Автор Тема: Отглеждане на Сорiapoa - от Scleri  (Прочетена 9450 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен admin

  • Дурундайски
  • Потребител на Кактус БГ
  • *
  • Публикации: 88
  • Activity:
    0%
Отглеждане на Сорiapoa - от Scleri
« -: Февруари 10, 2012, 06:00:08 pm »


 И така. Както вече казахме кактусите от род Копиапоа идват от Чили. За разлика от повечето видове кактуси, които растат в полупустини и савани, Копиапоите смело можем да наречем пустинни растения. Районите в които се среща Копиапоата се отличават с особенно редки валежи. Понякога минават години преди да завали. Единствен источник на влага се явява пролетното снеготопене по планинските върхове и честите сутрешни мъгли идващи от океана. Влагата от тези мъгли кондензира по растенията. Стича се по стъблата им и успява да навлажни горният няколко сантиметров слой почва. Копиапоите имат няколко часа да усвоят тази влага. Сутрешният бриз разпръсква мъглата и субтропичното слънце / Те растат на такава географска ширина / за няколко часа изсушава почвата. Освен с оскъдната влага този район е интересен и с температурната си характеристика. Силното слънце успява да нагрее почвата до над петдесет градуса, но близоста на океана и постоянния бриз не позволяват температурите на въздуха да надхвърлят 25 градуса дори в средата на лятото. Същия този океан не позволява през зимата температурите да паднат под нулата. От тук идва другата основна разлика с повечето видове кактуси. Тези които ръстат във вътрешноста на континента. Там температурите на въздуха през лятото надхвърлят 40 градуса, и кактусите са свикнали с това. За това за разлика от повечето видове кактуси Копиапоата се чувства по-добре извън нашите оранжерии отколкото вътре в тях където температурата на въздуха пред деня надхвърля 50 градуса.

Като направя уговорката че в грижите които изискват отделните видове има някои малки различия мога като цяло да обобщя

  Саксии - Копиапоата има плитко разположена коренова система която е приспособена да усвои влагата в горния десет - петнайсет сантиметров слой почва. Това предполага изборът на саксии да се насочи към сравнително малки, плитки саксии при които кореновата система на кактуса да обхване целия обем от почва . Недопустимо е под растението да остане голям обем свободна почва която да играе ролята на резервоар на излишна влага. Вярно е че малката саксия ограничава растежа на корените и това забавя растежа на кактуса като цяло, но Копиапоата по принцип си е бавно растящо трънче и всякакви опити да се ускори растежа му водят до големи различия във външния вид на растението и описанието на вида му.  На дъното на саксията трябва да има добър дренажен слой който да позволява изтичането на излишната вода и лесният достъп на ръздух до корените.

  Почвен субстрат -  Като цяло Копиапоата вирее най-добре в максимално водо и въздухо пропусклив минерален събстрат без съдържание на хумус с неутрален до леко кисел характер.  За подавляващото болшинство видове аз използвам субстрат съставен от две части зеолит, две части едър пясък и по една част глинеста градинска почва и торф. За така наречените " Меки " Копиапои - хумилис, хипогаеа, лонгиспина, и още няколко други може леко да се увеличи делът на почвата като се добави и една част широколистна листовка.   

