Кактус БГ

КАКТУСИ => Размножаване на кактуси => Темата е започната от: vagrantsf в Септември 21, 2012, 12:59:08 pm

Титла: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Септември 21, 2012, 12:59:08 pm
  С откриването на тази нова тема искам да помогна при отглеждането на "трудните" семена . Ще се опитам доколкото мога да обясня какво правя аз ,  като предварителна обработка при по трудните за покълване семена .
  Едни от най-трудните за покълване са видовете от род : Austrocactus , Pediocactus , Sclerocactus , Cumulopuntia ( много много трудни ! ) , Maihueniopsis , Puna труден за мен вид е и Pyrrhocactus umadeawe . Понякога по някое семе от гореизброените  пониква без никаква обработка , но това се случва рядко и е по-скоро инцидентно - преди време се запознах с един испанец , който беше получил семена от Cumulopuntia ignescens заедно с плода - насял семената и те взели че поникнали - до едно ! Ще кажете 'чудо невиждано - голяма работа ' - ами да , за мен това е чудо невиждано : обвивката на този вид е супер плътна и дебела ! Аз съм сял такива семена и пробвах какво ли не ( без обработка с киселина ) - не поникват.

Тук ще ви покажа как обработвам семената на Аustrocactus bertinii . Семената са сравнително едри и се обработват лесно - само с карфица - аз ползвам ентомологични карфици от Чехия , ето как изглежда семето на този вид  :

 (http://i47.tinypic.com/2054l5i.jpg)

така изглежда увеличено :

(http://i47.tinypic.com/e8px7c.jpg)

В тази част пъхвате  острието и леко натискате - не е необходимо голямо усилие , просто бъдете внимателни.

(http://i49.tinypic.com/s3oo55.jpg)

Тук е най-деликатната част , трябва с острието на карфицата леко да 'отворите' капачето на семето , това става с лек натиск , като посоката е както е показано на снимката :
(http://i46.tinypic.com/24xfjh4.jpg)

Така изглежда семката след като сме махнали малка част от капачето :

(http://i47.tinypic.com/23w017c.jpg)

Ясно се вижда корена. Много е вероятно когато правите процедурата за първи път да има неуспехи , аз винаги повреждам по някое друго семе , но имам и успехи. След около седмица - две , когато насея тези семена , ще ви покажа какво се случило с обработените вече семена. Не пречи след като вече е махната част от обвивката да си поиграем и с хладиника -  слагаме семената в хладилника за една вечер , след това ги изваждаме навън . Това може да се повтори няколко пъти , след което слагаме контейнера със семената под памите.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: Bili в Септември 21, 2012, 04:25:45 pm
привет

много добра тема  (y)  (y)

Благодаря за обясненията за Austorcactus  :)
Аз сях тази година без никакво третиране но от 30 имах 3 поникнали.
На последната кактус сбирка разговарях със немски любители които посещават често патагоня. Те ми казаха че не ползват специални техники но че семената на Austorcactus-а са доста "мързеливи" и затова практикуват следното: 1) засаждане - изчаква се николко седмици да се види какво ще поникне. После се оставя да изсъхне почвата и пак се полива обилно, след това ново изчакване и така... Но не съм пробвала още.

Относно видът Puna (аз имам 5 семенца и се чудя дали да ги рискувам без обработка) - получих една наскоро една препоръка - да се оствият 2 часа в крем за епилация
Но ако има и други съвети ще е чудесно!

Били
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: Clement в Септември 21, 2012, 04:37:24 pm
привет



Относно видът Puna (аз имам 5 семенца и се чудя дали да ги рискувам без обработка) - получих една наскоро една препоръка - да се оствият 2 часа в крем за епилация
Но ако има и други съвети ще е чудесно!

Били

moje da provash , ako ne nikne , Shte gi orabotvash za drugata godina , seah tephro predi 4 godini , ostavih syksiik naven , i sled 3 godini me nikna edin  . as ne haresvam da reja , pove4e vsemam Shkurka ( ne snam dali taka se kasva sry) i malko na vsqkade orabotva semena , no ne se vijda vytreshni raboti , samo da e po fina kojata na semena.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Септември 21, 2012, 04:44:45 pm
Здравей Били
Преди 5 - 6 години и при мен имаше покълнало семенце от Austrocactus , онази година сложих трудни семена в аквариум на балкона и започнах от зимата да мокря семената , пролетта пък напълних дъното на аквариума с вода , така че винаги да е влажно. Не помня колко време продължих да го правя ,като се надявах да има нещо поникнало я някоя опунция , я аустро..но нищо. Просто когато са последно полях нямаше нищо . Чак есента видях че едно от семенцата все пак беше поникнало , че и прорасло малко , след което и изсъхнало. Ядосах се много на себе си ! След това Клеман ( мисля че беше тои , но може да е бил и Рангел ) ми каза че тези семенца е хубаво да се запилят с малка пила или да отворят с карфица.
Следващата сеитба имаше страхотен успех.
И аз имам Puna - Puna subterranea WS251 (Pumahuasi, Jujuy) това е и снимка на растението :

http://www.cactusargentina.com/page361.html (http://www.cactusargentina.com/page361.html)

много странни семена са , най вероятно ще ги пообработя с киселина . Или половината с киселина , другата половина с пила , след което ще ги топна в гиберелинова киселина . За целта обаче трябва да се стигне до ембриона , за да работи хормона добре.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Септември 21, 2012, 05:04:58 pm
Сега пускам снимки от архива ми , снимките са правени на 09.11.2007 , растението е Maihueniopsis camachoi JA156 ( Juan Acosta ) . Без никаква обработка растенията тръгнаха да никнат като луди  :
(http://i49.tinypic.com/2rfvjwz.jpg)
(http://i46.tinypic.com/2dir71w.jpg)
(http://i45.tinypic.com/24o0v1d.jpg)

