Кактус БГ

КАКТУСИ => Кристати и монстрози => Темата е започната от: practicar в Юни 06, 2012, 10:30:21 am

Титла: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: practicar в Юни 06, 2012, 10:30:21 am
Здравейте,
приятно бях изненадан когато преди няколко дни разбрах (по-добре късно отколкото никога), че в родното ни онлайн пространство се е появил още един специализиран сайт и то върху любимо мое хоби, кактусарството.  (y) Не че няма и други с такава тематика, но както е казал и с право Мечо Пух "колкото повече толкова повече". 
     Аз разполагайки с цифром и словом с 1, един балкон на който какво по-напред, преди няколко години реших, поради малката площ, която не ми дава възможност да направя добра колекция обхващаща повече родове,  да се специализирам върху кристатите кактуси и чат-пат накой и друг хубав кристат сукулент. То и от малък винаги са ме привличали тези красиви и екзотични форми, красиви заради самите себе си, а не заради цъфтежа, който така или иначе рядко им се случва. С тази тема, а и с други подобни теми ще се опитам да популяризирам кристатите растения, които са леееко пренебрегнати по една или друга причина и са по-слабо застъпени в колекциите на кактусарите у нас, нещо което се наблюдава и в световен мащаб.
     С кратка статия върху няколко съвременни виждания относно какво е това кристата и как възникват кристатите  растения, смятам да започна представянето им в този форум.
 
     Кристатите форми, артът в растителното царство

Наименованието “кристата” произлиза от латинската дума crista и в превод означава гребен, като се има предвид необичайния външен вид и форма на стъблото, приличащо на гребен
(на петел) или ветрило. “Фасциация” е друга дума, с която се описва същото явление. Кристатите форми се образуват в резултат на издължаване на апикалната меристема (делящите се клетки на върха на растението) в линия и последващ теоретично неограничен растеж, докато нейната ширина остава константна. Образуването на кристати е явление, характерно не само за кактусите, то се среща и при много други сукуленти, като например „млечките” – Euphorbiaceae, „красула” – Crassulaceae, Asclepiadaceae и др., а също и при тревистите растения, храстите и дори при дърветата. Срещат се кристати цветове, плодове, цефалии и даже корени. В зависимост от вида на кактуса и възрастта на кристатата форма, могат да се разграничат три типа кристати:

1. Ветрилообразна, когато гребена е толкова дебел, че колкото и да расте не променя първоначалната си форма, например популярната Сarnegia gigantea “ Ветрилото ” обикновено нараства бавно, става голямо, тежко и ако е присадено, често изтощава подложката, независимо колко е дебела.

(http://i45.tinypic.com/144q3s.png)

 2. Вълниста, те са с не толкова дебело стъбло, което дава възможност гребена да се нагъне неколкократно.

(http://i47.tinypic.com/rtkffa.png)

3. Тип “мозък”, особено красиви кристати форми, които се получават вследствие многократното нагъване на гребена, при което се оформя образование, наподобяващо мозък на външен вид.

(http://i49.tinypic.com/116tgdh.png)

С напредване на възрастта, кристатните меристеми могат да станат по-малко активни или съвсем неактивни. В първия случай растежът продължава само в няколко точки, като най-често тези точки са в нейните краища.
Кристатите кактуси не са нещо необичайно в природата. Съществува хипотеза, според която кристатата форма се появява в рзултат на шока, който изпитва растението при вътрешно или външно въздействие. Според професор Салисбург от Лондонски университет, фасциацията обикновено възниква, когато съществуват благоприятни условия за фотосинтеза, но неблагоприятни за растеж, съпроводени с различни фактори, като повишена влажност, подпомагащи бързия растеж. Много колекционери или търговци, събиращи кактуси в природата отбелязват, че там, където се срещне едно кристато растение, наблизо могат да бъдат намерени и други такива и то не само от същия вид, а дори и от други родове. Това показва, че средата на местообитание оказва влияние върху процеса на кристатизация. Причините може да са от най-различно естество, но основно те могат да бъдат разделени на две групи - генетични и физиологични.

1. Генетични
Не е доказано със сигурност дали фасциациите могат да бъдат унаследявани. Има съобщения за получаване на 50% кристати растения от семена на кристати родители, но и нито едно кристато от семена на такива.