  Поливане - Режимът на поливане на Копиапоите се различава чувствително с този на останалите кактуси. Започваме от зимата. Абсолютно суха зимовка при температури около и под 5 градуса. Тъй като при нашите климатични условия това е много трудно постижимо. / Когато зимата се случи по-топла температурите могат да достигнат и да се задържат дълго над десет градуса. / може все пак да се наложи едно, две леки пулверизирания при които да се навлажнят горните няколко сантиметра от почвата в саксията. В никакъв случай цялата почва. Това позволява на кактуса да възстанови загубената влага и на пролет по-леко и бързо да излезе от стагнация. Абсолютно сухото зимуване при по-високи температури няма да убие растението, но затормозява пролетното му събуждане. През късната пролет и ранното лято когато температурите достигнат двайсет, двайсет и пет градуса Копиапоите растат най-интензивно. Тогава нуждите им от вода са най-големи. Поливаме в топли слънчеви дни като внимаваме почвата да се навлажни, но без да достига маскималната си влагоемкост. Тоест без да потича вода от дренажните отвори / ако това се случи веднъж, два пъти, докато уцелим нужното количество вода естествено не е фатално/ . Преди следващата поливка почвата трябва да има време да исъхне напълно. В горещите летни дни когато температурата на въздуха трайно достигне над 30 - 35 градуса Копиапоата отново намалява своята жизнена дейност . Тогава е добре да и осигурим / ако има възможност разбира се / лека защита от прякото слънце и задължително да намалим поливките. Те могат да се заменят с няколко пулверизирания които както през зимата да навлажнят горната половина от почвата в саксията. От втората половина на август до към средата на септември Копиапоите отново се събуждат за растеж. Дневните температури са в техните любими граници около 25 градуса, а вечерите са по-хладни. Колкото е по-голяма разликата мужду дневните и нощни температури толкова Копиапоата се чуства по-добре. В края на септември до към средата на октомври трябва да са последните поливки Това зависи отново от температурите. При по-топла есен навлизането в зимна стагнация става по-късно.

  Разположение - Копиапоата е слънцелюбиво растение. Защо е така е ясно на всеки. Само че тя не може да понесе силното слънце  ако не е подготвена за това. Колкото и парадоксално да звучи Копиапоата е от кактусите които най-лесно получават слънчеви изгаряния. За това на пролет трябва постепенно да привиква към слънцето. Добре е и по време на лятната стагнация отново да е леко защитена от преките слънчеви лъчи.  През останалото време и дайте всичкото слънце което можете да и осигурите. Особенно за така наречените " твърди " видове. Не всички от тях образуват сиво сребристия налеп който прави Копиапоата толкова привлекателна, но силното слънце им помага да оформят мощни, здрави бодли които спират погледа на всеки който види Копиапоа за първи път.

В домашни условия Копиапоата цъфти рядко. Вероятно не и достига слънце за това. Най-бързо и лесно започват да цъфтят меките видове. На тях като че ли нашите условията им допадат дори повече от домашните защото в нашите колекции често те стават по-големи отколкото в природата. За твърдите видове важи точно обтаното. По принцип те са доста бавно растящи, и дори в ботаническите градини трудно могат да се открият стари половин метрови или по-големи Копиапои.

Източник: http://plantdream.com/forum/viewtopic.php?t=1977
Статията е републикувана със знанието и съгласието на нейният автор.
« Последна редакция: Февруари 10, 2012, 08:07:12 pm от johnstalker »

Неактивен zmei4o

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 911
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
Re: Отглеждане на Сорiapoa - от Scleri
« Отговор #1 -: Юни 28, 2012, 04:53:21 pm »
Според мен най-подходящо е Копиапоите да се отглеждат при нашите условия на подложка  (wasntme)
Повечето подложки са подходящи за тези растения  (nod)
Но трябва да се внимава с това как отглеждаме подложката и дали не е много бърза
Ако подложката е прекалено бърза не се получава вертикалната симетрия - не се получават сбити растения и ребрата са рехави  (wait)
Ако забележите, че подложката която ползвате ги прави прекалено дълги препоръчвам скъсяване на подложката  (nod)
Най-добре се лепят семеначета 2-5мм на перескиопсис, до 1см на опунция, а над 1см на миртилокактус. Има значителна разлика във външния вид на едни и същи растения на различна подложка  (nod)
Аз самият не отглеждам Копиапоите заради цъфтежа, защото цветовете им са по-семпли и това растенията се  изтощават :)
От моя опит, който имам най-добре в апартамент се гледат на запад :)
Получават хубав бял слой даже и зад стъкло  (nod) (sun)
На изток често изгарят  :|
Семената им никнат добре в торфена смес :) Добре е да се пресеят в нова 1вата година  (y)

