семена - от тук и от там
- как изглеждат растенията, получавани от различни търговци с такъв етикет

Важно е да се отбележи, че се е създала една дългогодишна практика на предлагане на нещо на много хора с еднакъв етикет и различно съдържание и основанията за това са поне 2 - дългата традиция на културно отглеждане в Европа и търговският интерес. Но според мен големият мерак на всички като нас да имат червен хризакантус поражда реакцията на търговското предлагане. При това точно етикета изпълнява нашето очакване.
Ако съвкупният интерес на всички желаещи да имат точно копие на оригинала надделява ще се засилва прекомерно натиска върху популацията и резултатът ще е като при много други неща - плачевен.
Затова е похвално изместването на интереса към културни феномени, като хибридите на кабуто, а при ферокактусите също има какво да се хареса.
Ето две снимки на жълти хризакантуси от сертифицирани доставчици:
Уулиг

и Месагарден/ Рангел

При червените нещата са сложни, но пък какво разнообразие на хибриди с чудни бодли за изтерзаните ни души.

Неактивен scleri

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
Re: Бодли
« Отговор #842 -: Септември 07, 2014, 04:44:26 pm »

Много пъти съм ви споменавал за един чех на име Наксера. Страшен перфекционалист не търпящ в колекцията си кактус с някакъв дефект. Това по-долу са крисакантусите от неговата колекция. За съжаление и той няма, или поне не е качил на сайта си снимка на червен крисакантус.








Неактивен SPINY

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 977
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
Re: Бодли
« Отговор #843 -: Септември 07, 2014, 06:00:33 pm »
И тъй като Склери показва Наксера , ето друга снимка от неговата колекция с жълти крисакантуси , но долу в ъгълчето  се мярка нещо като червен крисакантус  :) Снимката е правена тази година от един унгарец и за съжаление той не е уточнил какво точно е снимал. Но на мен ми прилича точно на това  :)

Неактивен kle4o

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 210
  • Activity:
    0%
Re: Бодли
« Отговор #844 -: Септември 07, 2014, 06:29:25 pm »
Scleri, Spiny, тези на чехът са чудесни, но малко полезни - освен ако някой не реши да си купи от него.
По-полезни, поне за мен са личните снимки, опит и информации - така мога да питам автора конкретно и да науча нещо.
Излишно е да казвам, че всички снимки, които някога съм качвал са мои - това при мен е норма, с която не задължавам никого, но ще се радвам да видя как са при Scleri някои неща, които поръчвахме навремето заедно при Веснер, Плап, Пилц....
Бих се радвал и на коментари, както по написаното, така и по показаното, защото без диалог някой ще си помисли, че показваме, за да се хвалим, а не да сме си полезни.
Нали не го правим с първата мотивировка? 

guest8

  • Гост
Re: Бодли
« Отговор #845 -: Септември 07, 2014, 08:04:05 pm »
първите ми два Gymnocalycium spegazzinii v. unguispinum продължават да надуват бузи:



Неактивен scleri

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
Re: Бодли
« Отговор #846 -: Септември 07, 2014, 10:44:32 pm »

Босос, да ти са живи и здрави унгиспинумчетата. Много да те радват, и много да ги пазиш. Че ако знаеш колко хора им се канят. Направо страх ме хваща. А и аз вече съм пенсионер. Кой ще ги опази . Не знам.




Клечо, прав си за снимките ама само до някъде. Първо ти си късметлия. Имал си възможност да пообиколиш доста места с разкошни трънчета. Да нащракаш снимчици всякакви. Аз по природа съм си малко хвалипръцко дет се вика, и моите кактуси съм ви ги показвал по няколко пъти всеки. Други лично мои снимки нямам. За това се налага в подкрепа на мъдрите мисли дето споделям с вас да качвам и някоя снимка от нета.

И понеже от няколко дена коментираме крисакантуса и в частност червенободливестия му вариант това по-долу е червения хибрид дето ми го изпрати Веснер при една от твоите поръчки.




Има ги тия бели радиални бодлички за които ти писа, ама долния централен бодил е прекалено широк и прекалено засукан. На мен ми бие на централния бодил на акантодес вар. тортулиспинус. И освен това трудно мога да нарека този бодил долен при положение че излиза от средата на ареола.


А това е Феро крисакантус вар. грандифлорус дето ми го изпратиха от Кактус дел сол. Освен табелката почти нищо друго не го свързва с крисакантуса. Поне според мен.




Това е крисакантуса дето го напазарувах от Плап. Пак при поръчка организирана от теб. Офертата им беше за червен, но за мен това е по-скоро жълто червен / оранжев / крисакантус.




А това е феро макродискус вар. септентрионалис дето го споменах няколко поста по-нагоре. Бодлите му са по-прави и не толкова притиснати към стъблото в сравнение с типовия вариант на този вид, но както вече споменах стъблото е класически синкаво зеленикаво, а не жълтеникаво каквото трябваше да бъде.




