Автор Тема: Lithops ( Aizoaceae)  (Прочетена 11117 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен melaleuca

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 2283
  • Activity:
    0%
Lithops ( Aizoaceae)
« -: Март 24, 2012, 10:06:10 pm »



ЛИТОПС / ЖИВИ КАМЪЧЕТА /
                                                       Сем. Aizoaceae

Литопси или живи камъчета, се наричат дребни представители от сем. Аizoaceae.
Това са около 130 вида растения,достатъчно уникални и подходящи за колекциониране.
Като цяло представителите на семейството растат главно южна африка.Литопсите могат да се срещат от 0 до 1500 м.надморска височина.Растат предимно в изключително сухи песъчливи и каменисти места.Валежите в местообитанията на литопсите са от 100-300 мм. , а на места само 17 – 25 мм. Годишно. В по-голямата част от годината те често образуват „във възглавнички” по 10 – 20 или повече растения едно до друго.Това са малки растения с диаметър до 2,5 см. Съставени са от два сочни месести листа, за които на пръв поглед трудно може да се каже ,че са листа. Растенията са различно обагрени,често в сиво-кафяви,канелено-зеленикави багри и трудно могат да бъдат забелязани на пръв поглед. Случило се дори така, че един от видовете е открит съвсем случайно.Изследователят се подрпрял с лакът на една скала и улучил точно този вид, който не бил известен до тогава на науката. Листата на литопсите не съдържат хлорофил веднага под епидермиса както при другите растения.При тях там е разположена  тъкан,която играе ролята на воден резервоар. Големите водосъдържащи клетки образуват така наречените „ листни очички”. Слините и горещи слънчеви места преминават през тези очички вече отслабени и охладени. Едва след това достигат до съдържащите хлорофил участъци. Към оръжията,с които живите камъчета се бият със суровите условия,може да се прибави и това, че се покрити с восъчен налеп и при особено неблагоприятни условия те просто се скриват почти изцяло в земята.
Литопсите цъфтят с огромни за размерите им цветове,които излизат измежду двете им листенца и покриват изцяло растението. Багрите са бяла и жълта.Понякога са ароматни.Отварят се само при много ярко слънце. Семената са затворени в кутийка,чиито краища завършват с особени пластинки,които са силно хигроскопични.
При първите капки дъжд се разтварят рязко. Семената се разпръскват на разстояние около 1 метър. При сухо време се затварят и очакват следващия дъжд,така те се задържат върху растението дълго време.Литопсите като култура все още не са навлезли сред любителите. Те лесно се размножават със семената.Когато са пресни те поникват буквално пред очите ни, понякога за шест часа. Смеската за засаждане е една част пясък,една част пръст и една част тор добре угнила. Съдът трябва да е дълбок,добре е да покрият със стъкло за задържане на влагата. Пикирането може да стане според гъстотата на посева. Ако са нагъсто и си пречат,могат да се пикират независимо от малките си размери.Презасаждането на литопсите е най добре около средата на май.
Литопсите цъфтят през семптември – октомври. След това е необходимо да се даде покой на растенията – да не се поливат често / Примерно веднъж седмично/. А ако ги държим сухи,те могат да зимуват при 5 С. През юни или юли растенията имат кратък период на почивка след което поливането им трябва да се засили. Като цяло живите камъчета са благодарни растения.Като спазваме някоижизнено необходими за тях изисканията,те ще ни се отблагодарят с интересните цветове.

                                   Желая ти успех!