2. Физиологични, които биват:
А. Естествени - фактори на околната среда, към които спадат:
- Въздействие на насекоми. Съобщават се няколко вида насекоми, които могат да предизвикат фасциация.
- Сезонни влияния. Времето на засяване може да повлияе на степента на фасциация.
- Температура. Ниска температура последвана от висока температура.
- Минерален дефицит. Доказано е, че липсата на някои микроелементи може да предизвика фасциация.
Б. Изкуствено приложени фактори.
- Нараняване на точката на нарастване. По тази въпрос може да се спомене за един експеримент. Екземпляр от Ehinopsis multiplex е бил специално разсечен с нож надлъжно на четири съединени в основата си части. С цел да се предотврати срастването в средата е било поставено парченце дърво. След известно време от два отрязъка са се образували гребеновидни издънки. За съжаление, този резултат не е могло да бъде повторен.
- Третиране с източници на йонизиращи лъчения
- Инфектиране с гъби, бактерии и вируси
- Подхранване с екстремно високи дози минерални торове
- Редуване на недостиг с излишък на вода
- Третиране с различни химични агенти. Описан е случай за поява на гребеновидна издънка при Opuntia cilindrica след третиране с разтвор на арсен.
- Увеличаване или намаляване продължителността на деня.
- Изкуствено размножаване по метода in vitro
Тези въздействия могат да доведат и до обратния процес – разкристатване на кристатото растение и превръщането му в нормално, което може отново да стане кристато, но може и да не стане. В моята колекция има една кристата лобивия фаматименсис, присадена върху юзберти, която в късна есен или зима ако се държи на по-сенчесто и топло място и продължи да се полива, за няколко седмици се разкристатва тотално, като се образуват многобройни детки. Лятото някои от така получилите се детки, отново стават кристати и присадени върху някаква подложка дават нормално кристато растение.
Кристатите и монстрозни растения цъфтят и дават семена, както и обикновените, но това се случва рядко. Някои растения стават кристати още в ранна възраст, все още не съзрели за цъфтеж и поради това никога не цъфтят. Това е едно от обясненията защо някои кристати цъфтят, а други никой никога не е видял цъфнали. Значение има, разбира се, и видовата и родова принадлежност.
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: practicar в Юни 28, 2012, 02:06:51 pm
В кактусарската общност отдавна се дискутира въпроса, дали и до колко подложката влияе на присадката и най-вече дали различните видове кактуси използвани, като подложки оказват влияние върху присадения кактус. Преобладаващото мнение е че различните подложки видимо променят външния вид на присада. За да докажа или отхвърля това схващане направих един експеримент. Реших да използвам две популярни подложки, Eriocereus jusbertii и Myrtillocactus geometrizans, а като присадка, красив  кристат кактус наричан "мозъчето" и който определям, като Solisia pectinata. Целта на мероприятието беше да присадя солисията върху двете различни подложки и да видя дали ще има някакви разлики между тях. За да съм максимално прецизен за присад взех не само парчета от едно растение, а двете парчета бяха от една гънка на кристатото "мозъче" и растяха едно до друго. След като се прихванаха, преди три години, саксиите на двата присада през цялото време държах едно до друго на балкона и така получаваха еднакво копичество светлина. Поливах ги по едно и също време с еднакво количество вода. Мисля излишно е да споменавам, че растяха в абсолютно еднаква почва.
     Още първата година започна да се забелязват различия между тях, като дебелината на гънките и оцветяването им. Солисията растяща върху миртилото се нагъваше по-бързо и с по-тънки гънки червени на цвят за разлика от тази върху юзбертито, която растеше по-бавно, но за сметка на това образуваше дебели зелени нагъвания. Какво се получи на третата година може да видите по-долу.  :)

(http://i47.tinypic.com/2dbuqvo.jpg)

(http://i49.tinypic.com/30w367d.jpg)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: Valyo в Юли 02, 2012, 04:34:56 pm
Браво!!! (clap) Много точен експеримент, доказващ на практика значението на подложката. Важно е да се знае коя подложка дава най-добър резултат за определен вид кактус за присаждане. В този случай нещата са ясни. Но това е ваажно не само за кристатните форми, а и за класическите.
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: melaleuca в Юли 07, 2012, 08:50:12 pm
Ето кристатни форми от колекцията на Андомир Попов Ловеч
Турбиникарпуси!
(http://i46.tinypic.com/29ogyuw.jpg)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: practicar в Юли 09, 2012, 02:42:49 pm
Браво на Андомир  (clap), личи че той си ги е получил от семена. Сега и ако може да ги размножи и разпространи, ще бъде чудесно, защото би било жалко, ако по една или друга причина  се загубят за кактус обществото. Турбиникарпусите са един от малкото родове при които кристатизацията не се отразява на цъфтежа. Когато цъфнат се получава много декоративна линия от цъфнали цветчета.
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: Andromir Popov в Юли 09, 2012, 07:04:54 pm
Тази кристата е на турбиникарпус клинкерианус,която е на собствен корен и не ми се ще да я срежа и окача на подложки.Живее вече така от много години и нямам проблем,поне за сега с нея.
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: Valyo в Юли 10, 2012, 10:00:30 am
Въпреки това се съгласявам с Practicar за размножаването и. Растението е достатъчно голямо и добре развито, за да се срежат от него 1-2 парченца и се размножат. Няма гаранция колко ще издържи майчиното растение. А ако/ не дай си, Боже/, нещо му стане? (think)Ще има (tmi) и  (rock). Помисли и прецени.
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: melaleuca в Юли 25, 2012, 08:09:15 pm
Специално за двама Валъовци!  (f)
(http://i50.tinypic.com/nwbm94.jpg)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: melaleuca в Юли 25, 2012, 08:10:40 pm
И още едно за вас! (h)
(http://i48.tinypic.com/5y6x60.jpg)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: practicar в Септември 27, 2012, 11:11:36 am
melaleuca, снимките от чия колекция са?
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: melaleuca в Септември 27, 2012, 11:54:42 am
melaleuca, снимките от чия колекция са?

