Автор Тема: Осветление, отопление... редосеялки и други джаджи  (Прочетена 111694 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен el pistolero

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
Предлагам тук да споделяме всевъзможни технически пособия и приспособления, които внедряваме в полза на хобито си.
Аз ще споделя развитието на семколюпилника ми през последните 3 години. Дали в момента сеем или не - няма значение, защото както са казали древните прабългари - "Човек и добре да живее, един ден го хваща крастата да сее семки"... може и да беше древна епикурейска поговорка- не съм много сигурен  :^)
А, за да го прави през заспалият зимен сезон му е нужна някаква техническа окомплектовка откъм светлина и топлина.   

 Версия 1.0. Първият люпилник направих в стария ми неизползван с години 70 литров аквариум (собствено производство залепен със санитарен вместо с нормален силиокон, но това не пречеше на рибите- поне не ми казаха нищо).   Капак обаче нямах и след ровене по всевъзможни акваристични форуми се натъкнах на информацията за листовете разпенено ПВЦ, които много лесно се режат с макетно ножче и лепят с лепило. Имат малкото неудобство, че при големи дължини се деформират и огъват, ако имат носеща функция особено и под въздействието на топлина, но лесно заобиколих това неудобство, като си взех по дебелки 5 мм листове и също така направих тесни лентички- разпорки от същият материал с които облепих и подсилих конструкцията на възлови места, които биха били уязвими на деформация.  Разбира се бях си направил чертежа и знаех какво ще правя още преди да купя листа ПВЦ. В капака разположих две китайски шини за пури 60 см, а пурите бяха на Силвания моделът Гро Лукс.  Облепих аквариума отдолу и от трите страни с листи стиропор с дебелина 2 см.  Само лицевата стена бях оставил необлепена за да мога да наблюдавам какво става вътре.  8-|

 Версия 1.1. След запускане на семколюпа констатирах, че температурите трудно минават 22 градуса даже и при денонощно светене, а при спиране на осветеността за 2-3 часа температурата спадаше до стайната- около 17-18 градуса и всичко ставаше в конденз и вода.  Това хич не беше благоприятно за семеначетата и същевременно много благоприятно за плесени и други мухоморки.  Споделяйки пробемът си в Кактус Булгарикус, получих съвети да облепя отвсякъде дори и отпред със сиропор.  Имаше и още една възможност за корекция - поради прекомерната дълбочина на аквариума ми (на горките бети навремето им се вземаше здарвето да изкачат баира та само си кибичеха горе) и отдалечеността на дъното от капака с осветелението  се получаваше прекалено голям обем, който нямаше как да се затопли, в същото време и осветеността щеше да бъде неефективна при тези близо 40 см до нивото на посева.  Затова повдигнах нивото  с лист стиропор качен върху  няколко колони пак изрязани от стиропор, залепих стиропр и на лицевата страна до нивото на повдигнатия под. Така получих един сравнително малък (около 3 пъти по- малък обем) който беше сравнително добре изолиран и приближен до осветлението, което беше и отопление.





 Версия 1.2.  С идването на пролетта темпреатурите се покачваха прекомерно и затова пробих два срещуположни отвора в капака сложих им рехава марличка веместо някаква мрежичка протов приток на прах и гадни мушиици (от ония ситните, черни и проклети, въдещи се от холандските торфени боклуци) и закрепих на единият отвор едно вентилаточре за охлаждане на компютърни карантии. Всичко се запускаше /или не/ по лично осмотрение и само ръчно.