Професор Галин Радков

Неактивен Milena_Orchid

  • Глобален модератор
  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1524
  • Activity:
    0%
  • Пол: Жена
  • Орхидея сред кактуси
    • M&J Cactus
Re: Lithops ( Aizoaceae)
« Отговор #1 -: Март 24, 2012, 10:28:08 pm »
Професоре, много благодаря за статията!  (f)  Лично на мен ще ми е много полезна в отглеждането на моите камъчета, а съм сигурна, че и на още много хора!  :)

Неактивен Neli Maneva

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 826
  • Activity:
    0%
  • Пол: Жена
  • бодливка
Re: Lithops ( Aizoaceae)
« Отговор #2 -: Август 08, 2012, 02:06:17 pm »
Някой сял ли е семена от литопси?
Прочетох, че най-благоприятното време за сеидба на семена от литопси е в средата на май, но понеже в момента очаквам пратка със семенца и и ме сърбят ръцете да опитам още сега да ги засея. Дали ще се увенчае с успех лятната ми сеидба? Споделете, моля  (talk)

Неактивен Валентин

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 178
  • Activity:
    0%
Re: Lithops ( Aizoaceae)
« Отговор #3 -: Август 08, 2012, 07:58:53 pm »
Eто и инфото скоето разполагам и аз за тия деребосъци.
А всъщност нямам нито един  :)

Веднъж видели Литопс, не мисля че ще можете да го объркате с някой друг представител на семейство Aizoaceae. Единствената разлика между всички, поне според мен, е в окраската на листата, но структурата, годишният цикъл и т.н. са едни и същи.
Има 87 различни Литопса, 36 вида, 15 подвида и 36 вариации.
Същества обаче и списъкът на професор Коул, който покрива различни локации на различните видове. Според номенклатурата на Коул, литопсите са около 400 вида.А има и още, които все още чакат да бъдат именувани. Много любители колекционират литопсите според номерата на Коул и могат да осъществят интересни наблюдения върху разликите между един и същи вид Литопс взет от различни локации. Любителите правят и кръстоски и аз ще се опитам по-нататък да намеря информация за сполучливи кръстоски и да я публикувам.През това време естествено можем да опитваме наслуки! Току виж се получило нещо красиво!
 
Годишният им цикъл е както следва :
 
1. През лятото растенията "почиват" и не бива да бъдат поливани. Едно регулярно поливане ще предизвика гниене. Все пак ако през време на летните месеци листата се набръчкат, е добре да ги полеете съвсем малко за да могат да възстановят своята гладка повърхност. Най-добре използвайте пулверизатор за тази цел и внимавайте - трябва хем да навлажните почвата, хем да не прекалите!
 
2. През Август или Септември, растенията навлизат в своя активен период и започват да растат. Първият забележим признак е, че процепът между двете листа започва да нараства и скоро от там ще излезе едно цвете с бял или жълт цвят. Повечето от цветята на литопсите имат и приятна сладникава миризма. Ако цвете не се появи, значи вашият литопс е твърде млад за да произведе цвете. Обикновенно са им нужни от 3 до 5 години за да съзреят. Да, вашите малки живи камъни не бързат за никъде. Цепнатината ще продължи да се разширява и след време ще се покажат две нови листа. Друг интересен факт за отбелязване е, че литопс се размножават и чрез деление. Тоест, след година - две във саксията ще се появи и още една двойка листа, прикачени към същата коренова система. Има саксии, в които могат да се видят десет чифта листа,а съвсем наскоро попаднах на снимка на един 90-се глав литопс, но това отнема много години.
 
В естествената среда на Литопс, сезонните дъждове започват някъде през средата на Август. Хубаво е и вие да пресъздадете това условие за вашето цвете като извършите т.нар. дълбоко поливане. През този период на растеж използвайте него, тъй като за този момент то е по-ефективно. Все пак важи правилото, че между две поливания почвата трябва да е абсолютно изсъхнала.
 
3. В зимните месеци литопсът ще извлича хранителните вещества от старата двойка листа и ще развива новата. Може да видите момент от процеса на снимката. През този период поливането е абсолютно забранено! Внимавайте и с температурата! Ако саксията е близо до прозореца растението пак може да измръзне, въпреки че на вас ви е топло. Ако това все пак се случи, изрежете с остър нож измръзналото и обработете раната с антигъбичен препарат.
 
