Автор Тема: Що е таксономия?  (Прочетена 11078 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен exotica

  • Група БЕК
  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1531
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
  • Кактопат чепат
Що е таксономия?
« -: Февруари 03, 2015, 12:32:27 am »
На английски от Конвенцията за Биологично Разнообразие и в превод:
Цитат
Таксономия е науката за именуване, описване и класифициране на организмите и включва всички растения, животни и микроорганизми на Света. Чрез използването на морфологични, поведенчески, генетични и биохимични наблюдения, таксономистите разпознават, описват и подреждат видовете в класификации, включително тези, които са нови за науката.

Нагазването на любителя в термините и дефинициите е нещо неминуемо в хобито. От търсеното и прочетеното, ми се наби, че таксономията е "първичното". Очевидно се счита за наука, но като лаик бих казал, че това е просто множество от учения и вярвания, насочени към опосредствяне на живата природа до някаква схематична подредба в човешки смисъл. Съвкупност от субективизми… :x

Въпрос: таксономия и систематика едно и също ли е?
Поздрави, Андрей

Неактивен Schmidt

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 335
  • Activity:
    0%
Re: Що е таксономия?
« Отговор #1 -: Февруари 03, 2015, 06:04:17 am »
Ами по принцип  - Да .  Въпросът е какво се разбира под систематика и понеже мисля че знам , за мен по -точната дума е (класифициране) класификация!

Неактивен kle4o

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 210
  • Activity:
    0%
Re: Що е таксономия?
« Отговор #2 -: Февруари 03, 2015, 06:37:56 pm »
Да се отчета с мнение за 2015:

Таксономията на кактусите включва номенклатура и систематика.

Цел на номенклатурата е да дава еднозначни имена на кактусите.

Цел на систематиката е класифициране (систематизация) на кактусите (създаване на някакъв ред в многообразието). Там са понятията семейство, род , вид, и т.н.

Вижда се, че номенклатура и систематика са си взаимно необходими и това се осъществява в таксономията, която ги обединява.

Всеки опит да се "актуализира" една от двете изисква "актуализация" и на другата и от там следва една постоянна бъркотия, защото комплексни изследвания и за двете не са май възможни поради липса на интерес, голям обем и т.н.

Неактивен exotica

  • Група БЕК
  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1531
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
  • Кактопат чепат
Re: Що е таксономия?
« Отговор #3 -: Февруари 04, 2015, 12:50:43 am »
Благодаря за мненията!

Бозата все пак си остава боза.

Вижте, между другото какво се чете в университетите ни:

Пловдивски Университет (pdf):
Цитат
Биологическа систематика
(systеma = множество от обекти с връзки между тях)
Биологическата систематика е наука за разнообразието на организмите, която се занимава основно с:
– разграничаване на видовете
– описването им
– даване на научни наименования
– класифициране (групиране в родове, семейства, разреди и т.н.)
– създаване на инструменти (определителни таблици) за идентифицирането им
– изясняване на родствените взаимоотношения и еволюционните връзки между тях и др.
Основните цели на систематиката са, анализирайки различните биологически характеристики на организмите (морфологически, анатомически, биохимически, физиологически, генетически, екологически, етологически, географски и др.) да създаде система от сравнителни данни за:
– специфичните особености на видовете и по-висшите таксони
– общите свойства на едни или други таксони
– изменчивостта вътре в таксоните.
Таксономия
(taxis = ред, разположение и nomos = закон)
Теория и практика на класифициране на организмите (групиране на индивидите по видове, видовете в родове и т. н.).
Някои автори приемат систематика и таксономия за синоними, но повечето ги разглеждат като понятия с различно съдържание и значение.

Аграрен Университет Пловдив:
Цитат
Систематика на растенията: дял от ботаниката - научно изследване на растенията, тяхното разнообразие и взаимоотношения
Основни три раздела:
  • Таксономия: принципи, методи и правила за класификация на растенията
  • Номенклатура: правила за класификация на растенията
  • Филогения: поява и развитие на растенията в геологичен план (еволюционната история на групата

Тракийски Университет Стара Загора:
Цитат
Систематика на растенията - изучава разнообразието в растителния свят, подрежда и систематизира групите растения в система, която обективно отразява родствените връзки в и между групите. Основен раздел е таксономията на растенията, която определя принципоите и правилата за класификация.