Неактивен scleri

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
Re: Отглеждане на Сорiapoa - от Scleri
« Отговор #2 -: Юли 23, 2012, 10:33:59 pm »

Ще си позволя да не се съглася със Змейчо.
Род Копиапоа включва между двайсет и осем и четирсет и шест вида. / То растенията са си едни и същи ама класификации колкото щеш. / От тях на моята тераса има около, или малко повече от  петнайсетина. Всички са на собствен корен. Включително и считаните за едни от  най-капризните ценереа и цинереа вар. краинзиана. Липсва ми само Копиапоа соларис. Повечето / да не чуе рогатия / са при мен вече три, четири години. До сега не съм загубил нито една Копиапоа. За съжаление растат бавно, но за сметка на това не са загубили сферичната си форма.  Когато Копиапоата се качи на подложка просто не можеш да я удържиш. Тръгва да расте бързо, но главно във височина. Вал, когото всички познавате се оплакваше точно от този проблем. Той имаше в колекцията си няколко / може би десетина / вида Копиапои. Всичките на подложка, и всичките му имаха тояговидна форма.
Май не трябва да съм толкова категоричен защото сега се сещам че съм срещал в нета Копиапои предложени за продажба които въпреки че са на подложка изглеждаха така както трябва да изглеждат. Не знам собствениците им как са го постигнали, но все пак си оставам на мнението че подложката не е необходимост при този род кактуси. Те прекрасно си растат на собствен корен. Трябва само почвата им да е достатъчно пропусклива за да може да исъхне бързо след поливката, и да е бедна на хумус. Това ще предпази корените от гниене.

Р.р - Ако ми остане повече свободно време ще нащракам малко снимки на моите Копиапои и ще се изфукам.

Неактивен kalinaalena

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1017
  • Activity:
    0%
Re: Отглеждане на Сорiapoa - от Scleri
« Отговор #3 -: Септември 29, 2012, 09:17:27 pm »
 ;(  ;( 


Тази копиапоа, банален вид, ще кажете, но я имам от доста години, изкара детка, беше в малка саксийка и реших да я присадя.Спазих всички предписания, които знам и прочетох още веднъж горните постове.Сложих поне 5см. дренаж, не поливах 2седмици, после съвсем леко овлажних и оставих саксията на полусянка.Днес я намерих цялата изгнила, като попарена от слана беше.Дали тези камънаци в почвата не нараниха ряпата и, защото имаше доста голяма такава, не знам.Миналата година беше направила и семенца, май ги изпратих на някой, дано са поникнали.Още повече ме е яд, защото не знам къде сбърках при пресаждането...  :(

Неактивен Clement

  • Герой на Кактус БГ
  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1469
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
  • Kaktusi on the wii !!!
Re: Отглеждане на Сорiapoa - от Scleri
« Отговор #4 -: Септември 29, 2012, 11:23:49 pm »
Banalen Vid e na primer Astrophytum ! ne Copiapoa :D
kaktusi za prodavane

http://cactus-bg.com/clement/

Неактивен kle4o

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 210
  • Activity:
    0%
Re: Отглеждане на Сорiapoa - от Scleri
« Отговор #5 -: Септември 30, 2012, 09:57:08 am »
Сухо или мокро изгнила?

Изваденото растение се оставя да "изсъхне" и след това се посажда.

Неактивен SPINY

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 977
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
Re: Отглеждане на Сорiapoa - от Scleri
« Отговор #6 -: Септември 30, 2012, 12:55:24 pm »
Възможно е просто да си я `сварила`. Тези черни чилийци мразят нашата жега и лесно се сваряват.