Неактивен kle4o

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 210
  • Activity:
    0%
Re: Бодли
« Отговор #847 -: Септември 08, 2014, 11:25:03 am »
Привет, Scleri!
Благодаря ти, че ме определяш като късметлия, макар че не играя тото!
Майстор си и трънчетата ти са супер - явно добре ги гледаш!
Веснеровото е хибрид, но е многообещаващо.
Това от Испания е повече хризакантус, а Плаповото още повече. Според мен...
Темата за хризакантуса ме интересува, защото хобито ми е доста по-активно през последните години и все още изследвам особеностите на средата, в която формирам колекция.
Колкото и тъжно да е, пробите и съответно неуспехите, особено при феровците, са повече и в момента нямам достоен за показване червен.
Така, че те поздравявам за резултата!
Може да снимаме фронтално една ареола с бодлите и и да поразсъждаваме заедно някой път.

Здравей, Bosos!
Номинирах това твое трънче още на времето и поради липса на собствен опит, нямам какво да добавя -чудесни стават!

guest8

  • Гост
Re: Бодли
« Отговор #848 -: Септември 08, 2014, 11:45:15 am »

Босос, да ти са живи и здрави унгиспинумчетата. Много да те радват, и много да ги пазиш. Че ако знаеш колко хора им се канят. Направо страх ме хваща. А и аз вече съм пенсионер. Кой ще ги опази . Не знам.

Благодаря и scleri и на kle4o

Неактивен Valyo

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 446
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
Re: Бодли
« Отговор #849 -: Септември 08, 2014, 01:33:43 pm »
Ей, Bossos, приятелю! Най-приятелски те моля при следващото ми посещение у вас, да вземеш и да прибереш тези две красоти, с които разбуни нета, на тайно място в мазата си, че да не ги фани окото ми. Щото не мога ти гарантирам, че съм се оказал с такоз бодил и аз в колекцията си.  :D (rofl)
Valyo

Неактивен Cephalius

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 265
  • Activity:
    0%
Re: Бодли
« Отговор #850 -: Септември 08, 2014, 04:57:36 pm »
Основният проблем  май се корени в това, че колекционерите буквално приемат, че  Feroc.chrisacanthus forma rubrispinus трябва да е ярко червен, а не червенеещ. От там се стига до търсене на яркочервени бодли, каквито не са характерни за вида. А има ли търсене, се намира кой да изпълни вакума.
От друга страна камара народ вече пъпли из хабитатите и предлага събрани семена. Ако събиращият не е наясно съвсем с вида и ареала му, то без проблем може да събере материал от природни хибриди или от друг вид.

п.п. Не мисля че Кийслинг е произвел Feroc.chrisacanthus forma rubrispinus в оранжерията си. Той сее семена от други фирми - Кьорес, Меса гарден и т.н. На сайта си е качил какво кога е сял и откъде. Така че червеният му псевдо chrisacanthus е селектиран другаде.

Неактивен Cephalius

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 265
  • Activity:
    0%
Re: Бодли
« Отговор #851 -: Септември 08, 2014, 05:08:01 pm »

А това е феро макродискус вар. септентрионалис дето го споменах няколко поста по-нагоре. Бодлите му са по-прави и не толкова притиснати към стъблото в сравнение с типовия вариант на този вид, но както вече споменах стъблото е класически синкаво зеленикаво, а не жълтеникаво каквото трябваше да бъде.





Дали пък описанието на цвета на епидермиса не е подвеждащо. Не е нещо изключително. Среща се и при други описания на видове. На тези снимки от естествения ареал на септентрионалиса епидермиса не е жълтозелен, но пък бодлите са ОК.

Ferocactus macrodiscus ssp septentrionalis





Неактивен Cephalius

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 265
  • Activity:
    0%
Re: Бодли
« Отговор #852 -: Септември 08, 2014, 05:18:49 pm »
Тук намерих добри снимка от остров Cedros на жълти и червени един до друг. Червените очевидно не са ярко червени.
https://www.flickr.com/groups/cactaizoa/pool/33263603@N02/

Неактивен Cephalius

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 265
  • Activity:
    0%
Re: Бодли
« Отговор #853 -: Септември 08, 2014, 05:23:57 pm »
И снимки на чехите.

от Cedros  жълт и червен един до друг.


от Santa Margarita




Линк към оригинала: http://www.hajek-kaktusy.cz/de/fotogalerie/ferocactus


Неактивен scleri

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
Re: Бодли
« Отговор #854 -: Септември 08, 2014, 06:31:49 pm »

Ето за това ги има форумите. Cephalius, благодаря ти за разкошните снимки. Търсил съм доста в нета снимки на септентрионалис и единствената която намерих беше едва замъглена не на фокус размазана снимка. Благодаря ти още веднъж за снимките. Същото се отнася и за крисакантуса от остров Санта Маргарита. Това е сравнително скоро открит ареал. Четох че растенията там доста се различавали от тези на островите Кедрос и Сан Бенито. Никъде не успях да открия снимки, а на сайта на нашия приятел Хаек имало.
Дано си прав и за семеначетата които имам. Наистина хабитатните снимки дават надежда. Не бих нарекъл стъблото на трънчето от снимката жълтеещо.  Все пак ако има обща поръчка на семена от Меса Гарден и успея да си поръчам и сея ще съм още по-спокоен.

Кактус БГ

Re: Бодли
« Отговор #854 -: Септември 08, 2014, 06:31:49 pm »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33