Ето същите 2 месеца по-късно :
(http://i49.tinypic.com/2q8xzl1.jpg)
(http://i48.tinypic.com/2luq9gl.jpg)

Малко след това , не знам какво се случи , но всички растения колабираха буквално за ден ( заедноо с Austrocactus spiniflorus пак JA ) ! Не знам какво се случи , нищо друго под лампите не сдаде багажа ! Ако някой има идея какво се е случило , нека каже.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Септември 23, 2012, 11:46:19 am
Днес ще ви покажа как обработвам семена на Maihueniopsis ovata , получени от Дохналик Април тази година. Тъй като семената са значително по-едри , си помагам с часовникарска пиличка купена преди време от железарски магазин и тънка пинсета .
(http://i50.tinypic.com/o6y7uq.jpg)
(http://i49.tinypic.com/313oke9.jpg)

Тук запилвам онази част от семето от която излиза корена , запилвам докато не стигна до кафява обвивка - тя покрива ембриона на семето.
(http://i49.tinypic.com/2pt2mti.jpg)

Би трябвало да изглежда така :
(http://i48.tinypic.com/29m4lqo.jpg)

С пинсетата отстранявам част от обвивката :
(http://i48.tinypic.com/xn4y85.jpg)

Общо взето е това , не е сложно , лесно се обработва остава само да покълнат. Сега ги сложих в хладилника за около седмица - две след което ще ги засадя и ако има резултати ще пускам снимки тук.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: guest8 в Септември 23, 2012, 05:26:09 pm
чакам с нетърпение продължението  (clap)
хладилника го ползвам като кисна семките в сок от грейпфрут два дена, предполагам, че е добре да се направят няколко цикъл "вътре-вън" за да се събуди зародиша
 (y)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Септември 23, 2012, 06:06:33 pm
Не знам за този метод , при кои семена го ползваш ? Напиши  го подробно тук да го четат и други :-)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: guest8 в Септември 23, 2012, 07:09:36 pm
Не знам за този метод , при кои семена го ползваш ? Напиши  го подробно тук да го четат и други :-)
прошмугна се преди две-три години години информация за стимулация на покълване на семена поставяйки ги в срязан грейпфрут за две денонощия в хладилника
След като настъпих мотиката, подобрих методиката: изстисквам грейпа, порциите семки са във формички за лед, сока го смесвам с дистилирана вода 1:1 и намокрям семките във формичките. Хладилник 48 часа. След накисването изтеглям разтвора и правя промивка с кислородна вода.
Може и да си внушавам, но при някой видове помага. Един советский товарищ прави засечка с контролни групи (http://www.cactusok.ru/cact_apteka/greyfrut/greyfrut.htm) миналата година, пише че понякога има ефект.
Пробвал съм миналата година в/у семена на гимнокалициуми и матукани, миналата седмица накисвах семки на хибридни ехинопсиси (тия последните вече взеха да покълват)
Но съм убеден, че за склеритата и компания това няма да проработи
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: scleri в Септември 23, 2012, 07:15:10 pm

Преди време бях чел някъде че този метод / с кисненето в сок от грейпфрут, портокал, лимон, / помага при видове с ядливи плодове. Тоест леко киселия сок на цитрусите имитира до някъде стомашният сок на животните които се хранят с плодовете на тези кактуси.
Аз лично не съм го пробвал, и нямам лични впечатления.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: guest8 в Септември 23, 2012, 08:16:02 pm

Аз лично не съм го пробвал, и нямам лични впечатления.
не вярвам, не си ли го пробвал с водка  ;)
btw, като четох статията на Stan преди време (вече я няма на сайта му (http://windowsillcactus.com/2007/01/pediocactus-seeds-in-grapefruit.shtml)), той пише, че положителните резултати бяха получени само с грейпфрутите, лимона не можа да се докаже, дали пак не опираме до прословутата GA3
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: asensy в Септември 23, 2012, 08:48:41 pm
Трудните за мен семки - на Austrocactus, Sclerocactus, Toumeya, Navahoa, Coloradoa аз стимулирам чрез замразяване в хладилната камера през 4 часа в рамките на три денонощия и след това киснене в калиев перманганат поне за едно денонощие. Процентът на кълняемост твърдо е под 50, но мен ме устройва, защото и без това повече от една - две бройки са ми излишни. Новите склерота - Echinomastus, Glandulicactus, Ancistrocactus не ги третирам, защото те си никнат като мамиларии.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: melaleuca в Септември 27, 2012, 08:43:30 pm
Opuntia orbiculata

(http://i46.tinypic.com/28j8yf.jpg)

Miquelopuntia miquellii

(http://i50.tinypic.com/1zob58g.jpg)

Maihueniopsis darwinii

(http://i45.tinypic.com/30lc7et.jpg)

Maihuenia poeppigii

(http://i47.tinypic.com/2euj4lv.jpg)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Септември 28, 2012, 08:40:10 am
Галине , успял да искараш от семе Miqueliopuntia ???? Аз мътих едни семена 2 години по ред и нищо не излезе , как успя бре човек ? Обработи ли семената ?
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: melaleuca в Септември 28, 2012, 12:05:19 pm
Галине , успял да искараш от семе Miqueliopuntia ???? Аз мътих едни семена 2 години по ред и нищо не излезе , как успя бре човек ? Обработи ли семената ?