4. С настъпването на пролетта започнете с леки, плитки поливания, за да стигнете до едно-две дълбоки в средата на пролетните месеци. С все по-голямото затопляне и настъпването на летните месеци намалявайте поливането инакрая го спрете в началото на Юли.
 
Това и завършва годишния цикъл на Литопс. Естествено някои отделни разновидности могат и да изискват малко по-различно отношение и годишният им цикъл да се различава, но тези разлики не са значителни и може да се каже, че схема ще ви свърши работа за всички разновидности. Когато пък натрупате опит, ще придобиете необходимия усет за това кога да поливате, кога не и т.н.

Литопсите се отнасят към семейство Aizoaceae( Мезембриантемови). Всички мезембриантови произхождат основно от Африка, а специално литопсите- само в Южна и Югозападна Африка. Литопсите са сукуленти, едностволови растения с два листа. Те растат на горещи, ярко осветени места в силно водопропусклива почва, състояща се от парченца скали, глинести и пясъчни отлагания, предимно по южни склонове. Всички литопси притежават свойството мимикрия, което означава, че повърхността им наподобява тази на околната среда в местността, където растат. Това до определена степен ги спасява от изяждане от различни животни. На това съответства и популярното название ``живи камъчета``. Впрочем, в родината си литопсите имат още едно не по- малко популярно название- ``хотентотско дупе``.
Кои особености на литопсите ги отличават от останалите сукуленти?
-Литопсите не растат на варовити почви
-Растежната им точка се намира в средната част на шийката, което не позволява литопсите да бъдат присаждани на друго растение
- Литопсите понасят температура до +50 градуса на открито
-Литопсите не се размножават вегетативно, но в момента на пълното израстване на чифтния лист той може да бъде разделен на две по равно
-Литопсите, отгледани от семена, не бива да бъдат пикирани , докато не презимуват веднъж
-Литопсите растат зле и почти не цъфтят, ако са посадени в саксийка поединично, без съседство с други сукуленти (не задължително литопси)
-Кореновата система на възрастните растения е голяма и обикновено се налага да се намали при пресаждането. Възстановяването на корените до старите размери става за 2 или 3 денонощия.
-При всички случаи пресаждане и вкореняване трябва да се прави само в периода на растеж
-Задължителна съставка на субстрата за литопси е глината и счуканата тухла (за предпочитане от старите)
-Плодът със семената се извлича само след пълното израстване на новото растение, което следва след цъфтежа. Образуваният плод трябва да доузрее още не по- малко от 4 месеца на сухо и тъмно място
-От накисването на семената до засяването им не трябва да има повече от 6 часа, защото има опасност семената да покълнат в разтвора, в който киснат. Накиснатите семена не трябва да се подсушават.