Поздрави, Андрей

Неактивен SPINY

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 977
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
Re: Що е таксономия?
« Отговор #4 -: Февруари 04, 2015, 10:03:46 am »
Имам едно книжле ``Систематика на висшите растения``- многоброен авторски колектив , изд.2005. Авторите пишат , че това е учебник за студентите в Биол. ф-т на Софийски университет.
Ще цитирам от там :
``Терминът СИСТЕМАТИКА означава изследване на разнообразието и обособеноста на организмите както и на родствените връзки между тях. По своята същност систематиката на висшите растения е наука за популационната форма на организация на живота - изучава причините и тенденциите в изменчивостта на отделните групи организми. В структурно отношение Систематиката на висшите растения се състои от три основни компонента - Таксономия , Еволюция и Филогения.

1. ТАКСОНОМИЯТА е дял от систематиката, който разглежда принципите и методите на класификация и наименуване на таксоните. Класификацията включва подреждане на групи от растения /таксони/ и отнасянето им към съответен ранг или категория , които са йерархично съподчинени. Подреждането на групите от растения е съгласно подбрани критерии - изкуствени критерии , фенетично сходство/външно сходство/ или филогенетични /родствени/взаимоотношения.
В резултат на определянето се представя описание на съответния таксон , което е свързано с технически процедури , записващи определена комбинация от характеристики /таксономични белези/, които дефинират този таксон. Таксономичен белег е особеност на даден организъм или група , която може да бъде измервана , броена или по някакъв начин описвана.
Неотменна част от класификационния процес е НОМЕНКЛАТУРАТА , която се занимава със системата и правилата за даване на научни названия на организмите.Ботаниците работят с именувани таксони с ранг на вид , род , семейство...................................................................................

Видът /species/е основна таксономична или класификационна единица. Понятието вид в биологията също е търпяло развитие. От статичен, сега видът се възприема като динамичен , като популация.В широкия смисъл на думата популациите могат да се разглеждат като съвкупност от индивиди , заемащи определена територия /ареал/, които могат да се кръстосват свободно помежду си и да дават плодовито потомство.
Всеки растителен вид има научно латинско наименувание, състоящо се от две думи. Първата отразява рода, към който принадлежи даденото растение , а втората , наречена видов епитет , показва вида и се изписва с малка буква.
Видовете , свързани помежду си чрез родствени връзки , се обединяват в категорията род /genus/. Няколко рода с доказани родствени връзки се обединяват в триб /tribus/.

Следващата по-голяма таксономична категория е семейство / familia/. Тя включва един или няколко рода с общ произход , обединени в трибове. Семействата са отличими категории. Те са главни категории на еволюционната изменчивост и са ясно разграничими.

По отношение на вида , съществува непрекъсната изменчивост между всички членове на един вид и пълна прекъснатост на изменчивостта по отношение на определени белези между видовете.
Категории по-високи от вид , тези на род , семейство , разред , клас , отдел е невъзможно да бъдат дефинирани , освен чрез субективни термини. Това обаче не означава , че те са изцяло изкуствени сборни понятия без биологичен смисъл.
Във всеки случай границите между родовете трябва да се очертават въз основа на възможно най-голям брой признаци, а не на един или два `ключови`признака. От генетична гледна точка отнасянето на близки видове в различни родове , ако те се кръстосват или дават частично фертилни хибриди , е неестествено.

Подвид / suspecies/ е поредица от популации с някои общи морфологични и физиологични признаци , които заемат отделни географски райони от общия ареал на даден вид или различни екологични ниши.Едни подвидове се различават по различни признаци от типичните представители на други подвидове , макар и свързани с един или повече от тях чрез поредица от преходни форми.

Разновидност / variety/ е термин , употребяван в няколко различни смисъла от систематици , селекционери и др. , поради което липсва точно определение , каквото има категорията подвид.

Форма /forma/ е вътревидова категория , която няма генетично или еволюционно значение, тъй като включва всички индивиди , показващи очевидни отклонения от нормата за вид или за подвид.
...``

Неактивен kle4o

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 210
  • Activity:
    0%
Re: Що е таксономия?
« Отговор #5 -: Февруари 04, 2015, 10:17:16 am »
Точно!