Това са колекцията в Ботаническа градина Балчик!
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: chernevski в Септември 27, 2012, 02:35:38 pm
Страхотни са  (inlove)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: melaleuca в Септември 27, 2012, 08:32:26 pm
Cylindropuntia ramosissima f.cristata

(http://i48.tinypic.com/978hu8.jpg)

(http://i45.tinypic.com/jizy4k.jpg)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: melaleuca в Октомври 24, 2012, 07:05:17 pm
Euphorbia neriifolia f.cristata

(http://i46.tinypic.com/242e4k5.jpg)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: Vio в Февруари 13, 2013, 09:39:25 pm
Oreocereus celsianus variegata

Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: Vio в Февруари 13, 2013, 09:42:31 pm

(http://s7.postimage.org/adpeiadp3/IMG_1818.jpg) (http://postimage.org/image/adpeiadp3/)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: melaleuca в Февруари 13, 2013, 09:47:44 pm

(http://s7.postimage.org/adpeiadp3/IMG_1818.jpg) (http://postimage.org/image/adpeiadp3/)

super,otkyde vze tova?
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: Valyo в Февруари 14, 2013, 09:35:34 am
Много интересно растение! Какъв вид е? Като го гледам, имам съмнения, че е нападнато от пълзящи гадини. Вземи мерки, докато не е късно.
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: Vio в Февруари 14, 2013, 09:56:40 am
Здрасти, не са пълзящи гадини а е пръст ;)

Oreocereus celsianus variegata  - от Холандия е (Лакервелд)

Поздрав :)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: Vio в Февруари 14, 2013, 11:06:36 pm
Кристата от моята колекция:    
Nyctocereus serpentinus cristata
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: Andromir Popov в Февруари 16, 2013, 03:20:56 pm
Monvillea spegazzini f.cristata(http://i47.tinypic.com/2ex1tuc.jpg)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: practicar в Март 18, 2013, 07:10:01 pm
Haageocereus lanugispinus forma cristata

(http://i47.tinypic.com/fxh65j.jpg)

 Haageocereus lanugispinus или Pygmaeocereus densiaculeatus, както е бил записан от Ритер първоначално. Това е уникален кактус и неговата уникалност се състои в това, че в света съществува една единствена бройка оцеляла от няколкото намерени от Ритер в северна Лима от която по вегетативен начин е размножен. Понеже изходното растение е едно и то не е самоопрашващ се вид, може да се размножава само по вегетативен път, което значи в малки количества затова се среща рядко в колекциите. Кактусът е интересен и с това, че всяко бодилче е "космато" тоест върху всяко бодилче са нарастли много власинки, които го правят да изглежда много екзотично. Представеното растение е кристата му форма, която е още по-рядка. Иначе не е взискателна към условията на отглеждане и присадена върху трихоцереус си расте добре, макар и доста бавно. Лятото изисква максимално слънце, а есента го прибирам последно и то заради трихоцереуса.

Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: asensy в Март 18, 2013, 07:12:39 pm
Освен това не подлежи на вкореняване. Един французин преди известно време беше изкарал някакво подобие на корен, но след три години трънчето си заминало.
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: Schmidt в Март 18, 2013, 08:20:10 pm
Имам това растение на присадка ,но в нормалната му форма-не е кристатно.Кристатната форма е доста красива.На мойто растение бодлите са по- бежови на цвят.
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: practicar в Март 19, 2013, 08:33:52 pm
Cephalocereus dybowskii f. cristata

 (http://i46.tinypic.com/2dkilbq.jpg)

Красив кактус, изискващ много слънце през лятото. Върху трихоцереус расте много бавно, за един сезон докарва един-два сантиметра прираст (поне при мен е така). На времето и обикновената форма си беше голяма рядкост, но "холандците" нещо я харесаха и сега може да се види в почти всеки микс от кактуси получен от тях. 
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: Valyo в Март 20, 2013, 09:33:40 am
Да, вярно е, че расте бавно. За 1година при мен направи толкова малък прираст, че не успях да я размножа. Но пък се е красавец... (inlove)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: practicar в Март 20, 2013, 01:49:25 pm
То и аз се надявам да го размножа, даже като го получих си рекох, че ще го режа докато не получа бързо 3 растения но не би! При този си растеж и таз година май ще си остане един. Расте много топчест и образува дебел гребен, а такива кристати си правят бавно гребена и това пречи да им резнеме от краищата.
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: practicar в Март 20, 2013, 07:11:18 pm
Astrophytum myriostigma f. cristata

