Автор Тема: За един начинаещ  (Прочетена 3964 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Rocket

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 6
  • Activity:
    0%
За един начинаещ
« -: Март 11, 2019, 03:48:22 pm »
Здравейте,
По стечение на обстоятелствата станах горд собственик на 6 малки кактусчета (спасени от изхвърляне).
Изчетох статиите за поливането и пресаждането в този сайт и сега съм им подготвила подходящи съдове с подходящи камъни за основа, пясък и почва.
Това, което изключително много ме притеснява е поливането. Разбрах, че летните месеци трябва да се поливат обилно, но не знам как да го разбирам, при условие, че навсякъде пише да се внимава с количестовот вода. За един начинаещ цялата концепция е малко объркана.  :D Та, на колко време е добре да ги поливам в периода май-септември? Веднъж на седмица, веднъж на две седмици?
От статията разбрах, че трябва да се полива докато водата започне да тече в чинийката на саксията и след това да се изчака до почити пълното засушаване на почвата преди следващото поливане. Правилно ли съм чела?
Ще се радвам и на всякакви други съвети.  :) Много ми легнаха на сърцето тези красавци!
Пет от кактусчетата ги определих като разновидности на Echinocactus Grusonii.
Шестото има бяла "вълна" около себе си и според различни сайтове трябва да Espostoa Melanostele.

Неактивен scleri

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
Re: За един начинаещ
« Отговор #1 -: Март 12, 2019, 08:58:36 am »
Здравей.

Честити да са ти трънчетата. Ако покажеш снимки може да се опитаме да помогнем и с имената. Що се отнася до поливането. Има една сравнително малка група / слава Богу че е малка / кактуси за които дори едно грешно поливане може да е фатално. Повечето обаче нямат нужда от чак толкова много треперене. Основния принцип който трябва да спазваш е : Когато се съмняваш дали трябва да поливаш не поливай. Няма кактус умрял от жажда, но има много отишли си от преполиване.  Друго основно правило : Кактуса се полива само когато е във фаза на активен растеж. Познава се по младите бодлички на върха му. Зимата както вече си научила кактусите почиват / изпадат в стагнация /. Тогава кореновата им система не работи и нямат нужда от вода. В такава стагнация някои от видовете изпадат и през най-големите летни жеги. Тогава е добре да се преместят на по-сенчесто место, и поливането им да се намали или дори да се спре.  Рано на пролет, когато температурите трайно се застоят над петнайсет градуса можеш да изнесеш кактусите на терасата, но не веднага на пряко слънце защото и те изгарят както човек отишъл на плажа без да се е подготвил.  Някои хора слагат пред кактуса марля, или друга полупрозрачна тъкан, други ги изнасят за кратко на слънце като постепенно увеличават времето, и ако всичко е нормално за седмица, две кактусите ще свикнат със слънцето.
Ще се върна отново на поливането. За съжаление не може да се даде график през колко точно време да се поливат. Зависи от вида, почвата, времето. В някои по-дъждовни години се е случвало да поливам кактусите четири, пет пъти за цялото лято, а в някои по-сушави и топли да ги поливам толкова пъти на месец. Усета идва с времето, и за радост кактусите понасят някои леки грешки докато собственика им се понаучи.  Когато по-опитните кактусисти съветват да се внимава имат най-вече предвид кактусите да не се поливат заедно с другите цветя на терасата. Когато човек има на балкона двайсетина, или повече саксии и между тях има два,у три кактуса обикновено полива наред, и скоро остава без кактуси. Ако мога да дам някакъв практически съвет то той ще е - Поливай обилно. Както си чела водата да потече от дренажните отвори на саксията. Следващата поливка прави четири, пет дена след като повърхността на почвата в саксията на кактуса е изсъхнала. Ако времето е хладно или е на дъжд можеш спокойно да отложиш поливката с  два, три дена, или дори със седмица.  Когато един кактус се отглежда на максимално слънце, и се полива рядко или дори много рядко, то той расте по-бавно, но прави по големи и ярки бодли, и се покрива с повече и по-обилен пух. Някои любители предпочитат този метод на отглеждане. Както вече ти казах няма кактус умрял от неполиване.  Аз имах един стеноцереус висок около метър и половина засаден в доста голяма саксия. Преди години сменихме жилището  и не можах да му намеря място на терасата. Изкара зимата и цялото лято вътре в стаята, и за цялото лято не го полях нито веднъж. Това не му се отрази въобще. На следващата година когато му намерих подходящо местенце порасна десетина сантиметра. 
Успех в новото хоби.