Неактивен kle4o

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 210
  • Activity:
    0%
Re: Що е таксономия?
« Отговор #6 -: Февруари 04, 2015, 02:47:06 pm »
Ако оставим уважаваните ботаници да си подреждат понятията имаме и друга гледна точка - на колекционери/любители на кактуси.
Нека да приемам (аз не вярвам, че е възможно), че ботаниците са успяли еднозначно да определят "родословното дърво" и съответно да "именуват" на латински кактусите.
Имам например личен колекционен интерес към копиапоа цинереа деалбата форма еди коя си.
Рангел твърди, че ако изпише семена от SB, то ще знае предварително почти точно какво ще получи, особено ако семките са 100 или 1000. Прав е - качеството е някаква гаранция, а количеството би следвало да отговори на всеки вкус. Ако човек може да отглежда добри растения, това е достатъчно.
При мен нещата са по различни - понеже не изписвам семена и не искам терен за подбор, а само за колекция, това не ми върши работа - искам съвсем конкретни неща и търся начини да ги постигна.
Едното е база за бизнес, другото е само колекционерство.
Знам, че и най-точно дефинираното име, вкл. полеви номер и прочие, не ми гарантира всичко, защото популацията съдържа както повече типични така и по-малко нетипични за нея представители.
Следователно въпросът е - типичното, или нетипичното е предпочитано в колекционерството?
А там всеки следва да гледа собствения си вкус, а не модата. 

Неактивен Schmidt

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 335
  • Activity:
    0%
Re: Що е таксономия?
« Отговор #7 -: Февруари 04, 2015, 05:12:50 pm »
Въобще неразбирам, какво се цели с подобна тема ?  Всеки или почти всеки, който се занимава с колекционерство би трябвало да знае отговора на въпроса .  Всеки, които не знае  може да се усведоми, ако желае .  Информация в мрежата има колкото щеш.  Не виждам смисъл да се правим на учени и ботаници,  като вадим разни цитати от всякъде и  ги публикуваме тук .  Нещата са отдавна  описани и дифинирани.    Щом сме започнали да разтягаме темата  да продължим тогава и аз да кажа какви са личните ми критерии за подбор  на растения.  Естествено искам растението да отговаря на типичното за името си  описание по всички основни  белези.  Типичното е чистото ,  характерното заради което купуваш нещо със съответното име.  Именно с  тези белези  растението е разпознаваемо .  Нетипичността  или несъответствието на някои белези  на наименование и растение , не е въпрос само на вариатетност,  а и на  природна хибридизация ,което  е различно от популацията  в различни ареали.   Мога да разтягам темата още, но невиждам смисъл.  Както и не виждам смисъл да ви заливам с цитати.

Неактивен Vio

  • Списващи
  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 189
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
Re: Що е таксономия?
« Отговор #8 -: Февруари 04, 2015, 05:47:49 pm »
Много компетентно се изказвате, колеги :).

Kle4o, spiny, exotica - всички сте прави.Schmidt, здрасти,отдавна не сме се чували,как си?Разбира се, мнения много, има и интернет ;)

Неактивен Schmidt

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 335
  • Activity:
    0%
Re: Що е таксономия?
« Отговор #9 -: Февруари 04, 2015, 07:31:18 pm »
Здрасти Вио,  аз съм ОК.   Занимаваме се с  дефиниции , с  имена, с научна терминология и чат- пат с успешно отгллеждане на растения.   По -точното в случаят е много компетентни цитати , а не изказвания. 