 (http://i49.tinypic.com/9h3pg6.jpg)

Класическа мириостигма, само че кристата. За мое учудване си расте добре, даже по-бързо от некристатата форма. Слънце, като за мириостигма. Едва ли някога ще цъфне, но и така си е готина, като една зеленобяла буца, малко по-издължена.   
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: Valyo в Март 21, 2013, 09:37:10 am
Това е cv.ONZUKA  ;)
А това е чистата myriostigma :
(http://media.snimka.bg/8380/023014612.jpg?r=0)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: practicar в Март 21, 2013, 02:43:47 pm
Абсолютно си прав, като се порових му намерих етикетчето но не мога да  променя написаното, сайта не позволява. Ти внимавай с този, да го размножиш та да си ги менкаме, ако нямаш от японеца.
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: Valyo в Март 21, 2013, 03:31:40 pm
Имам и от "японеца". :) Даже 2 вида, а и съм поръчал още един от Италия. А от моя имам готовност за менкане за някоя от твоите красоти ;) Другата седмица очаквам поръчката си от Starke :P
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: practicar в Март 21, 2013, 09:37:34 pm
Echinocereus pectinatus f. cristata

(http://i49.tinypic.com/5a1dlf.jpg)

Хубав кристат кактус, който расте добре и бързо. Иска много слънце. Ако се държи на по-сенчесто място има склонност части от него да се разкристатват. Този го получих от Panarotto пролетта на 2009г на собствен корен, но растеше много бавно, на силно слънце прегаряше и бодлите му бяха по-хилави. Резнах парче от него и го лепнах на юзберти, тръгна перфектно, сякаш не беше същото растение. Да се пази от акари, че им се услажда.   
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: Valyo в Март 22, 2013, 10:52:12 am
 (clap) (clap)
Това за акарите е абсолютно вярно! (y)  Гадините като го нападнат, се крият в гънките и много трудно се изчистват. Най-сигурното, което правя в такива случаи/ да не дава Господ!/ е тотално потапяне на присадената част в убийствения за акарите разтвор и .....те си поемат тихо и кротко към небето :D
P.S. Ти получи ли нова пратка от Starke?
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: practicar в Март 22, 2013, 11:47:43 am
За акарите ползвам добрия стар Би 58, макар и отричан от някои с него имам най-добри резултати. От опит знам, че и конска доза да сложа не изгаря растенията, а така унищожава и яйцата на акарите и не се налага да поливам повторно. Вярно, че мирише, но на балкона се отмирисва бързо. В разтвора слагам течен сапун за миене той прави разтвора още по-отровен и обливам яко, той попива и в почвата и така настава мор за всички гадини. Само понякога белите бодли стават за известно време лееко синкави  ;)
Миналата година се хванах здраво за други хобита и си дадох една година почивка за Старке, ще поръчам тази година.
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: practicar в Март 24, 2013, 06:24:01 pm
Myrtillocactus eichlamii f. cristata

 (http://i48.tinypic.com/jhx5lk.jpg)

Не особено популярен миртилокактус, стоящ в сянката на геометризанс. За разлика от последния няма онова синкаво восъчно покритие. Цветът на стеблото е наситено тревисто зелен. Кристатата му форма е невзискателна, развива се добре и расте бързо (гребена на снимката се разви за един сезон). Понеже прави голям и дебел гребен трябва обезателно да се присажда върху мощни подложки.                                           
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: practicar в Март 26, 2013, 08:41:29 pm
Myrtillocactus geometrizans f. cristata

 (http://i50.tinypic.com/vqgow6.jpg)

Красив кактус със синкаво стебло, дължащо се на восъчния налеп който го покрива. За съжаление лесно се изтрива. Чудесна подложка за повечето редкости, които не се лепят на нищо друго. След няколко изрязвания на върха, може да се сдобиете с дебел екземпляр, който да оставите да расте, като вид, а не за подложка. Аз още чакам този момент и така вече повече от 30 години. Топлолюбив и невзискателен. Като кристата форма се развива добре, изисква слънчево и проветриво място. Както и предишния миртилокактус е добре да се присажда върху дебели и силни подложки, върху слабите не се развива добре. 
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: practicar в Март 28, 2013, 09:05:09 pm
Mammillaria carmenae f. cristata

(http://i49.tinypic.com/2qb915k.jpg)