Викторе, Нямам време да обработка семена,направо засяти и успял поникна  :$
Ако искате такъв вид и мога да ти изпратя по куриер  (inlove)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Септември 29, 2012, 04:29:18 pm
Спомняте си първият ми пост тук ,  споменах ви че един португалец е имал късмет с почти 100 % кълняемост на семената  на C. ( boliviana ) ingescens.
Днес , след около година преговори най-накрая получих едно растение , също и семена .
Малко се разочаровах , защото от раз се вижда че семената са на Maihueniopsis ( или colorea или atacamensis ) . Както и самото растение е типичен представител на рода си. Покълването на необработено семе на кумулопунция е почти като онези 2 последователни  тиража на БГ тото-то , когато се 'паднаха' едни и същи числа ...т.е. шанса е мнооооого малък.
Вижте защо :
(http://i50.tinypic.com/or78mc.jpg)
(http://i50.tinypic.com/3xzqa.jpg)
(http://i48.tinypic.com/2n1rfuw.jpg)
В защита на човека от Португалия ще кажа , че семената са му дадени от негов приятел , който е бил в Боливия и Чили , дал му е семената , също и снимка на растението ' майка' . Аз имам тези снимки и ДА , растението на снимката е C. ingescens ( има я и в Боливия и в Чили ), но има объркване :  или човека правил снимката е объркал нещо - снимал едно , дал друго с погрешна информация. Нашият човек вече получил семената с етикет Атакама и името на селото или местността ( прерасказвам от поста му в BCSS ) , но след като не ги намерил на картата в Чили а намерил същото име в Боливия решил че семето иде от Боливия. Тотално объркване !
Както и да е , аз пак си останах без лелеяната C. ignescens - един страхотен кактус , но пък ми стана ясно как така се  получава 100 кълняемост от 'този' вид ;-)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Октомври 30, 2012, 12:58:32 pm
Започнах засаждането на  трудните семена закупени през изминалата и по-рано тази година. Голямо пилене на семена падна , мисля че ако се цаня за маникюрист няма да имам конкуренция. Субстрата за семената е зеолит и жълт кварцов пясък + съвсем малко тухлен прах. Изминалите дни семената бяха във малко фунгициден разтвор и през известно време си играх да ги слагам ту в хладилника , ту на слънце , пак в хладилника , за малко във фризера и..
Ето че първият положителен резултат е налице :
 Maihueniopsis ovata KFF1129 , Las Vegas III. / road to San Jose over mountains Tupungato , two hills in right side / alt. 2162 m , p. Mendoza , Argentina . Само четири дни след като ги положих в саксийката , две от тях пуснаха коренчета ! Още по-накефен ще бъда ако някоя от формите на C. boliviana покълне. Всеки ден зареждам по още нещо , така че ще ви информирам тук какво се случва със семенцата.
Ето и самите снимки :
(http://i46.tinypic.com/16kzudv.jpg)
(http://i45.tinypic.com/14kgx6x.jpg)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: Neli Maneva в Октомври 30, 2012, 01:52:03 pm
.......Започнах засаждането на  трудните семена закупени през изминалата и по-рано тази година. Голямо пилене на семена падна , мисля че ако се цаня за маникюрист няма да имам конкуренция.......
Поздравления за успеха. Нали това е цялото удоволствие от посяването на семена, да им треперим като на бебета. Мисля, че нямаш нужда от напътствия, но да си кажа аз /нали тренирам за свекърва  :D/ Едни тефрокактуси ги лъжа тази година и това което пусне коренче, ако не му отлющя семката по насилствен начин не се доизлюпва. Ще ги мъча и догодина явно и ще взема да потренирам и аз с пиличката  :)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Октомври 30, 2012, 02:28:05 pm
Аз ползвам часовникарски пилички и ентомологични игли от Чехия , ако питаш мен ще ти трябват и едно помощни увеличителни стъкла , аз навремето купих едни от магазин за левче ( но не бяха левче !!! ) . Ето ги :

(http://i47.tinypic.com/2r3w1vl.jpg)
(http://i48.tinypic.com/5aoqch.jpg)
(http://i46.tinypic.com/s2sg47.jpg)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: Neli Maneva в Октомври 30, 2012, 02:31:39 pm
то аз от къде ли ще намеря такива екстри, обаче ще ангажирам ръката на детето да държи лупата аз докато пиля  :) още не се е застудило както трябва и ме хваща крастата за семена до пролетта как ще устискам незнам  (rofl)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: scleri в Октомври 30, 2012, 02:43:59 pm

Нелка, един лист фибран / зеленият стиропор / за пет лева. Разкроен и залепен на кутийка от мъжо. Две, три ламби гро лукс по десетина лева / най-скъпата част / свързани пак от мъжо отгоре на кутийката, и сеенето може да започне веднага. Няма нужда да се чака пролетта.


