Кактус БГ

КАКТУСИ => Размножаване на кактуси => Темата е започната от: John Stalker в Ноември 08, 2012, 06:40:11 pm

Титла: Гиберелинова киселина и стратификация на семена
Публикувано от: John Stalker в Ноември 08, 2012, 06:40:11 pm
Едно птиченце ми каза, че тази зима често ще си говорим за Гиберелиновата киселина.  :D Ето един линк от където ако желаете може да се снабдите с нея. http://telopeanursery.com/fullpreview.php?plant=38 (http://telopeanursery.com/fullpreview.php?plant=38)

Да си призная, че аз имам опит с това "чудо" и го тествах като вкоренител, при тестовете обаче този препарат за вкореняване както пишеше на пликчетата в които го купих се издъни.
В сайта който посочих по-нагоре има и напътствия за употреба.

Цитат
За стратификация на семена
Гиберелиновата киселина се прилага във вид на разтвор, в който семената се накисват за 24 часа. Концентрацията на разтвора обикновено е в рамките на 100 - 450 части на милион. При по-големи семена с твърда обвивка е необходимо тя да се надраска (например с шкурка или да се направят внимателно няколко повърхностни разреза с остър нож), за да може самото семе да поеме от разтвора.

Понеже няколко потребителя на форума споменават за тази GAз, ще помоля всички които я ползват да споделят тук резултатите които постигат.  (y)


Титла: Re: Гиберелинова киселина и стратификация на семена
Публикувано от: vagrantsf в Ноември 08, 2012, 09:17:42 pm
Аааа Джонка , да имаш да взимаш ;-) за гиберелина съм пуснал линк още преди време , даже тази вечер накиснах 5 вида семена :-)
Иначе Петър от Телопеа е много услужлив и винаги помага със съвет .