Това е една от пухкавите и красиви мамиларии, на които окристатването не се е отразило негативно на размера и гъстотата на бодлите. За разлика от много други при които превръщането в кристата за съжаление често води до редуциране броя и размера на бодлите и пуха.
Невзискателна е към условията на отглеждане. За да се получи добре оформен и гъст бодил иска максималното слънце, което може да и се даде. Върху подходяща, при мен върху трихоцереус (Trichocereus pachanoi) и ериосереус (Eriocereus jsberti) мощна подложка, расте много бързо, за един сезон може да увеличи размера си петкратно.
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: Valyo в Март 29, 2013, 10:15:21 am
Вярно! И лесно се размножава!
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: imdnme в Юли 24, 2013, 12:08:27 pm
Здравейте, едно от моите кактусчета е взело да расте някяк несиметрично ... може и то да е тръгнало по този път ...
Честно казано на мен кристатите ми се виждат грознички и уродливи, но сигурно в това им е чара.

Lobivia arachnacantha
(http://i41.tinypic.com/2nst0jn.jpg)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: melaleuca в Август 05, 2013, 07:35:50 pm
Pygmaeocereus densiaculeatus f.cristata

(http://i39.tinypic.com/bi9f9d.jpg)

Подарък от един колекционер украйнец!
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: Vio в Август 13, 2013, 09:18:48 pm
Lobivia densispina f.cristata:


(http://s18.postimg.org/6047hzcol/IMG_0188.jpg) (http://postimg.org/image/6047hzcol/)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: 7george в Август 14, 2013, 12:35:06 am
Здравейте, едно от моите кактусчета е взело да расте някяк несиметрично ... може и то да е тръгнало по този път ...
Честно казано на мен кристатите ми се виждат грознички и уродливи, но сигурно в това им е чара.

Lobivia arachnacantha
(http://i41.tinypic.com/2nst0jn.jpg)
Здрасти, може и да стане кристата, а може и така да си остане, със леко разтеглен връх. И аз много не си падам по кристатите - стават по-сложни за гледане и по-малко цъфтят. Ако растението има и нормална, и кристатна част (детки, стъбла) тогава е по-поносимо.
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: imdnme в Август 15, 2013, 06:16:05 pm
Май го "предобрих", може затова да е дефектирал :)
 от както разбрах от какво има нужда и почнах да му го давам, яко наддава. Другите лобивии с които споделя сандъчето също са предоволни. Дано цъфнат, някои вече са на възраст...
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: exotica в Август 16, 2013, 12:40:58 am
…"предобрих"…
(clap) Мнооого готин шопски лаф! (f)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: imdnme в Август 18, 2013, 03:26:15 pm
Ето актуални снимки... явно кристат ще става, даже май взе да ми харесва - някак допълва пейзажа, който при мен е още постен.
Ако на някой му харесва, може да го размножим, ама си нямям и представа как се прави ... догодина може да пробваме.

Офф: лобивията може ли да зимува на остъклена тераса 5-10° C?
(http://i44.tinypic.com/20giq6t.jpg)
(http://i41.tinypic.com/2lbmfqf.jpg)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: SPINY в Август 18, 2013, 04:41:46 pm
` лобивията може ли да зимува на остъклена тераса 5-10° C?`
Да. :) Точно при такава температура трябва да зимува , за да цъфти през лятото. :)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: practicar в Ноември 12, 2013, 10:12:34 pm
Epithelantha micromeris v. neomexicana f. cristata

(http://i42.tinypic.com/25i3hh2.jpg)

Един красив кактус, който си е красив и без да е кристат, но така е особено атрактивен. Получих го от популярния колекционер на кристати растения Winfried Starke. Ако е присаден добре расте бързо и за сезон и половина достига този размер, но ако е сраснал с подложката в малък участък расте изключително бавно, но пък бодлите се сгъстяват така, че стеблото не се вижда и става особено красив. Не е взискателен към подложките и се "лепи" без проблем и върху юзберти, един кактус върху който не всички се прихващат безпроблемно.
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: practicar в Ноември 30, 2013, 11:32:34 pm
Mammillaria hahniana f. cristata
Тази мамилария намерих съвсем случайно на щанда за цветя в бриколажа в София. Тя си стоеше сред една дузина обикновени (не кристати) кактуси и явно се беше окристатипа съвсем случайно. Когато я видях от един корен излизаха две растения, едната нормална а другата, беше започнала да расте в линия, да се издължава и да става кристата (на снимката).

(http://i43.tinypic.com/2crtz00.png)

Oтрязах нормалната и посестрима, като остана само кристатата. Това и помогна да започне  по-бърз  растеж и да се оформи, като същинско кристато растение на собствен корен.