vagrantsf, не знам каква ти е била идеята слагайки в субстрата тухлен прах, но по принцип какъвто и да е прах само слепва субстрата и го прави по-въздухо и водо непропусклив.
С годините аз стигнах до заключението че най-добри успехи съм постигнал слагайки на дъното на кутийката смес от шейсет, седемдесет процента зеолит и останалото почва / глинеста или листовка  в зависимост от вида който ще сея / , а отгоре чист кварцов пясък с едрина на зърната около милиметър, милиметър и половина.  За по-едрите семена пясъкът може да е по-едър което е по-добре.
Ако семената са сяти на достатъчно разстояние почвата в долния слой на кутийката позволява първото пикиране да се отложи с няколко месеца, а при много ангажименти дори да остане за догодина. През това време семеначетата си растат нормално.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Октомври 30, 2012, 03:07:53 pm
Тухленият прах е буквално 2 супени лъжици  :D дето се вика само за цвят. Останалото е 3-4 чаши зеолит , 1-2 жълт кварцов пясък . Всъщност идеята за прахта от тухли е точно да слепва по малко : фракцията зеолит е едричка , което е ОК за едрите семена , но имам и малки семенца , които ако ги пусна пропадат доста надолу и кой знае колко време ще им трябва да се покажат на светло..ако стигнат въобще до светлото.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: Valyo в Октомври 30, 2012, 07:24:31 pm
Ако пресееш едрия зеолит през гевгир , ще се сдобиеш и с по-дребна фракция. Нея аз я слагам най-отгоре в съда за сеене и огторе посипвам семенцата.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: petarco442 в Октомври 30, 2012, 11:45:42 pm
Ако пресееш едрия зеолит през гевгир , ще се сдобиеш и с по-дребна фракция. Нея аз я слагам най-отгоре в съда за сеене и огторе посипвам семенцата.
Аз съм на същия принцип  (y)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Ноември 06, 2012, 09:08:57 am
Ето развитието на  Maihueniopsis ovata KFF1129 , Las Vegas III. / road to San Jose over mountains Tupungato , two hills in right side / alt. 2162 m , p. Mendoza , Argentina с днешна дата ( пуснаха корени на 30.10.2012 )
(http://i45.tinypic.com/34j3ez6.jpg)
(http://i47.tinypic.com/flwnkz.jpg)
Други от този вид засега не поникнаха :(
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Ноември 06, 2012, 09:14:33 am
За сметка на това днес ми зарадваха окото с коренчета следните видове :

(http://i50.tinypic.com/2w4fqrr.jpg)

Това е Tephrocactus aoracanthus ZJ 32, Zonda семената са получени по-рано тази година от Jan Jecminek . Запилени са до зародиш - много внимателно - засадени са преди няколко дни.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Ноември 06, 2012, 09:30:34 am
Няколко семенца от Mаihueniopsis 'nigrispina' KL1739 също пуснаха коренчета . Тук ще добавя че не става въпрос за типичният Мaihueniopsis ( Аirampoa ) nigrispina - семената та този вид със сигурност не са на нигриспина :
- типичният нигриспина е с бъбрековидни силно нагънати и червени ( зарад червеният  цвят на месестата част на плодната част  )
KL1739 има типични кръгли сплескани семена.
- KL1739 - според описанието на полевият събирач на семената - растението е със зелени сегменти ( при типичният нигриспина те са виолетово кафеникави ) и накрая цветовете на  KL1739 пак според полевият събирач са  жълти ( при нигриспина са винаги червени - от наситено оранжево , през червено до червено-виолетово)
Но както се кава , ще поживеем , ще видим - ако оцелеят  :)

(http://i48.tinypic.com/zjxhqx.jpg)
(http://i50.tinypic.com/21o0lmg.jpg)

Семената са от cactus - hobby. eu
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: guest8 в Ноември 06, 2012, 09:33:27 am
 (y) (y) (y)
накисваш ли ги в GA3?
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Ноември 06, 2012, 09:36:44 am
Покълващи семенца на Maihuenia patagonica JN406 ( Succseed ) . За мен това е едно страхотно растение , не много капризно - определени форми дори изискват влага и през зимата - прави хубави туфи , цъфти изобилно от бледо розово/бяло до жълто. 

(http://i47.tinypic.com/fw5elk.jpg)
(http://i48.tinypic.com/j9ornl.jpg)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Ноември 06, 2012, 09:40:38 am
Не Митак , засега не .. но смятам след седмица да обработя семенцата на Cumulopuntia boliviana - както писах и  преди това е много проклет за покълване кактус . Покълването ( но не и отглеждането ) на pedio - sclero- е като за начинаещи в сравнение с тях. За сметка на това веднъж покълнали не създават проблем.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: Clement в Ноември 06, 2012, 02:46:40 pm
moje li sa se ka4vat v peres tesi ?


as te sreserviram IZdunki ot vsi4ki da snaesh !!!! :P
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Ноември 06, 2012, 03:14:04 pm
Лятото един Тефро не ми харесваше как върви и го качих на пепс , сега е огромен :) Мисля че може , но малко трябва да пораснат.
Lyatoto kachih na  peps edin Tephro . Sega e ogromen . Da mogat da se kachvat na peps , no malko tryabva da porasnat.


Za izdankite nyamash grija , samo da porasnat.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Ноември 07, 2012, 02:08:12 pm
Ето и днешната реколта от новопокълнали семеначета . Най-напред пускам снимки на покълващ е Tephrocactus fiamblaensis JS 250 . Семената са закупени от Jan Jecminek в началото на тази година. Ако порасне достатъчно , това обещава да стане страхотно растение !
 (http://i48.tinypic.com/vzvgcm.jpg)
(http://i49.tinypic.com/iom1vo.jpg)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Ноември 07, 2012, 02:20:23 pm
Другото което буквално заприлича на малка горичка е Maihueniopsis glomerata HUN 640 семената са от Succseed , купени са в началото на тази година. Тези семеначета ги покрих по методът на Склери с натошен перлит - накиснат в разтвор на топсин ( умирам от страх от гъбки ) . Може би са били покълнали още вчера , но заради перлитът ги видях едва тази сутрин.
 (http://i50.tinypic.com/whgrpt.jpg)
(http://i48.tinypic.com/6qusz7.jpg)
(http://i45.tinypic.com/2n036lj.jpg)

Tук пък е линкът към mother plant иначе казано към мама.

http://www.tephroweb.ch/mai/glomsjuan.htm (http://www.tephroweb.ch/mai/glomsjuan.htm)