Неактивен kalinaalena

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1017
  • Activity:
    0%
Re: Отглеждане на Сорiapoa - от Scleri
« Отговор #7 -: Септември 30, 2012, 03:09:46 pm »
Цялото растение беше като презряла круша  :), дори и на цвят.През цялото лято се пече на южно слънце, за това не мисля,че слънцето го е сварило, оставих го на полусянка.А това да го оставя да изсъхне леко за ден ,два може би, не го направих...много съжалявам за тази копиапоа, защото ми е първата, беше съвсем дребосъче и оцеляваше без някакви специални грижи.
Благодаря и на двама ви за постовете.

Неактивен Andromir Popov

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1064
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
Re: Отглеждане на Сорiapoa - от Scleri
« Отговор #8 -: Септември 30, 2012, 08:45:47 pm »
Тъжно е когато загубиш copiopoa но това се случва със всички нас,ако и някои да не си признават.Какъв вид е?

Неактивен kalinaalena

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1017
  • Activity:
    0%
Re: Отглеждане на Сорiapoa - от Scleri
« Отговор #9 -: Септември 30, 2012, 09:05:15 pm »
hypogaea...да не би да имаш за продаване?

Неактивен Andromir Popov

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1064
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
Re: Отглеждане на Сорiapoa - от Scleri
« Отговор #10 -: Септември 30, 2012, 09:19:01 pm »
Имах много отдавна и я загубих през зимата поради не добро позанаване на рода copiapoa.
Mежду другото не е толкова лесно да отгледаш от нея.

Неактивен kalinaalena

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1017
  • Activity:
    0%
Re: Отглеждане на Сорiapoa - от Scleri
« Отговор #11 -: Септември 30, 2012, 10:21:30 pm »
Зимуваше заедно с останалите, в неотопляема стая на къща, абсолютно суха цяла зима, в много песъчлива почва, неприсаждана от както я купих, а това беше преди 5-6 години.Имаше огромна ряпа.Не знаех, че не е  толкова лесна и може би за това оцеля , в смисъл не и се престаравах.Явно пресаждането е труден момент за копиапоите или за мен, не знам.Много ще внимавам с другите  :)

Неактивен Andromir Popov

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1064
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
Re: Отглеждане на Сорiapoa - от Scleri
« Отговор #12 -: Септември 30, 2012, 11:02:23 pm »
Повечето от копиапоите не понасят по големи,особено дълбоки саксии.
Лесно хвърлят корени.Специално тоя вид не е толкова лесен като меките видове копиапои
Имам от много годино humilis i longispina но с тях не съм имал проблем,докато с твоите които загуби съм имал.
Може би това е калпазанщина,но какво да се прави.

Неактивен el pistolero

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
Re: Отглеждане на Сорiapoa - от Scleri
« Отговор #13 -: Септември 30, 2012, 11:34:08 pm »
Аз мислех, че и hypogaea спада към меките копиапои.  (think)
Имам една, която се деформра миналта зима поради явно по- висока от нужната за зимуване температура. На пролет отрязох върха и го лепнах на подложка а издълженото чуканче оставих с надеждата да пусне детки, но досега нищо.  kalinaalena, ако излезе някоя детка и успее да се вкорени, ще ти пратя една, но като гледам няма наченки засега.  Моята за жалост не е е от тази хубава разновидност каквато са били твоите.  Твоите ми приличат малко на "lizard skin".

Неактивен kalinaalena

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1017
  • Activity:
    0%
Re: Отглеждане на Сорiapoa - от Scleri
« Отговор #14 -: Октомври 01, 2012, 08:58:09 am »
kalinaalena, ако излезе някоя детка и успее да се вкорени, ще ти пратя една, но като гледам няма наченки засега.  Моята за жалост не е е от тази хубава разновидност каквато са били твоите.  Твоите ми приличат малко на "lizard skin".
Ами то след толкова рев вчера по тази моя копиапоа, как да не предизвикам съчувствие...Еl pistolero, пожелавам ти достатъчно детки на пънчето и предварително благодаря.Ще се реванширам с някое от моите бодилчета.

Кактус БГ

Re: Отглеждане на Сорiapoa - от Scleri
« Отговор #14 -: Октомври 01, 2012, 08:58:09 am »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33