 Версия 2.0.  След няколко почиствания и дезинфекция с агресивни препарати стиропорът сдаде багажа, отделно тия китайски шини с кучата марка Вито гърмяха като пуканки- може би на година по 3-4, че и 5 се налгаше да купувам и макар да бяха по 5-6 лв парчето беше ми омръзнало всичко това, а и така или иначе исках да си направя нещо по- добро отколкото пригоденият на люпилник аквариум и така полека лека измъдрих, че трябва да си направя специализиран люпилник.  Този път матреиалът за изработката беше останали ми парчета от предходно майсторене - плоскости ламиниран паркет. Височината на конструкцията е само 16 см, като при поставяне на кутийските със семки разтоянието от лампите до семенцата/семеначетата е на по- малко от 10 см. Направих предно плъзгащо се прозорче от стъкло, а осветлението, което отново щях да ползвам и като топлинен източник, този път бе цяло осветително тяло за две пури с вградени отражатели(такива се закачат по таваните в офисите, но обикновено са за 4 пури) и малко досадно бръмчащи карантии, като стартери и дросели разположени вътре в тялото, но поне с по- дълъг живот и по- стабилно напрежение от "пуканките на Вито", а и цената на едно такова тяло е колкото 4 китайски шини 22-25 лв. - много по- евтино излиза всъщност отколкото да се зароби човек с китайските еднодневки.   Направих и малко вентилационно отворче в единият край на който бе предвидено да сложа същото вентилаточрче от предният люпилник когато му дойде времето да охлаждам и да пускам течение.





Но с този първи модел на вторият ми люпилник имах най- уажсните резултати от люпенето на семки. Мислех си че сигурно са ми пробутали само стари семки и затова кълняемостта е толкова ужасяващо никаква, но със сигурност пречка е оказала и прекалено високата температура, която не направих опит да намаля и често оставях преосветено и преотоплено- примерно 16-18 часа светене и температури до 35-37 градуса. Направо си ги препичах.

 Версия 2.1. Реших, че след като аз съм толкова немърлив и не контролирам правилно тепературата и времето за осветеност, то трябва да възложа тази важна задача на някои по- интелигентни и по- отговорни от мен същества- джаджите  :P
Взех си електронен седмично програмируем таймер и един треморегулатор, който в корпуса си има две независими едно от друго терморелета.   Първо настроих таймера да се включва ежедневно от 7:30  до 23:30  с обедна почивка от един час и след това вързах и настроих едното реле да изключва освтелението при достигане на 32 грауса и да включи отново, след като температурата падне до 26 грауса.  Тъй като захранването за осветителното тяло минава и през електронният таймер, който вечер изключва, то против нощното прекометно охлаждане приспособих второто реле да е свързано с една крушка за нощна лампа от 25 вата с нажежаема жичка и когато температурата падне под 19 градуса тази крушка просветва и примигва по малко колкото да затопли леко въздуха. На мястото на крушката след някой месец ще вържа вентилаторчето и съответно ще го настроя да се включва при достигане на определена тепмература. Засега от дажджите съм доволен, от семките не толкова, но повечето са стари останали незасяти от предната година.



[img]http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/396009_2232657194385_1786565418_1537939_919222648_n.jpg">>

Както се вижда, сандъка сглобен от парчетии и доуплътнен със силикон по фугите, няма дoбър вънжен вид (даже един захабен 15 годишен контакт за монтаж на открито съм му накачулил), но отвътре си е чистичко и лъскавичко- като за снимка... само че и за снимка не става много, защото лампите порозовяват всичко живо вътре... макар едната Гро Лукс да е сменена с обикновена българска пура светеща в наситено синьо. А, имам сбутана в единия край и една УВ миниатюрна лампичка, но тя ще е за едни други експерименти по- нататък.  ]:)
« Последна редакция: Февруари 25, 2012, 11:04:38 am от el pistolero »

Неактивен GaBOSS

  • Герой на Кактус БГ
  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 135
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
  • Кактузар
    • НеСиПрав
Re: Осветление, отопление... редосеялки и други джаджи
« Отговор #1 -: Февруари 25, 2012, 02:37:06 pm »
Поздравления.  (clap)
Чак ме засърбяха ръцете да спретна и аз нещо такова. Само да видя къде ще му намеря място :)
Дегустирам ракия по домовете с материали на клиента.