Неактивен Rocket

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 6
  • Activity:
    0%
Re: За един начинаещ
« Отговор #2 -: Март 12, 2019, 09:32:09 am »
Scleri, много благодаря за изчерпателния отговор.  (f)
Надявам се, да се науча как правилно да ги поливам, преди да съм убила някое от тях.

Това са кактусчетата:

Тези четирите мисля да ги прехвърля в по-голяма саксия, но да ги оставя заедно, поне засега.
Според програмата на телефона ми те са Golden Barel Echinocacrtuc Grusonii.
Това с големите бодли ми го дава Sider Cactus Gymnocalysium Hostii. Въпреки, че има съмнение, че пак е някой от вид Grusonii.
А "косматото" ми излиза като, Espostoa Melanostele. :)



Неактивен kalinaalena

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1017
  • Activity:
    0%
Re: За един начинаещ
« Отговор #3 -: Март 12, 2019, 10:52:55 am »
Склери, наистина ли поливаш толкова често?/цитат: Следващата поливка прави четири, пет дена след като повърхността на почвата в саксията на кактуса е изсъхнала. /
Аз най-често поливам веднъж седмично, понякога и на две седмици.Една част от кактусите ми са на открито, другата, може би по-голямата, под найлон. Дори тези, на открито и на директно южно слънце издържат две седмици без вода.
И още нещо..обилно поливане -  да, но ако остане вода в подложката не е ли рисковано?Аз внимавам да не се случва.

Неактивен scleri

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
Re: За един начинаещ
« Отговор #4 -: Март 12, 2019, 03:57:14 pm »
Rocket, кактуса от втората снимка сто процента е Ехинокактус грузони. На първата снимка имаш не един кактус, а няколко засадени в обща саксия. Можеш да ги разделиш и да ги сееш в отделни саксии. Снимката не е много ясна, но и те вероятно ще се окажат Ехинокактус грузони.  Това на третата снимка по-вероятно е Ореоцереус, а не Еспостоа защото на върха между пуха му виждам да се подават два, три светло жълти бодила.  Той иска по бедна почва, и по-оскъдно поливане.  Грузонитата много лесно изгарят когато се изложат на пряко слънце без предварителна подготовка за това когато ги изкараш на терасата им дай време да привикнат. Ако имаш време да си играеш с тях в началото ги сложи на източен прозорец така че слънцето да ги огрява най-късно до единайсет часа. След седмица / ако времето е било слънчево / ги извади по напред така че слънцето да ги грее до дванайсет. След това ги дръпни на сянка, и нека слънцето ги огрее отново след като премине голямата жега / след три, четири часа/ Като си поиграеш така две, три седмици може в някой леко облачен ден да ги оставиш на пълно слънце. След месец вече може да не се притесняваш за тях.  Това само тази година. Ако успешно ги приучиш към прякото слънце и изкарат лятото така догодина на пролет ще им е нужна само седмица за да свикнат със слънцето.


Калинче, както знаеш поливането е най - неподдаващото се на планиране нещо при кактусите. Четири, пет дена след като повърхността изсъхне съвсем не е толкова често защото още толкова, а понякога и повече време е нужно повърхността да изсъхне. Така че от поливка до поливка минават поне десетина дена.
Все пак най-важна си остава видовата принадлежност. Имам няколко Ехинокактус парии на собствен корен които поливам два, три пъти в началото на лятото, когато се покажат новите бодли, и още веднъж два в края ако есента се случи суха и топла. Имам и един голям Ериокактус магнификус сят в широка плитка саксия който в жегите поливам през четири, пет дена.   