Сеене, грижи за семеначетата и за възрастните растения
Състав на субстрата:
-1 част едър кварцов пясък
-0,5 част счукана тухла- размер на частиците до 2-3 мм
-1 част глинеста почва
-1 част пресята листовка
-0,5 част пресят торф
-дренаж- едър кварцов пясък- до 0,5 см размер на частиците, 0,3 от обема на съда
-връхна посевна смес- описаната по- горе, 0,1 от обема на съда
Всички компоненти се пропарват непосредствено преди сеенето, без да се оставя да престои. Посевният материал се поставя върху навлажнения субстрат и се покрива с капак, обемът на който е равен или по- голям от този на съда със сместа. 1-2 пъти дневно се пулверизира , като в това време се оставя отворен съда за 2-3 минути- за вентилация. Желателно е да сесъздава температурна разлика в рамките на 10-15 градуса- например дневна 28-30, нощна 15-18). При тези условия семената покълват за 6-7 дни. След поникването периодите на проветряване стават по- дълги- по 20 минути и по- чести- 3,4 пъти дневно. Впоследствие субстратът трябва да се овлажнява само след естественото му изсъхване, а да се повиши пулверизирането. Желателно е да се увеличи още обемът на капака, защото семеначетата не понасят температура над 40 градуса, когато са в затворен обем. Засетите през лятото литопси, отглеждани под директно слънце, трябва да стоят открити след навършване на едномесечна възраст или да са покрити с капак, чийто обем надвишава десет и повече пъти обема на съда, в който са засети. Най- удачни се оказват есенните семеначета, тъй като до лятото те достигат 6месечна възраст и спокойно могат да бъдат отглеждани на директно слънце- юг, югозапад, запад, зад леко затъмнен плексиглас. Често още до зимуването семеначетата сменят първата си обвивка. Това показва, че отглеждането им е правилно. След първото зимуване през март- април, а понякога и през февруари семеначетата и възрастните растения се пропукват и може да се види новото растение в цепнатината. В този период семеначетата се пикират, а възрастните растения се пресаждат. И семеначетата, и възрастните растения се садят нагъсто, с разстояние помежду им не повече от половин диаметър на растението. Почвата и за малките, и за големите е една и съща, както следва:
-1 част едър кварцов пясък
-1 част счукана тухла- размер на частиците до 2-3 мм
-1 част глинеста почва
-0,5 част пресята листовка
-0,5 част речен пясък
Дренаж- едър кварцов пясък. Семеначетата на една и съща възраст е желателно да се отглеждат в един и същи съд. Поливат се само в периода на растеж, обилно , като рН на водата трябва да не е повече от 5-6. Следващото поливане е след естественото изсъхване на сустрата. Отглеждането в постоянно влажна почва води до прехранване на растението, а често и до гибелта му. Пулверизирането може да се извършва по всяко време на деня, но не и в слънчеви дни, с изключение на зимуването. Повърхността на съда и пространството между растенията трябва да се запълни с камъчета и парченца тухла- различни поразмер и оцветяване. Това създава естествен фон, помага за по- доброто развитие на растенията и определени естетически възприятия. Литопсите се засаждат така, че шийката им да е заровена в субстрата. Не бива да се плашим, ако новото растение се зарови почти до върха в почвата- литопсите сами намират оптималната за тях дълбочина. Не трябва да се бърза със свалянето на старата кожичка- най- безболезнено това се удава при пресаждането на растението, и то ако старите листа са напълно изсъхнали. Корените при това остават незасегнати.Необходимо е да се запази ориентацията на растението спрямо светлината. Литопсите обикновено започват да цъфтят на третата година. Към края на юли растението вече е напълно развито и следва период на пълен покой докъм първата половина на август. През това време не се полива изобщо. Допустимо е леко пулверизиране.Тогава се образуват цветните пъпки. След това от средата на август до края на октомври се полива редовно, но субстратът се оставя да пресъхне напълно. По това време литопсите цъфтят. Цветът се отваря по обед и се задържа обикновено 7 до 10 дни. След прецъфтяването отново настъпва период на покой ориентировъчно от ноември до появата на първите признаци на развитие през пролетта. Литопсите зимуват на слънчево и сухо място, без поливане, при ниска въздушна влажност. Поради дългите периоди на покой съществува опасност от заразяване с корневой червец, поради което е необходимо обработването със съответните средства за профилактика.