(http://i43.tinypic.com/2ly2at3.jpg)

Две години по-късно се нагъна приятно, като краищата отначало влязоха в почвата, но по-късно излязоха от нея и продължиха да си растат, което показва, че растението ще го бъде на собствен корен.

(http://i42.tinypic.com/2cnz3bs.jpg)

Установих, че кактуса изисква много слънце и не прегаря от него. Расте умерено бързо. За съжаление тази форма не е изключение от правилото, кристатите да имат по-малък бодил и власинки от некристатото растение, това се вижда ясно на първата снимка, където дългите власинки така характерни за обикновеното растение отстрани са от времето, когато кактуса е бил още некристат, а в кристатата част власинките  са вече малки.

Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: Andromir Popov в Декември 01, 2013, 01:44:41 pm
Много е симпатична. (y)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: practicar в Декември 05, 2013, 09:47:49 pm
Pilosocereus tilianus f. cristata

(http://i39.tinypic.com/b3ocqp.jpg)

С този кактус се сдобих от хер Старке преди няколко години. За съжаление беше така дълбоко "заспал" след присаждането, че ми отне почти един сезон докато се "събуди" и покаже признаци, че ще живее. Този му мързел продължи и през следващите години, като нарастваше по около един сантиметър, сантиметър и половина годишно, което за един  кристат пилозоцереус си е доста малко според мен. Обича всичкото слънце до което може да се докопа стига да не е веднага след зимния покой. Устойчив е на акари и подобни гадини, явно кожата му е доста дебела и не е много обичан от тях.
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: imdnme в Декември 08, 2013, 07:12:21 pm
Из-кристат-ване-то  дали не се дължи на комбинацията от силна слънчева светлина с ниска температура около 15-20 градуса?  (wasntme)
При мен тука под лампата се получи кристато  адениум-че ...  и четох, четох ... ми  то можело да цъфне може би, а? :$ ако му дам мах слънце + фосфорен тор?

Ще си пишем.  (sun)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: practicar в Декември 08, 2013, 08:10:05 pm
Напълно е възможно да цъфне. Кристатите също цъфтят, по принцип по-рядко, но има родове и видове, които си цъфтят редовно и за тях не е необичайно това. Такъв род е Turbinicarpus, също така Mamillaria zeilmanniana f. cristata цъфти редовно, като образува разкошни групи.
     Няма ясна теория кое предизвиква превръщането на нормалното растение в кристато. Според мен силните въздействия - UV лъчи, температура, хранителен режим, да не говорим за хеви въздействията, като ренгенова и гама радиация, както и редуването им, помага.
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: ilu6a в Декември 09, 2013, 12:16:10 am
да не говорим за хеви въздействията, като ренгенова и гама радиация, както и редуването им, помага.
Гарантирам,че не въздействат йонизиращите лъчения по този начин.
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: practicar в Декември 09, 2013, 02:50:02 pm
Гарантирам,че не въздействат йонизиращите лъчения по този начин.

И с какво гарантираш, с експерименти, с резултати, с теория ?
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: John Stalker в Декември 09, 2013, 03:39:31 pm
Цитат
...
Една от областите за практическо използуване на йонизиращите излъчвания е предпосевното облъчване на семената с цел да се повиши ранозрелостта и добива на редица културни растения.
Установено е,че при някои култури като картофите, слънчогледа, морковите,соята и ягодите предпосевното облъчване на семена със стимулиращи дози гама-лъчи ускорява узряването на растенията
...

Усещам, че скоро ще ми трябва поне един малка домашна гама облъчвателна уредба...  :D
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: el pistolero в Декември 09, 2013, 05:07:54 pm
Дайте да се бутнем за някой проект за изграждане на мини реактор за нуждите на кактусовъдството в България. При ОхлЮгарски и Серогейчо, дето много искат да се построят 2-3-4 нови атомни гробници. Все едно реакторче в повече за 1-2 млрд. ще могат да издумкат с три вековен кредит от някоя руска или кайманска банка  ;)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: practicar в Декември 09, 2013, 10:25:10 pm
Фокушима, там е истината! В скоро време очаквайте новите суперкабуто диносауро кристато-монстрозни култивари.  ;)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: ilu6a в Декември 09, 2013, 11:48:41 pm
Гарантирам,че не въздействат йонизиращите лъчения по този начин.