Видях , че имам и поникнали вече P. umadeawe , но снимки от него и това което ще сея тази вечер и утре малко по-натам.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Ноември 12, 2012, 12:00:57 pm
Днес се заех с обработката на едни от последните семена за тази година , най-интересен вид за мен е Puna subterranea WS 251 ( Pumahuasi , Jujuy , ARG ). Mного интересни семена , вижте сами : вляво е вече обработено семе , до него са необработени семенца сякаш от антрацит. Общо взето лесни за обработка . На последната снимка съм отбелязал с кръг зародиша , като внимавам да не го повредя.
 (http://i49.tinypic.com/5qnx5.jpg)
(http://i50.tinypic.com/4udq80.jpg)
(http://i48.tinypic.com/2h30vhv.jpg)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: guest8 в Ноември 13, 2012, 09:07:49 pm
vagrantsf
(y) (y) (y) (y) (y) (y)
много се кефя на това което правиш, резултатите впечатляват!
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Ноември 13, 2012, 09:50:57 pm
Мерси Митак , аз прохождам заедно с вас ! Най- много ми помигна навремето Клеман , от него научих доста , също и Склери - той ми даде съвети при засаждането ( това да слагам перлит в/у семената  е от него ) .
Малко  се дразня че не поникват повече семеначета , но най-вероятно зависи и колко са пресни семената. В някой от следващите постове тук ще се види защо : когато семената са пресни поникват почти на 100 % , когато определени семна се въртят из пазара с години , поникват по 1 - 2 :( ... но , дето се вика и на това съм доволен , защото когато порасне ще има чепки. Но като цяло , като изключа ' трудните ' кълняемоста ми е много слаба. Семената от Succseed са супер , тези от чехите :( мноого слаба / никаква кълняемост .
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: melaleuca в Ноември 13, 2012, 09:56:05 pm
Викторе,Просто аз сеят обикновена песачлива почва и успешно поникване на родове от Опунцията! Нямам никакво специален режим за субраста на перлит,зеолит или нещо такова! Пробвай ги!
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: Clement в Ноември 14, 2012, 12:32:05 pm
Victor ne vyrlei tesi koito ne poniknat , moje da poniknat oshte sled 1 godina moje i 2!!!
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Ноември 14, 2012, 12:43:49 pm
Hahahahah Clement , most of seeds in the pots ( esp. the Tephrocactus ) are old seeds , just in the past I did not treat them . It is ironic , but one of the portion (Maihuenia ) are extremely old seeds -  good germination !

Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: scleri в Ноември 14, 2012, 12:54:35 pm
Алоууу.

Клеман / който се надявам да имам право да нарека приятел /  чудесно разбира български. Пише с латински букви защото така му е по-удобно.  За разлика от него аз лично нищо не разбрах от последния ти пост.

Във форума на Инка се появи един германец, и заради него всички започнаха да пишат на ингилизки. За това се махнах от там. Не можех да разбера за какво иде реч. Не че имам нещо против германците, но си зададох въпроса, ако аз пропиша в немски форум на български дали някой въобще ще ми обърне внимание. Камо ли целия форум да стане българоезичен за да ми е по-удобно на мен.


 
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Ноември 14, 2012, 01:08:36 pm
Извини ме Склери и останалите , не беше много тактично  ,

Горе - долу съм написал това :
Повечето от семената , особено Тефрокактуси са стари семена , просто не са обработвани механично преди това.
А едни семена , които намерих случайно ( на Маихуениа ) - много много стари , поникнаха много добре .
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Ноември 14, 2012, 01:14:23 pm
А ето какво ново измътих напоследък :