Цитат - " И още нещо..обилно поливане -  да, но ако остане вода в подложката не е ли рисковано?Аз внимавам да не се случва."
Аз съм противник на саксийните подложки когато става дума за кактуси. Моите нямат подложки. Поливам, водата тече по терасата и след това изсъхва.  По-капризните видове дори съм повдигнал на летвички. Водата да изтича свободно, и да улесня проникването на въздух / до колкото е възможно / отдолу.
« Последна редакция: Март 12, 2019, 04:02:43 pm от scleri »

Неактивен Rocket

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 6
  • Activity:
    0%
Re: За един начинаещ
« Отговор #5 -: Март 12, 2019, 05:06:36 pm »
Scleri, отново благодаря за информацията.
Видях, че в саксийката имам 4 кактучета, едното от които е изключително дребно. Ще ги разделя, за да му дам и на него шанс да блесне. Иначе в тази малка кофичка, другите буквално го мачкат.
В момента всички са на източен прозорец (по някаква щастлива случайност), но все пак ще внимавам с излагането на слънце.
За да не спамя повече, сега отивам да почета и да събера малко повече информация за пресаждането.
Надявам се скоро да се похваля със снимки на кактусите от новата им саксия. :)

Неактивен hindo

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 603
  • Activity:
    0%
Re: За един начинаещ
« Отговор #6 -: Март 12, 2019, 06:34:50 pm »
Позволявам си да допълня това, че на втората снимка е Ferocactus glaucescens, а не Gymnocalycium.

Неактивен Rocket

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 6
  • Activity:
    0%
Re: За един начинаещ
« Отговор #7 -: Март 12, 2019, 08:33:17 pm »
Hindо, аз си мислех, че този е Грузони, или бъркам?



« Последна редакция: Март 12, 2019, 09:23:49 pm от Rocket »

Неактивен scleri

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
Re: За един начинаещ
« Отговор #8 -: Март 12, 2019, 10:13:33 pm »
Rocket, Hindо е прав. Наистина трънчето прилича на малко грузони. Виж каква е разликата.

Ето това е малко грузони



В началото ареолите са разположени по този начин. Ребрата при него се оформят на по-късен етап.

При твоето ареолите са значително по-нарядко, и още от началото има оформени ребра. След време тези вдлъбнатини между ареолите ще изчезнат съвсем и ребрата ще се оформят още по- ясни. Ако кактусчето получи достатъчно слънце епидермиса му ще придобие много интересен синкав цвят на фона на който ярко жълтите бодли ще изглеждат перфектно.
Това е снимка на един мой стар глауцесценс, който вече не е при мен.


Неактивен Rocket

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 6
  • Activity:
    0%
Re: За един начинаещ
« Отговор #9 -: Март 12, 2019, 10:41:17 pm »
Ясно, записвам кой какъв е, за да си ги знам. :)
Много се надявах някое от тях да е Грузони, защото моя позната има голям такъв и е страшно красив кактус.
Но ако успея да не убия тези, по нататъка ще си потърся и такъв. :)

Прилагам снимка на нейния, нали е Грузони?




Неактивен scleri

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
Re: За един начинаещ
« Отговор #10 -: Март 12, 2019, 11:21:56 pm »
Това на твоята приятелка наистина е грузони, но да ме прощава е далеч от един наистина качествен грузони. Ето виж снимката на един наш колега от форума - Спини. Това е снимка на негов грузони. Някъде из форума в секцията снимки, бодли, има и по-добри негови снимки но на прима виста това можах да открия.


Неактивен Rocket

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 6
  • Activity:
    0%
Re: За един начинаещ
« Отговор #11 -: Март 12, 2019, 11:26:07 pm »
Scleri, наистина е страхотен този, който показваш. :) Ще разгледам снимки в галерията.
Моята позната държи нейния във фризьорския си салон. Не знам дали цялата топлина там и липсата на светлина му действа добре.
Но да не разводнявам темата. Засега ще си се грижа за моите бодилчета. Ако се справя с тях по-нататъка ще видя за Грузони. :)

Кактус БГ

Re: За един начинаещ
« Отговор #11 -: Март 12, 2019, 11:26:07 pm »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33