И с какво гарантираш, с експерименти, с резултати, с теория ?
Бих могъл и с трите...но теорията ще я пропусна,освен ако имаш нужното ниво и познания по ядрена физика.Гама облъчвателите се ползват за семена... повечето са с кобалтови източници от порядъка на 12 до 18000 кюри...
За експериментите...всеки може да даде кактуса си,който смята, че евентуално би променил растежа си по този начин-но му гарантирам ,че при подобни експозиции ще му върна нещо ,което след 10тина дена ще изгние тъй като ще е размазано на клетъчно ниво.Виж при семената не се знае...
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: practicar в Декември 10, 2013, 09:51:28 am
Значи нямаш експерименти, нямаш резултати, а за теорията на мен не са ми нужни познания по ядрена физика (макар, че имам) а на теб по биохимия за да се обосновеш. Аз съм биолог и повече от 20 години работя биохимия, част от опитите с радиоактивни свидетели белязани по въглерод и тритий, но с тях не може да се получи нищо по въпроса защото имат само меко бета лъчене.
     Както е казано - дозата лекува и убива, това се отнася и за конкретния случай. Растението може да се скашка, както и да стане безхлорофилно или кристато или и двете. Никой няма да ти носи възрастни растения така не се прави! Експериментите се правят на ниво семена, покълнали семена (в различна степен) и семеначета. Обаче, за да се получат сериозни резултати ти трябва да си грамотен, да разбираш от ядрена физика, да имаш достъп до съответните изотопи, да можеш да подаваш различна доза, да можеш да я изчислиш и направиш статистика. Така резултатите ще имат повтаряемост. Ано си ядрен физик, работиш в ядрен център, кактусар си и ти се занимава с това може чудеса да получиме. Досега няма човек с такова съчетание. Чел съм, че са правени опити в бившия СССР и са получавани безхлорофилни и кристати кактуси, но на случаен принцип - имал достъп до източник на гама лъчене сложил там някъде семена, семеначета и получил, но каква доза, за колко време не знае.
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: ilu6a в Декември 10, 2013, 10:12:14 am
АКо си ядрен физик, работиш в ядрен център, кактусар си и ти се занимава с това може чудеса да получиме.
Горното е вярно...без думата кактусар...няма как да съм защото  имам 2 кактуса :D
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: practicar в Декември 10, 2013, 10:17:10 am
 (y)

Нищо, че си с две растения, всички сме започнали с толкова, важното е ищах (мерак) да има!
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: imdnme в Декември 10, 2013, 11:19:28 am
Моето адениумче стана кристато под натриева лампа, не е виждало късовълнова светлина.
(http://i39.tinypic.com/213fdia.jpg)
Лобивията от предишните ми постове пък беше семеначе на около 1 год и изглеждаше нормално, докато през юни не го пресадих в по-богат субстрат и го преместих на по-слънчево.
Общото между двата случая = максимално съм се постарала с "храната и водата" за да растат бързичко + интензивна светлина. Но това важи и за останалите 3 лобивии и 50 адениумчета, а те не са станали кристати. ;)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: scleri в Декември 10, 2013, 12:09:36 pm

Тихичко, с удоволствие и мъничко завист за целеустремеността и всеотдайността на практикар следя тази тема. Убеден съм че той има най-богатата колекция кристатни тръни в България, и съм му благодарен за това което прави тук във форума.
Не знам какви могат да са причините едно растение да стане кристатно. Вероятно са много и най-различни. Някой от причините или са постоянни, или водят до постоянни промени. Други действат по някое време и след изчезнаването им растението преодолява последствията и се връща към нормален растеж. Видал съм снимки на нормални растения станали на един етап от живота си кристатни. Други от кристатни преминават към нормален растеж. Виждал съм и нормално растение което на един етап от живота си става кристатно, а по-късно пак се връща към нормален растеж.  И всичко това и в колекции, и в природата.

Ще продължа да следя темата тихичко, с удоволствие и без да се обаждам повече. Пожелавам ви успех в експериментите.
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: exotica в Декември 10, 2013, 09:30:27 pm
Моето адениумче стана кристато…
Аз нещо не мога да различа гребен в твоя Adenium… :( Може ли по-подробна снимка?
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: imdnme в Декември 13, 2013, 08:40:02 am
Листата му излизат само в 2 посоки и върхът расте по този начин сплескан. Бебешоче е още, не се вижда добре, като поизрастне след месец-два пак ще го снимам.
Освен ако не реши да "хване правия път".
Ето го днес:
(http://i42.tinypic.com/5ev447.jpg)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: el pistolero в Декември 13, 2013, 10:59:59 am
О, това не е кристата. Просто при покълването се е контузило в твърдата ципа на семката и сега расте малко гърбаво. След време или ще го израсте и започне да нараства както другите ти Адениуми или, ако не успее да надрастне травмата, ще си залинее. Аз имах преди години подобен сличай, но много по- затормозено- направо като усукано на възел поникна стеблото с първия чифт листа, пусна и втори, мъчи се  6 месеца, не можа да изкара още листа, стъблото му не нарастваше и си замина, но твоето изглежда в цветущо здраве и почти незасегнато от малформацията- почти съм сигурен, че след година ще си е съвсем нормален Адениум (y)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: kerin2 в Февруари 13, 2014, 04:16:51 pm
Echidnopsis scutellata
f. cristata или?
(http://i61.tinypic.com/2db2bdc.jpg)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: Valyo в Февруари 14, 2014, 10:04:32 am
По-скоро не, но от средната част може и нещо да излезе.
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: melaleuca в Март 22, 2014, 12:21:58 pm
Pygmaeocereus densiaculeatus f.cristata