Тephrocactus aorcanthus KFF1143. Събирачите на семената обещават тръни дълги до 20 см. Мама можете да видите на снимка тук :
http://www.raritycacti.com/pages/SV3-20.html (http://www.raritycacti.com/pages/SV3-20.html)
А аз изкарах само това :
(http://i48.tinypic.com/2qxw75i.jpg)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Ноември 14, 2012, 01:21:15 pm
Мaihueniopsis nigrispina WS 239 - семената са стари и веднъж садени , поникна само едно бъгаво семеначе , твърдата обвивка на семето остана отгоре му и не падна дълго време. Снощи се наложи да помагам ръчно , надявам се да не съм повредил нещо по корените или самото семеначе. 
(http://i47.tinypic.com/juxs2p.jpg)
(http://i46.tinypic.com/2rpsahv.jpg)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Ноември 14, 2012, 01:29:08 pm
Pterocactus tuberosus - Los Colorados , La Rioja семена от Willy Smith , забравих да ги наснимам , защото и самите семена са много интересни , като ветрила са !! За съжаление все още не поникват семената на Pterocactus australis - страхотно растение , като Тумия но с още по-красиви цветове !
(http://i45.tinypic.com/2pseibn.jpg)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Ноември 14, 2012, 01:32:53 pm
Ето ги и отличниците , това се случва с пресни семена , малко работа и малко късмет :
Маihuenia patagonica JN 406 - нещо се обърках и казах че това са стари семена , току що видях че са от пролетта. (http://i48.tinypic.com/2w4xsll.jpg)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Ноември 14, 2012, 01:36:59 pm
Още един отличник :
Маihueniosis glomerata HUN 640 , ако върнете малко назад ще видите , каква е разликата от последната им снимка !(http://i49.tinypic.com/30agqpc.jpg)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Ноември 16, 2012, 12:31:15 pm
Здравейте , редно е освен успехите тук да пускам съобщения и за провалите - също със снимки.
Пускам снимки на Austrocactus bertinii BKN 7A/ 1.1 - много стари семена , които Асен запази навремето , сега ми даде пакет със 100 семки . Нямам идея колко съм обработил , може би 20 - 30 но тези семки не ги топнах във фунгицид а само в GA3 - след като престояха 24 часа ги засадих. Днес видях , че започват да поникват ... заедно с някаква плесен ( ще я видите на снимката ) . Веднага ги напудрих с топсин , надявам се да свърши работа. Ако попитате защо не ги обеззаразих предварително ще ви кажа : преди това засадих още няколко разновидности на А. bertinii , държах ги в разтвор на фунгицид и нищо не поникна , реших че може би фунгицидът нещо ги поврежда.
 (http://i47.tinypic.com/nlr4oy.jpg)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: Valyo в Ноември 16, 2012, 01:08:00 pm
Доколкото виждам, говориш за бялата "паяжина", която се вижда само на едно място в посева. Опитай да го премахнеш механично- с клечка за уши.Ако пак започне да се появява, лекото засушаване също върши работа. Притеснява ме, че "ръсенето с топсин" както казваш може да повреди посева. Аз го разтварям в преварена вода до разтвор, изглеждащ като разредено прясно мляко и поливам с него. Успех! (y)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Ноември 16, 2012, 01:16:19 pm
Благодаря за съвета Валка , преди да пусна съобщението напудрих субстрата отгоре с топсин , когато се върна от сбирката , ако все още има от "паяжината" , ще я махна механично. И пак ще пусна снимки , току що заредих още семена от същия вид. Ще видим какво ще се получи.
След като засях семената показани на снимката , ги полях с подобен разтвор. Нещо не ми се получи този път - по-принцип рядко хващам манатарки , но по закона за всеобщата гадост ВИНАГИ се появяват на нещо , което ти е скъпо !
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: exotica в Ноември 16, 2012, 01:54:25 pm
Памучната гад е Ризоктония. Блъскай H2O2 (4%) и третирай с Инфинито СК (0,2%). Не съм срещал някъде описание Ризоктонията да се влияе от Топсин М.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: zmei4o в Ноември 16, 2012, 04:06:37 pm
Аз тая година реших да пробвам Топаз :)
Нямам никакви плесени и след това  (nod) (y)
 :D НО мирише гадно - на WC (http://cdn2.iconfinder.com/data/icons/gnomeicontheme/24x24/stock/generic/stock_toilet-paper.png)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: scleri в Ноември 16, 2012, 05:09:09 pm

Че какво и е лошото на миризмата на WC (http://cdn2.iconfinder.com/data/icons/gnomeicontheme/24x24/stock/generic/stock_toilet-paper.png)   :D :D

Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: asensy в Ноември 16, 2012, 07:30:44 pm
Аз също посях от тези семки, обработени предварително по нов за мен начин. Почти от всяко място, от където трябва да се покаже зародиша излиза нещо като кафеникава плесен. Немога да я снимам, защото съм заредил батериите на зарядното. Утре ще обсъдим случая. Предролагам, че идва от моя грешка, най-вероятно съм заразил семената при проведената интервенция със срамна и нечиста болест. А семена бол. Дано не са изкуфели съвсем.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: Andromir Popov в Ноември 16, 2012, 08:14:04 pm
Дори и при перфектна стерилност,която е едно от условията да няма плесени,вероятност от зараза винаги съществува.А понякога и семената са заразени от различни гъби,затова пръскай с каптан и фундазол (y)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: scleri в Ноември 16, 2012, 08:26:00 pm

Има болести при които заразата е вътре в семенцето. Просто така го купуваш. С каквото и да пръскаш не можеш да го спасиш. Така че не обвинявайте себе си за всички неуспехи.  За това е за предпочитане да се купуват семена от проверени, реномирани доставчици макар че и това не дава сто процентова гаранция.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: melaleuca в Ноември 16, 2012, 08:29:16 pm
Не става въпрос болестите на семена! Първо преди сеенето задължително да се полива гореща вода и така се стой 1 ден и засяти семена! Един път полей се с калиев пергамент! Това е моят отговор! Незнам какви разлики от вас!
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: asensy в Ноември 16, 2012, 09:02:17 pm
От същите семки преди две години сях по мой изпитан метод и нямах никакви плесени или гъби. Но и процента на кълняемост не беше висок. Затова опитах нещо ново, нещо между премахване на част от шапчицата на семето с игла и лъгането с хладилника. Там някъде нещо се обърка. Но аз съм инат и пак ще пробвам. Аустротата трудно никнат, после се издължават много, бавно растат, искат много светлина за да се ободлят, но ми харесват и някак си успявам да ги докарам до приличен вид който ме задоволява. Но, първо да поникнат.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Ноември 16, 2012, 09:17:10 pm
Другите ми семена ( накиснати във фунгицид ) не направиха плесен , но и не поникнаха. Странно е че и при теб и при мен се получи ... сетих се иглите са заразни , както при наркоманите  (rofl) . Асене , ще видим дали другите семена ще се бъгнат с плесен. Сега като го каза , нещо ми се върти из главата , че и в миналото ми се е получавало такова нещо - само със семена на Austrocactus - и.
Преди да си легна ще огледам стъкларията със Аустроси , да видя как е положението там.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: Nick в Ноември 17, 2012, 09:36:11 am
Семената си имат инхибитори,които пречат на покълването,за да не се случи то в неподходящо време.За да покълне,трябва да се разградят тези вещества.Фунгицидите са хубаво нещо срещу гъбите,но помагали и на инхибиторите да са по-устойчиви-това е неминуемо зло при употребата им.Еле  пък за видовете с малка кълняемост,но които я пазят 30-40 години,тез хормони-бол.Ползвам Н2О2 - обеззаразява почти колкото фунгицид и окислява инхибитора.Даже някои автори препоръчват след покълване да се пулвиризира с 1% р-р,ама съм малко резервиран към това да не бастисам семеначетата.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: Andromir Popov в Ноември 17, 2012, 12:48:52 pm
Само с кислородна вода да се обезаразяват семаната не винаги е достатъчно.Може някой от фунгицидите да подтискат растежа,но като изкълнат семената не добре обезаразени и хванат плесени,каква полза.Или ,както се казва като се счупи колата пътища много. (:|
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: Nick в Ноември 17, 2012, 04:48:49 pm
Затова казвам,че са необходимо зло.Но какво пречи обаче да се употребяват тогава,когато се появят гъбите,а не превантивно.За 11 години сеене само веднъж ми се появиха в 6 посева,които обаче бяха в една тарелка.Това на 900-1000 посева прави доста малко,а?
Развитието им не е чак толкова скоротечно,все ще се забележи за 24 часа,пък тогава решения много.....
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: scleri в Ноември 17, 2012, 04:50:26 pm
Андро е прав. Поне според мен. Едната гола кислородна вода понякога не е достатъчна.
Има и един друг тънък момент. Когато сеем по мързеливия начин / ръсиш семенцата и поливаш с фунгицид / на практика ефекта от фунгицида е по-слаб от желаното. Голяма част от спящите спори на патогенните гъби и плесени не са податливи на фунгицидите.
Преди години беше на мода преди сеидба семената да се накисват за 48 часа в разтвор на калиев перманганат. Вярно че той е слаб дезинфектант, но според някои специалисти освен дезинфектиращи свойства перманганата има и други полезни функции. На първо място разрушава част от инхибиторите задържащи покълването и по този начин повишава процента покълнали семена, и на второ място два дена във влажна среда събуждат в известна степен спорите и след това когато полеем засятите семена с фунгицид резултата от него е по-добър.   Разбира се това са любителски теории потвърдени донякъде от практиката, но нямам информация дали са потвърдени и научно.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: John Stalker в Ноември 25, 2012, 06:06:04 pm
В последно време се ровя из мрежата за информация по темата. В общи линии навсякъде се повтаря едно и също на различни езици. До колкото схванах, стерилността е едно от важните условия, а механичните операции, киснене, рязане, стъргане и пилене съкращават до някъде времето за стратификация и правят възможно кълненето...