Неактивен John Stalker

  • Група БЕК
  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
Re: Осветление, отопление... редосеялки и други джаджи
« Отговор #2 -: Февруари 25, 2012, 05:52:59 pm »
Определено, ще правя и аз подобен усталък за покълване на бебоци. Обмислям, обаче отоплението да е независимо от осветлението, както и да има аварийно охлаждане (вентилиране) при достигане на зададена горна температура.  (y)

Неактивен el pistolero

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
Re: Осветление, отопление... редосеялки и други джаджи
« Отговор #3 -: Февруари 25, 2012, 06:23:27 pm »
Вентилатора е задължителен- аз след месец ще махна крушката и ще вържа вентилатора- засега не ми е необходим вентилатор при положение, че все още са на парникови условия. Като поотраснат и ги пооткрехна от похлупаците тогава вече ще им пускам по малко вятър.
За отопление е хубаво да се ползва нагревателен кабел, но аз не открих в някой онлайн магазин в България да има такъв, другия вариант е нагревателна възглавничка. В германските сайтове имат подобни нагревателни постелки специализирани за подгряване на люпилници но са и със соленки цени от 35-50 евро, там има и термо-кабели.   То ако си "НА ТИ" с тока можеш сам да си направиш подгряващия елемент, ама трябва наистина да си на ТИ.
Само един съвет- направете поне 22-25 см да е височоната на сандъка, не като моят само 16 см, за да се предпазите от прегряване и изгаряне на семеначетата.
« Последна редакция: Февруари 25, 2012, 06:37:10 pm от el pistolero »

Неактивен John Stalker

  • Група БЕК
  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
Re: Осветление, отопление... редосеялки и други джаджи
« Отговор #4 -: Февруари 25, 2012, 07:08:23 pm »
Точно кабел за подово отопление ще използвам за подгряване, ще работи на ниско напрежение 24-40 V. За височината мисля да е 25-30 сантима, ако требе ще се подлага под съдовете за да са по-близко до ламБите. :)

Неактивен GaBOSS

  • Герой на Кактус БГ
  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 135
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
  • Кактузар
    • НеСиПрав
Re: Осветление, отопление... редосеялки и други джаджи
« Отговор #5 -: Февруари 26, 2012, 03:34:45 pm »
А дали не може да се монтира един елемент на Пелтие, т.е, да се имитира климатик?
Зимата да подгрява, лятото да охлажда.
Навремето когато се обсъждаше тази идея в Аквариумският форум беше неприложима заради големия обем, но тук ми се струва подходящо.
И другото което се сещам, дали пък не може да се ползват по-яки светодиоди за осветлението?
Дегустирам ракия по домовете с материали на клиента.

Неактивен el pistolero

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
Re: Осветление, отопление... редосеялки и други джаджи
« Отговор #6 -: Февруари 26, 2012, 05:19:05 pm »
За светодиодите отдавна съм се замислял- но на този етап ми е неизгодно да ги ползвам. Много са скъпи в количествата, които ще са ми необходими за да достигна поне 2500 лумена осветеност и като включа димера в цената под 200 лв само за осветлението няма да стигнат, а като се добавят 50-тина лева и за терморегулатор и таймер и то стана...  Ако някой прави подобен апарат с търговска цел то инвестицията в ЛЕД си струва, ако после ще бълва хиляди растения в които да начислява и част от парите вложевни в техниката, като същевременно да пести от ток, но за любителско ползване ми се струва икономически неоправдано за в момента с тези цени и светлинна мощност на светодиодите. То е хубаво да се направят на панелче и да се сложат поне 1/3 от светодиодте да са сини... но като им паднат цените.  Наскоро попаднах из нета на едни много мощни- един светодиод самостоятелно свети с 800-900 лумена но е с цена около 20 евро, ако се  сложат 3-4, то става 60-80 евро (120-160 лв)  за диодите ( а нямаше сини само- бели бяха). 
И аз много харесвам диодното осветление, но засега ми е малко скъпичко.
Zmei4о има свое ноу- хау по отношение на освелението, ползва едни по- мощни луминисцентни тела PPL.  Но нека той да се включи и да разясни точно какви светоустановки си е спретнал.
По другия въпрос за отопление-охлаждане не съм запознат с този вид климатизация, но ми се струва, че там функцията с охалждането през лятото е напълно излишна. В люпилниците има нужда от въздушно течение, когато семеначетата станат на 2-3 месеца и вече не са под похлупак  ( има някои които се оставят и по половин- една година  захлюпени, но те са само 3-4 вида).  При наличие само на охлаждане без въздушно течение, те ще са все едно захлюпени под найлона все още охлаждането ще им помогне да не се сварят, но неподвижният и влажен въздух ще ги съсипят- ако не изгният, то непременно ще се издължат и деформират.  Нужно им е въздушно течение, което да наподобява течението от атмосферните условия, както при семена покълнали в хабитатите си.     За отоление подобен уред може да свърши работа, но охлаждащата му функция в случая е безполезна.

