Стерилизацията , добре. Но какво ще правим с хлора? Опасявам се, дали няма да има някакво влияния върху кълняемостта и последващото развитие. Но не пречи да се пробва.
=====
Функцията на хлора като дезинфектант произхожда от факта, че той измества кислорода от разните му там съединения, тоест от добавката на хлор в сместта или субстрата се отделя молекулярен кислород, който окислява гъбите и другите инфекции.
Аз също имам съмнения, че някои семена не ми покълнаха заради обработкота им в доста силен хлорен дезинфектант. Тя трябва да е кратка, примерно 5 минути, или не повече от 20, ниска концентрация, да се внимава с нежните семена. Ако пък имате много от едрите, дебелостенни семена, може да пробвате и различни времена и концентрации с такива.
Не мисля, че трябва да пропускаме дезинфекцията на семената, щото е доста неприятно да ти загинат покълналите вече семеначета заради инфекция, идваща от семенните обвивки. Същото важи, смятам и за субстрата и съдовете, но .... всеки си звае, защо сее. Аз например, нямам вече никакво подходящо място за нови кактуси, така че и пр 0 оцеляемост, пак съм ОК.
Микрофлората (бактериалната, гъбна) на различните места и градове също е различна, така че някъде става лесно, без много предпазни мерки, другаде - всичко описано по-горе просто е задължително.