Та за това моля, ако има тук хора които имат опит специално с мътенето на семки от Blossfeldia, независимо дали е успешен или не, да споделят с нас за него.  (y)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: debel65 в Ноември 25, 2012, 06:58:23 pm
Преди доста време сях Блосфелдия с около 50% успех не помня какви температури точно съм поддържал в парника март но е било между 20 - 25 градуса.Смеската ми беше както винаги 1част пясък промит 1част торф 1 част перлит.Върху смеската растилам тоалетна хартия и върху нея посипвам семената.Първите 2 - 3 дни опръсквам с дестилирана вода и няколко капки лимонов сок проветрявам за 5 мин веднъж на 2 дни до поникването.Това открих от старите си записки .Поникнали са ми масово на 20тия ден
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: John Stalker в Ноември 25, 2012, 07:17:50 pm
Преди доста време сях Блосфелдия с около 50% успех не помня какви температури точно съм поддържал в парника март но е било между 20 - 25 градуса.Смеската ми беше както винаги 1част пясък промит 1част торф 1 част перлит.Върху смеската растилам тоалетна хартия и върху нея посипвам семената.Първите 2 - 3 дни опръсквам с дестилирана вода и няколко капки лимонов сок проветрявам за 5 мин веднъж на 2 дни до поникването.Това открих от старите си записки .Поникнали са ми масово на 20тия ден

 (bow) Помниш ли до колко са падали нощните температури в парника през ноща? Целта на тоалетната хартия предполагам е да държи влажни семената, нали? А лимоновия сок като стимулатор за кълнене ли е или е с друго предназначение?
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: debel65 в Ноември 25, 2012, 07:22:58 pm
Точно така приятелю  :) и за тоалетната хартия и сока а нощем може да е падала температурата и до 12 градуса
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: el pistolero в Ноември 25, 2012, 08:14:31 pm
Блосфелдии три вида и Ацтекиуми сях преди 3 години от семки на Духналик.  Кълняемостта при всичките не бе повече от 5-10 %, не ги киснах в нищо, защото са като прашинки.  Ръснах ги върху кварцов пясък напоен добре с вода и малко фунгицид, захлюпих ги с найлонче, а чашките нарочно бяха с непоробито дъно, за да не се губи влага.  Стояха по 3-4 месеца захлюпени.  Температурата в аквариума- люпилник през деня, докато грееха лампите беше 27-28 градуса, а вечер падаше до 17-18 за поне 6 часа. От 30 семки Блосфелдия не излзиаха по повече от 3-6 семеначета.  От Ацтекиумите- хинтоний 10 от 30, от ритери 3 от 30.  Със Стромбокактусите е същото положението 8-9 от 100 в последствие 4-5 задушени във водорасли.
Ако искаш да имаш няколко години след сеитбата нещо от тях, то едно пакетче от 10-20 семки не е достатъчно, даже може нищо да не поникне. Поне по две пакетчета или най- добре по 100 семки вземай.
И за литопсите съм на същото мнение под 40 семки няма смисъл да се пробва, ако искаш да имаш повече от 1-2 семеначета.