(http://i58.tinypic.com/20itf92.jpg)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: practicar в Април 10, 2014, 09:04:56 pm
Pilosocereus glaucescens f. cristata

(http://i57.tinypic.com/15dqwjq.jpg)

Когато го поръчвах не вярвах, че ще стане толкова син, но с помоща на слънцето стана. Не знам как растат нормалните му събратя, но този расте много бавно, иска мнооого слънце за да посинее. Расте малко като буца, а не като типичен кристат с плосък гребен.
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: John Stalker в Април 10, 2014, 09:11:50 pm
Да не е смесена кристатно-монстрозна форма?  :P (y)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: practicar в Април 10, 2014, 09:44:52 pm
Често казано има и такива, но този не вярвам да е от тях. Мисля че не образува стандартен гребен защото го гледам на балкон а не на открито и слънцето е малко за него, даже затова е образувал и нормален "клон". Този вид иска повече слънце и като нормално растение. Поръчах си го заради това, че не се гледа в наште колекции и нормалния кактус, (макар че е много декоративен), да не говорим за кристат такъв.
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: practicar в Април 15, 2014, 09:59:15 am
Дойде време да представя една кристата сулкоребуция. Избрах такава със златисти бодли, която за разлика от представения по-горе пилозоцереус прави класически кристат гребен. И кристатата, както некристатата за да се развива добре и да прави хубав гребен се нуждае от силно слънце. Може температурата да не е висока, но длънцето трябва да е силно.

Sulcorebutia flavissima f. cristata

(http://i59.tinypic.com/2s0zevt.jpg)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: Valyo в Ноември 16, 2015, 02:45:29 pm
Последни нови попълнения в колекцията:
G.michanovichii f. cristata

(http://media.snimka.bg/s1/5022/036288176.jpg?r=0)

Cefalocereus senilis f. cristata

(http://media.snimka.bg/s1/5022/036288177.jpg?r=0)

N.peeblesiana v.fickeisenii f. cristata

(http://media.snimka.bg/s1/5022/036288178.jpg?r=0)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: Clement в Ноември 16, 2015, 10:02:52 pm
navajoa me prili4a na rastenie hishnik :D

mnogo hubava :)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: Valyo в Ноември 17, 2015, 09:22:07 am
 (y)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: anton6500 в Март 31, 2016, 05:36:32 am
Здравейте някой пидлага ли за продажба някое гребенче
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: Valyo в Март 31, 2016, 09:40:56 am
Мога да ти предложа и в момента, и със заявка няколко вида. Виж първо в магазина на форума и ми пиши на лични какво те интересува.
Титла: Re: Кристатните кактуси в нашите колекции
Публикувано от: 7george в Май 11, 2017, 08:47:33 pm
(https://c1.staticflickr.com/5/4194/34438429341_6bd30e750f_b.jpg)
Изкристатил се на стари години стенокактус...
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: 7george в Май 21, 2017, 02:24:54 pm

(https://c1.staticflickr.com/5/4247/34632844992_af793c3840_b.jpg)
Eто ги и пъпките напират през бодлите...
(https://c1.staticflickr.com/5/4167/34755206986_a75e42cf4f_b.jpg)
Титла: Дихотомен Соларис
Публикувано от: zmei4o в Юли 05, 2017, 01:44:24 am
Copiapoa solaris f.dichotomic

(http://i.share.pho.to/a681ba5a_o.jpeg) (http://i.share.pho.to/0220a5b5_o.jpeg) (http://i.share.pho.to/97e5a9ed_o.jpeg)
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: hindo в Май 15, 2018, 01:51:36 pm

(https://s7.postimg.cc/k2vv08rhz/IMG_2254.jpg) (https://postimg.cc/image/k2vv08rhz/)

(https://s7.postimg.cc/4hejgauzb/IMG_2255.jpg) (https://postimg.cc/image/4hejgauzb/)
Какво ли ще се получи от това семеначе Ehinocereus reichenbachii.
Титла: Re: Кристатите кактуси в нашите колекции
Публикувано от: scleri в Май 16, 2018, 08:00:38 am
Още е много мъничко, или е от снимката, но не се вижда много добре.  Според мен не става дума за кристатна форма, а по-скоро за дихотомия. Гад някаква, без значение звяр или гъба, е гризнала апекса / точката на растеж /, и това е събудило нови две връхчета в най-близките ареоли.  Ще получиш двустеблен Ехиноцереус разклонен още в основата.
А може да излезе и интересна кристатна форма. До месец, два ще стане ясно.