Наръчник за отглеждане на литопси http://www.lithops.info/en/cultivation.html
Nick Rowlette
Литопсите (известни като „цъфтящи камъчета“ или „живи камъчета“) са типични мимикрийни растения: техните размери, форма и цвят ги правят подобни на малките камъчета в техните естествени местообитания. Това смесване е необходимо, за да ги предпази. Тревопасните животни, които иначе биха ги изяли, ги пропускат. Дори експертите понякога имат трудности с откриването им за целите на науката поради техния необичаен камуфлаж.
В естествени условия литопсите обитават обширните сухи райони на Южна Африка. В част от тези региони месечното количество на валежи не надхвърля 5 куб. см през цялата година. В подобна екстремна ситуация поне един вид литопси разчита на мъглите като на основен източник на влага.* Литопсите не биха оцелели, ако не притежаваха способността да задържат вода. На практика, почти цялото растение е ангажирано в осъществяването на тази функция. Тялото на растението се състои от две сукулентни листа, които се свързват под формата на обърнат конус. Фисурата или цепнатината отгоре на растението е границата между двете листа. Няма стъбло като такова, а в основата на листата се намира главният корен. Структурата на растението напълно съответства на суровите условия на средата: липсата на вода позволява на младото растение да има не повече от две листа и коренова система- всякакви други израстъци биха прахосвали вода. Листата са твърде дебели и плътни и задържат достатъчно вода за месеците без валежи. Самите растения са малки и ниски, отново с цел да се намалят до минимум влиянието на горещината и силната светлина в тези климатични условия.
Гореизложената информация трябва да се има предвид при отглеждането на литопси в домашни условия или в оранжерия. Тъй като живеят в среда с ниска влажност и не изискват често поливане, те са идеални за отглеждане у дома, като е необходимо да се отчитат само нуждите им от достатъчно светлина и адекватно поливане. Важно е да се подбере подходящо светло място- директна слънчева светлина. Литопсите се развиват добре, ако получават около 4- 5 часа пряка (или съвсем леко филтрирана) слънчева светлина в първата половина на деня и леко засенчване следобед. Най- добро място е южният прозорец, като обаче трябва да се внимава растенията да не са на директно слънце през целия ден. Добра алтернатива е източното изложение, като условието тук е да няма никакво засенчване. Западен прозорец може също да е подходящ, макар и не идеален, а северното изложение не предлага изобщо директна слънчева светлина. Ако литопсите не получават достатъчно светлина, те започват да се издължават и да полягват на една страна, опитвайки се да получат повече слънце. Освен това те губят типичната си окраска, а страничните им части стават зеленикави. Ако продължат да не получават достатъчно слънце след като тези признаци станат видими, те могат и да загинат. В някои случаи обаче е препоръчително да бъдат леко засенчвани от прякото слънце, особено през пролетта, за да не получат изгаряния. Това е така поради факта, че растенията губят своята устойчивост към ярка светлина през зимата и внезапното им излагане на директно силно слънце може да им причини изгаряния, които изглеждат като белезникави участъци на повърхността на растението. Силно пострадалото растение може дори да загине. Затова е необходим неколкодневен преходен период с излагане на разсеяна светлина. Това е особено важно при новополучените растения. Някои експерти препоръчват осигуряването на защита още от април. Достатъчни са обикновени щори, които да се вдигат през зимата, за да може растението да получава достатъчно светлина. Ако растенията са били добре осветявани през зимата, няма опасност те да получат изгаряния през пролетта.
Правилното поливане е друго важно условие. Литопсите имат ясно определен годишен цикъл на развитие. Много е важно поливането да се извършва само в определени етапи от този цикъл, а в други субстратът да се пази напълно сух. Не се стряскайте, ако тези препоръки ви се сторят сложни и объркващи за начало. Когато се запознаете с цикъла на развитие на литопсите, ще разберете, че всъщност поливането им е просто. Литопсите са многогодишни растения, които дават нова двойка листа всяка година. Външният рисунък на всяко растение много малко се променя от година на година, като същевременно няма две растения с напълно еднаква шарка.Литопсите започват да растат през есента, като това продължава през зимата до пролетта. В края на пролетта или началото на лятото растението заспива. В естествените местообитания това е необходимо, за да може литопсите да преживеят месеците на горещини и безводие, единствено за сметка на натрупаните водни запаси. С наближаването на по- късите и прохладни дни на есента литопсите отново започват да растат.
 