Неактивен kle4o

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 210
  • Activity:
    0%
Re: Що е таксономия?
« Отговор #10 -: Февруари 04, 2015, 09:07:42 pm »
Май всички съзнаваме, че имаме избори с и във форума - да пишем, да четем или да не пишем и да не четем...
По изключение не съм съвсем съгласен с Хер Шмидт. Признавам си, че изпитвам известен дискомфорт с приравняването на типично и чисто. Според мен чисто просто няма, а типичното за нещо отграничава носителите на съвкупност от определени общи белези от останалите, при които тази комбинация е друга. 
При мен е точно обратното  - привърженик съм на тайната, че без да знам как, науката различава феро от ехино  и има нещо у нас, хората, което ни дава възможност да възприемаме подсъзнателно тези дефинирани от науката разлики и безпогрешно в повечето случаи да правим интуитивно същото.
Значи първо, сме естествено обучаеми (т.е разумни), стига да има кой да предлага класификации и второ, сме в правото си да се сърдим, когато класификаторите прекаляват.
Както вече много пъти съм споделял - за мен единствено екземпляри на живо представляват интерес - а защо харесвам това, а не онова е въпрос на личен вкус.
Мисля обаче, че до добри резултати може да се достигне по различни пътеки. 

Неактивен exotica

  • Група БЕК
  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1531
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
  • Кактопат чепат
Re: Що е таксономия?
« Отговор #11 -: Февруари 05, 2015, 12:14:33 am »
Целта на раздела тук във форума и на тази и другите теми в този раздел е да дадат простички и смислени отговори на всички търсещи нещо повече от името на трънчето си, дали е кактус и как се гледа. Неминуемо всеки занимаващ се с някакво хоби опира до специализирана терминология, обхващаща обекта на хобито му и е нормално да се стреми към самообразование.

Аз съм далеч от биологията като образование, професия и работа. Общата ми култура, придобита в средното училище, не обхваща термините, с които ме сблъсква моето хоби. Затова искам да науча повече. Но, дали заради вродена тъпота или старческо оглупяване, ми е трудно разбирането на някои от основните понятия и ми е объркващо противоречието и неяснотата в намереното в Интернет.

Целта на тази конкретно тема е да даде отговор на търсещия (вкл. и на мен самия) "Що е таксономия".
Искам да има и теми "Що е систематика", "Що е номенклатура", "Що е класификация", "Що е филогения", "Що е монофилетичност", "Що е ДНК секвениране" и т.н. и т.н. Едно, че обогатява форума като място за търсене и намиране на смислена информация и второ, че ще е източник на самообогатяване на културата на членовете му.
Поздрави, Андрей

Неактивен John Stalker

  • Група БЕК
  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
Re: Що е таксономия?
« Отговор #12 -: Февруари 05, 2015, 12:38:21 am »
 (y) 1+

Неактивен Schmidt

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 335
  • Activity:
    0%
Re: Що е таксономия?
« Отговор #13 -: Февруари 05, 2015, 12:44:21 am »
Чак пък по изключение да не си съгласен с мен......  Kle4o,  прегледай си постовете , колко пъти си се включвал  с  отрицателни  коментари  след мои публикации.  Това сигурно е било по"приятелска" линия .  А за лични предпочитания и дума не може да става?    Какво ти  харесва на теб и какво ми харесва на мен, няма никакво значение в случая.  Има  точно определени  параметри- макс.размер на тялото, брои на бодли, цветове и куп други неща , по които се класифицира даденият вид.   Разбира се ,че има и отклонения от тези параметри, но в допустими граници , както при вариатетите.     Как ще се разграничават видовете ,ако ги няма тези типични белези?    Чистите и типични расови екземпляри държат  високи цени и ти добре го знаеш .  Същото се отнася и за семената. Останалото е просто бла-бла.  Генетичният материал преди 20 г. е в пъти по- добър от този които се предлага сега . Всеки които има стари растения може да го потвърди.     

Неактивен Schmidt

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 335
  • Activity:
    0%
Re: Що е таксономия?
« Отговор #14 -: Февруари 05, 2015, 03:33:53 am »
Приятно обогатяване !  Аз лично достатъчно съм се обогатил.  Мисля ,че достатъчно знам  и някои неща  ме натоварват и  задръстват с информация ,която не ми е нужна и ми пречи.   Ако ви влече да ползвате сложна терминология неразбираема за повечето хора и за самите вас, нямам нищо против.  Аз имам други приоритети и в други области.    Диапазонът на общата ми култура не е никак малък.   Научил съм се да отсявам това което искам и  умишлено неискам да знам.     И със сигурност това не те прави по-слабо грамотен.   
   

Кактус БГ

Re: Що е таксономия?
« Отговор #14 -: Февруари 05, 2015, 03:33:53 am »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33