Неактивен John Stalker

  • Група БЕК
  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
Re: Осветление, отопление... редосеялки и други джаджи
« Отговор #7 -: Февруари 26, 2012, 05:43:57 pm »


Работно Напрежение - AC220V
Мощност - 20W
Тип на светодиода - 1 брой х 20W
Цвят на светлината - Бял
Размери - 180mm x 140mm x 110mm

Цена без ДДС: 52.00лв.
Цена c ДДС: 62.40лв.



Захранване: 24V DC/ 23W
Ъгъл на светене: 75x130
Цвят: Бял 6500K
Защита: P66
Яркост: 1220lm

OSRAM-SLP1-W4F-765
24V DC/ 23W

Цена около = 170.00 - 190.00лв
« Последна редакция: Февруари 26, 2012, 05:51:42 pm от johnstalker »

Неактивен GaBOSS

  • Герой на Кактус БГ
  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 135
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
  • Кактузар
    • НеСиПрав
За светодиодите отдавна съм се замислял- но на този етап ми е неизгодно да ги ползвам. Много са скъпи в количествата, които ще са ми необходими за да достигна поне 2500 лумена осветеност
Аз още миналата събота сковах кутията (600х300х320) тая ще и слагам вентилатори, стъкла и т.н, ама само не разбрах от къде се смята осветеността. Взех 1 метър бяла светодиодна лента, на пръв поглед дава светлина като от луминесцентна лампа.
За отопление мисля да ползвам лампа с нажежаема жичка, то и без това вече е топло времето и  стаята е към 27-28 градуса.

Другото което се чудех е, дали за първоначалното посяване не може да се ползват формичките на кутия от бонбони? Че първото ми садене преди повече от месец беше в тарелка от пържолки, поникнаха доста семена, ама през различно време, та ги пресадих по-ранните.
А сега смятам да набоцкам доста повече и все различни семки :)
Дегустирам ракия по домовете с материали на клиента.

Неактивен el pistolero

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
Ами осветеността ще се разбере като се знае какъв модел са светодиодите по лентата и колко нагъсто са на метър 30 или 60 бр. 
Отопление сега изобщо няма да трябва... виж, вентилаторите ще влязат в употреба.

Ако можеш да покриеш плътнно с найлон това плато от бонбониерата  и да изкара така 1-2 месеца може и да стане.  Но е прекалено рисковано да са под общ похлупак всичките семки които ще сееш... ако тръгне плесен ще се разпространи бързо навсякъде.  По- добре е индивидулани похлупаци и съдчета или ако не пресонално за всеки вид семки, то поне групирани най- много по 4-6 вида под общ похлупак, за да имаш шанс за реакция и успешно спиране на плесенните изнвазии при взъникнал проблем в някой от посевите.

Неактивен GaBOSS

  • Герой на Кактус БГ
  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 135
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
  • Кактузар
    • НеСиПрав
Сега не мога да намеря точния модел на светодиодите но продавача каза, че са 15W на метър.
Другата ми лента, от миналата година (на johnstalker много му хареса за рибарлъка) е с 120 диода на метър, но още не съм имал време да сравня как светят една спрямо друга.
Мен мисълта ми беше, има ли формула по която да се сметне колко светлина трябва да пада на кв.см (примерно за аквариумите има такава приблизителна формула - 0.5 -1.0 ват на 1 литър вода)
Иначе съм приготвил и два вентилатора от компютърни захранвания, само се колебая дали двата да ги сложа от едната страна за да правят течение или единия да духа на вътре в горния ъгъл на кутията, а другия да духа на вън в долния ъгъл, т.е да са получи някакво завихряне.
А за формичките от бонбони мисля да ги нарежа по 3-ки които точно се покриват от горната част от бутилка 1.5 литра минерална вода.
Дегустирам ракия по домовете с материали на клиента.

