Автор Тема: Проблем с кактус  (Прочетена 2922 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Ani9999

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 4
  • Activity:
    0%
Проблем с кактус
« -: Февруари 25, 2017, 11:28:24 pm »
Здравейте, кактусари :)  Преди година ми подариха кактус, който не знам какъв вид е. Бяха три броя за героя, но двата се разболяха постепенно и накрая остана само един. Преди около 4 месеца обаче се появи едно израстъче, което в последствие се наклони настрани и прилича на изсъхнало. Нямам представа какво е , кактусът не расте изобщо и бих се радвала ако някой би могъл да ми помогне да открия причината да изглежда така в момента и дали изобщо е живичко още. Мисля след 1 - 2 седмици да го пресадя, за да погледна всичко наред ли е.
Благодаря предварително и ще очаквам отговорите ви!   

[прикачен файл изтрит от администратор]

Неактивен NIKI

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 452
  • Activity:
    0%
Re: Проблем с кактус
« Отговор #1 -: Февруари 26, 2017, 09:42:41 am »
     Здравей, Ani9999!
     Пиша това, което следва с уговорката да не се сърдиш и "разчувстваш" излишно от нито една запетайка, която се съдържа в поста ми ;)! Защото го пиша с добро настроение и "за хубаво", както се казва!
     Ако съществуваше Закон за защита на кактусите от нехуманно отношение, мисля, че щеше вече да си подсъдима :). За твое успокоение - нямаше да си първата, защото много хора, които уж разбират от отглеждане на кактуси успяват да развалят "фацата" на много свои любимци!
     Кактусът ти /вероятно Мammillaria zeilmanniana, въпреки ужасната снимка и лошите ми умения в разпознаването :)/, ми се струва жив!
     Това, с което го измъчваш, е липсата на светлина /може би и го поливаш през зимата/. За да придобие такава нетипична за добре гледан кактус форма, условията, при които го гледаш не са му никак по вкуса. Той търси светлина - няма такава - пак търси - издължава се натам, където би имал някакъв шанс за оцеляване...
     От 10 кактусаря 9 ще ти кажат да го изхвърлиш. Вече е лесно да се закупи кактус отвсякъде. Ако имаш сантимент към него може да си го оставиш, но напролет не забравяй да го изнесеш на открито, за да се убедиш, че слънцето ще му подейства благотворно, ако и да не придобие никога перфектната си форма отново. Но нека привикне първо със слънцето, което толкова му е липсвало! Може и да го пресадиш.
     Универсална рецепта за отглеждане на кактуси няма, но има елементарни правила, които всеки, който иска да има добре изглеждащи кактуси, трябва да спазва: повечко слънце, по възможност на открито; от октомври до март /примерно/ без вода; пропусклива почва; зимуване на хладно...
     Тук във Форума има много добре списани раздели, които биха ти помогнали със съвети как да се грижиш добре за своите трънчета. От теб остава само да прочетеш и да приложиш според твоя усет.
     Скоро предстои момента, които чака всеки кактусар, чиито тръни зимуват вътре - изнасянето навън. Не всеки разполага с място, но первази имате всички - ползвайте ги  :).
« Последна редакция: Февруари 26, 2017, 09:51:11 am от NIKI »

Неактивен Ani9999

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 4
  • Activity:
    0%
Re: Проблем с кактус
« Отговор #2 -: Февруари 26, 2017, 10:57:08 am »
Здравей, NIKI :)
Разчувства ме , но съм напълно наясно, че се държах напълно "безотговорно" към кактуса ми. Странно ми беше, че трънчетата,които уж искат "най-малко" грижи - не се развиват правилно, а другите ми цветя - "капризните" - много по-лесно. Истината е , че когато се поразчетох повечко за кактусите разбрах къде и какви са ми грешките. Кактусът ми получаваше доста светлина , но цяла зима беше на топло, просто нямаше къде да го сложа. Трябваше да избера дали да е на хладно и тъмно или на светло и топло. Явно трябва да търся за следващата зима някое хладно, но светло местенце :)
Искам да запазя мъника, не само заради това, че като цяло не искам да се разделям с него, но и заради това, че е първият ми кактус :)
Ще го пресадя, разполагам и с място за поставяне на открито и с радост ще видя какво ще се случи с него, когато се наслади на хубавите слънчеви лъчи навън :)
Благодаря за бързия отговор и съветите :) Прекрасен ден и "обещавам да се грижа повече за моите трънчета" :)))

Неактивен NIKI

  • Потребител на Кактус БГ
  • *****
  • Публикации: 452
  • Activity:
    0%
Re: Проблем с кактус
« Отговор #3 -: Февруари 26, 2017, 11:50:51 am »
     Когато човек има желание и постоянство, резултатите скоро ще са наяве! Аз също за нищо на света не бих се разделил с първите си кактуси, освен ако обстоятелства, независещи от мен, не го наложат. Грешка при доста хора, които имат покрай цветята си някой друг кактус е, че ги третират така, както биха се грижили за останалите китки. А кактуса е нещо различно. Ето ти вече намираш сама пропуските в посока на правилното отглеждане.
     Живот и здраве може наесен да покажеш дали кактуса е оцелял, как се е развил и т. н. Лично на мен ще ми бъде интересно.
     А колкото до обещанието да се грижиш повече за трънчетата си, мога да ти кажа да се грижиш колкото се може по-малко за тях. Дай им само светлината и правилното място и ще видиш, че сами се грижат за себе си  ;) (f) (sun).
     Поздрави!

Кактус БГ

Re: Проблем с кактус
« Отговор #3 -: Февруари 26, 2017, 11:50:51 am »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33