Fig. 1) През лятото литопсите заспиват също както диворастящите, макар условията, в които ги отглеждаме, да не са толкова сурови. В този период те се нуждаят от минимално количество вода и дори напълно сухо отглеждане. Редовното поливане ще ги накара да изгният изведнъж. Ако обаче се появи видимо сбръчкване, е необходимо мъничко поливане- колкото растението отново да стане гладко. Поливайте внимателно, така че да се навлажни не повече от 1- 1, 25 см от повърхността на субстрата. В никакъв случай не поливайте обилно спящ литопс.
 
Fig. 2) През есента, обикновено август или септември, литопсите започват да растат. Първият признак за това е уголемяване на фисурата между листата. В следващите дни оттам се появява цветна пъпка и скоро се отваря бял или жълт цвят. Цветовете на много видове литопси имат специфичен сладък аромат. Ако растението не цъфти, вероятно то не е достатъчно зряло. Литопсите трябва да достигнат 3- 5 годишна възраст, за да цъфнат. Обикновено семеначетата се отглеждат в оранжерии две или повече години. С по- нататъшното разширяване на фисурата се появява и новата двойка листа, която се развива вътре. Когато растението стане на повече години, то се размножава чрез разделяне. Това се получава вследствие развитието на две двойки нови листа. Така растението получава две тела, свързани с обща коренова система. Някои литопси в колекциите на експерти достигат до десет и повече издънки на едно растение, но това отнема доста години.
В естествени условия литопсите започват да растат и цъфтят след началото на дъждовния сезон** . При отглеждането им в домашни условия поливането за повечето видове трябва да започне от началото- средата на август. Обикновено доброто напояване на субстрата стимулира растежния им цикъл. Обилното поливане е безопасно през есента и дори е за предпочитане пред повърхностното, тъй като литопсите имат стабилен главен корен. Важно е да се изчака леко изсъхване на субстрата между поливанията- той не трябва да е влажен, когато поливате отново. Субстратът трябва да е добре пропусклив и да изсъхва относително бързо. Той не трябва да остава влажен дни наред, защото това води до загниване на растението. След прецъфтяването поливанията трябва значително да се разредят. Прекратете напълно поливането към края на септември, за да позволите на субстрата да изсъхне напълно за предстоящите студени зимни месеци.
 
Fig. 3) През зимата литопсите продължават да растат, новите листа се уголемяват , а старите започват да се сбръчкват и изсъхват. През зимата не се полива изобщо- субстратът трябва да бъде напълно сух независимо от външното сбръчкване на растението! Новите листа изтеглят напълно водата от старите, затова старите не трябва да се отстраняват. Литопсите не трябва да се оставят на температура под 40°F (5°C). Ако са на прозореца, те могат да бъдат повредени от студа дори ако стаята изглежда топла, затова ги отдалечете малко от стъклата.
 
Fig. 4) Новото растение продължава да изтегля вода и хранителни вещества от старите листа, докато те не се превърнат в пергаментоподобни образувания. Тогава вече те могат да бъдат премахнати лесно.През пролетта отново може да започне поливане, за да се стимулира растежът. Започнете полека, увеличавайте стъпаловидно количеството на водата, за да стигнете до няколко обини поливания в средата на пролетта. Проверявайте дали субстратът изсъхва добре между поливанията. Намалете поливането с приближаването на горещите и дълги летни дни, за да позволите на растението да се подготви за спящия си период.