Неактивен scleri

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж

Когато човек прави нещо за удоволствие често в началото игнорира фактора цена. После се оказва че същите резултати могат да се постигнат с далеч по-малко средства. 
Ако искате да направите перфектната установка за отглеждане на растения в стайни условия трябва да приготвите грубо хилядарка. И то става въпрос за установка с площ около квадратен метър. Преди два, три месеца разкрихме поредната / сравнително малка / лаборатория за отглеждане на разсад от канабис в стайни условия. В нея бяха инвестирани грубо десетина, петнайсет хиляди за техника, но само с една реколта хората щяха да избият десетократно вложеното. Въпроса е струва ли си всичко това когато става дума за хоби, а не за бизнес. Ето това е сайта на българския представител на LED Grow Master Global   - http://www.growmarket.bg/?gclid=CMOPm9jE-K8CFYXP3wodIjE1VQ . От там можете да си купите комплексно решение на въпроса.  Същата работа обаче могат да ви свършат няколко луминисцентни лампи от типа на Гролукс на Силвания, или на която и да е друга реномирана фирма произвеждаща луминисцентно осветление.  Кутийките със семената могат да бъдат затворени в стар аквариум. Клеман постигна идеални резултати в сеидбата на най- трудни видове включително Склерокактуси като кутийките със семана бяха поставени в найлонови тобрички. Така че моят съвет е да не се увличате по модерните технологии. Стегнете едно аквариумче двайсетина сантиметра дълбоко. Сложете вътре семената насяти в половин килограмови кутийки за храна / в такива слагат маслините и готовите салати в големите хипермаркети /. Осветете отгоре с луминисцентни лампи като разположите лампите на сантиметър и половина , два едва от друга и на седем, осем сантиметра над кутийките. Когато аквариума е в стая с температура около 20-22 градуса топлината от луминисцентните лампи дига температурата в аквариума до 25-28 градуса която е перфектна за нашите нужди. Дори няма нужда от апаратура за регулиране . Вечер при изключени лампи температурата пада до стайната / 20 - 22 / която също е перфектна за нощните часове.  От там нататък знаете какво трябва да се прави за да имате на есен перфектни семеначета готови да зимуват с възрастните растения.

Това е снимка на моето аквариумче от което са излезли доста семеначета без нито едно да се е източило неприятно във височина.







Неактивен Clement

  • Герой на Кактус БГ
  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1469
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
  • Kaktusi on the wii !!!
hubavi instalatsq imate vsi4ki !

As se otkasah da sea , pone v moment , imam pone 20 tavi pylni s tryn4e , koito kogato svyrsha da prisajdam za men nqkolko shte pusna edna spicyk za rasmqna , ili kakto vinagi za 1 ili 2 lev4e . kogato shte imam mqsto ot novo , pak shte sea , no samo na proleta nqma da imam lampi za zimata etc etc ... kakvo shte stane shte stane :)

Scleri , imash li edna snimka ot tvoiti trichocereus chilensis , imam edin ot teb , no ne e mnogo porasnal nqmah mnogo vreme za kaktusi posledni  2 godini.
kaktusi za prodavane

http://cactus-bg.com/clement/

Неактивен John Stalker

  • Група БЕК
  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
Клеман, чакам списъка ти с нетърпение!  (y) (dance) (party)

Неактивен Clement

  • Герой на Кактус БГ
  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 1469
  • Activity:
    0%
  • Пол: Мъж
  • Kaktusi on the wii !!!
ne sym po4nal oshte da prisajdam tesi ot tavi , na borso shte ima thelocactus , coryphantha , nqkolko riterrii , echinocereus dosta , i drugi . ne q 4akate na skoro , imam dosta rabota predi da q po4vam :P
kaktusi za prodavane

http://cactus-bg.com/clement/

Кактус БГ


 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33