Ето че завършихме цикъла на развитие на литопсите. Обърнете внимание, че това са общи препоръки. Всеки отделен вид има собствен ритъм и продължителност на отделните етапи на развитие, които е почти невъзможно да бъдат променени. Някои видове цъфтят през юли, някои през ноември. Въпреки, че посоченият алгоритъм за поливане е универсален и подходящ за всички видове, може би вие ще пробвате да промените леко времето за поливане, след като натрупате повече опит и започнете да се ориентирате добре в различните навици на всеки отделен вид.
Идеална за отглеждане на литопси е плиткъ керамична съдина, където те са засадени групово и аранжирани с различни по цвят и размер кръгли камъчета. Така растенията могат да демонстрират своята мимикрия най- пълно и да се окажат почти неразличими на пръв поглед. Дълбочината на съда трябва да е 3 – 5 inches- около 7, 5 до12, 5 см , за да се осигури достатъчно място за растеж на корените. Проверете дали има достатъчно дренажни отвърстия. Използвайте субстрат с добър дренаж- примерно готов субстрат за кактуси с добавяне на една част пясък на всеки две части субстрат. Разположете растенията безразборно, в предварително направени дупки в субстрата, които са достатъчно големи да поберат корена и долната част на тялото. Нека ¾ от тялото на растението да остане над субстрата, за да може то да диша. Уплътнете почвата около корена на растението, като внимателно вкарвате молив в субстрата около растението. Поставете няколко камъчета имежду растенията и накрая поръсете тънък слой едър пясък или пясък за птици върху останалата част от субстрата. Някои литопси сякаш ще изчезнат от погледа сред камъчетата. Забележете- отглеждането на литопси в терариуми не се препоръчва поради високата влажност.
Паяжинните акари са единствените врагове на литопсите. Те са толкова малки, че е трудно да бъдат видени, но щетите от тях се забелязват като белезникави участъци на повърхността на растението. Всеки инсектицид, който е безопасен за стайните растения, може успешно да бъде използван и тук в съответните разреждания.
В последните години станаха актуални съмненията за безопасността на литопсите по отношение на децата. Литопсите не са токсични. На практика, по литературни денни, децата от някои африкански племена дори ги ядат, за да задоволят жаждата си. ***. Необходимо е да се подчертае обаче, че всяко неотровно растение може да стане опасно след обработката му с инсектициди.

Дано да съм бил полезен.

Неактивен John Stalker

  • Група БЕК
  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
Re: Lithops ( Aizoaceae)
« Отговор #4 -: Май 27, 2013, 09:31:42 pm »

Неактивен el pistolero

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
Re: Lithops ( Aizoaceae)
« Отговор #5 -: Март 22, 2014, 11:47:35 am »
При огледа на кактусовите ми едномесечни семеначета тая сутрин открих на две места измежду кактусчетата по няколко литопсчета :D
Уловката е в това, че миналото лято сях 10- на позиции литопси от които почти нищо не покълна, след изсъхване наесен ги пробвах пак и нищо не тръгна, та в крайна сметка кварцовият им пясък изсипах при общата ми сеитбена смес преди месец, която дезинфекцирах само по кислородно-водовият начин, а някои остатъчни семчици очевидно са се оказали близко до повърхността дори при новия бъркоч и тръгнали от третия опит... голяма работа са тия Литопси.  :D
Сега ще е интересно как ще разбера (ако нещо оцелее поне две години) кой литопс от коя от 10- те позиции е... че бяха сяти и няколко засукани хибрида  (tmi)

Неактивен 7george

  • Герой на БЕК
  • Потребител на Кактус БГ
  • ********
  • Публикации: 2841
  • Activity:
    1%
  • Пол: Мъж
  • Какторжник, по лесните видове
Re: Lithops ( Aizoaceae)
« Отговор #6 -: Март 22, 2014, 06:10:11 pm »
... голяма работа са тия Литопси.  :D
Сега ще е интересно как ще разбера (ако нещо оцелее поне две години) кой литопс от коя от 10- те позиции е... че бяха сяти и няколко засукани хибрида  (tmi)
Като порасне, възмъжее и цъфне, ще ги дадеш тука да ги познаем...  :D .. пък то има вече и ДНК-анализи.  (wait)
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Кактус БГ

Re: Lithops ( Aizoaceae)
« Отговор #6 -: Март 22, 2014, 06:10:11 pm »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33