П.П. Аз вече нямам семеначе от нито едно от изброените с изключение на един издръжлив Стромбокактус, другите яко ги изсуших, хербаризирах или утрепах при неуспешни опити за присадки през последните 2 лета.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: Nick в Ноември 25, 2012, 10:10:17 pm
И аз така като 'стрелеца'-със сигурност поникнаха, но изчезнаха някъде в зеленото.Просто не намерих ни едно за пикиране или каквото друго там.Не съм пробвал да сея в почвен субстрат , поръсен отгоре с прах от млени дървени въглища - там не би трябвало да се развъждат водорасли.Ще се спечели време да могат да се присадят-поне 3-4 месеца трябват,щото не се вижда къде се реже(един път бях делнал вертикално,през средата :( :D).Ама Клеман да каже все пак.......как го прави?
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: el pistolero в Ноември 25, 2012, 10:38:54 pm
След изскубването на Стромбокактусите от водорасловата ципа, аз ги сложих в стрити дървени въглища и стрита керамика в съотношение 2:1.  Когато са такива топченца не може да се различи къде е надолу и къде нагоре- аз изпозлвах лупа и пинсета за целта- коренче нямаха, но имаха едно едвам различнимозачатъче на такова.
В тая смес изкараха 2 години, после останалите 3 отидоха в камънако-керамико-зеолитова смес, къдетов  момента с емъдри  най- издръжливото от тях. рекордьора на почти 4 години е с размер 4 мм  :D
Ето снимка от архива с въглищния им период:
(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/17849_1108988463369_1406342_n.jpg)
Цялото това нещо беше посято в обшираната площ на капачка от туба за минерална вода  :P
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: guest8 в Ноември 26, 2012, 08:21:54 am
след като изкупихме доста евросемки време е да се подготвим за сеитба (руско- и френскоговорящите сас предимство)
обработка на субстрата с кислородна вода (http://www.lecactusheuristique.com/article-29192157-6.html)
дискусия относно сеенето на праховидните семена (http://cactuslove.ru/phorum/read.php?20,106244)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: Clement в Ноември 26, 2012, 01:48:35 pm
Merci mitko , otdavna iskah da probvam tasi technika s kosorodna voda ,tasi sutrin q pravih s okolo 20 vida.
Za men ne go pravq zaredi trudnosta na  semena , no go pravq za da probvam dali naistina nqma da ima gybi idrugi gadini. Pone nqma da polvan topsin ili ne snam kakvo drugo.
Kakvo moga da kasvam ,sega malko skypi4 yk izliza v moment.
Za 20 syksiiki ,2 shishenze kisorodna voda zaminaha, 1.60 leva obshto. Ne snam dali se prodava 1 liter botilki.
Slojih syshto austrocatusi i horizonthalionus v sqrna kiceleina za 20 min.no ne snam oshte kak shte gi sea  :)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: John Stalker в Ноември 26, 2012, 05:06:05 pm
Определено техниката с кислородната вода ми допада. Някой пробвал ли е я досега?  (think)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: 7george в Декември 05, 2012, 04:37:39 am
Абе колеги - слагате ли семената преди сеене в хладилиник за известно време? Или ще развенчаваме и тоя мит. Или да ги държите някъде отвън, за да усетят зимните температурни контрасти. Казват, че за някои родове това е задължително за да покълнат. Вреда няма, те не измръзват.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Декември 05, 2012, 07:39:19 am
Аз след като съм си играл с пилата ги слагам , навремето Рангел Пъков ми беше казвал , че ако искам да ми покълне педио или склеро трябва да си играя със семената : хладилник , до парното , хладилник до парното - така няколко дни. Така ми беше покълвал педиокактус.
Доколкото знам Асен(си) по подобен начин измъти Austrocactus -и , които уверявам те хич не са лесни. Хубаво е малко да си поиграеш със семенцата и хладилникът на принципа вътре , вън.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: scleri в Декември 05, 2012, 09:44:47 am

Стивън Брак от Меса гардън съветва семената на Педио, и Склерокактусите да стоят едно лято на възможно най-горещото място с което разполага човек. Той ги е поставя на парче ламарина вътре в оранжерията. След това сее рано на пролет и оставя кутийките на вън. Така семената заедно с почвата имат възможност няколко пъти да замръзнат през нощта от температурите малко под нула градуса, а през деня да се размразят от слънцето което ги грее.  Когато температурите трайно се задържат над нулата семената пониквали масово.  Следва бърз бурен растеж и лятна стагнация. Точно както възрастните растения от тези видове.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Декември 05, 2012, 10:29:39 am
Склери е прав , знам че чехите слагат семената си в градината , в саксий , така навън им се случва това което и в родината. Дори кълняемостта е с доста висок процент.
Между другото специално за педиокактусите има хубава публикация ,  която можете да си свалите от нашият форум. Това , което аз разбрах - най-важно е семеначетата да не се пипат ( присаждат ) поне 2 години - дори 3-4  - те трябва да са в субстрата , в който са поникнали... прочетете , интересно е !!
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: asensy в Декември 05, 2012, 08:15:32 pm
Когато се говори за хладилник трябва да се уточняваме - За плюсовата част ли става дума или за минусовата.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Декември 05, 2012, 08:19:18 pm
Асенчо , аз най-често ги слагам в + , по-рядко във фризера. Но и там съм слагал семена. Ти къде ги слагаш ?
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: Clement в Декември 05, 2012, 08:19:47 pm
golqm tyrpenie imate s tosi hradelnik :D  no ako edin den imam mnogo semki ot sclero ili austro shte probvam :)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Декември 05, 2012, 08:22:59 pm
golqm tyrpenie imate s tosi hradelnik :D  no ako edin den imam mnogo semki ot sclero ili austro shte probvam :)

Клеманчо , имаме търпение само със семките в хладилникът , но не и с храната  (rofl)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: asensy в Декември 05, 2012, 08:41:11 pm
Асенчо , аз най-често ги слагам в + , по-рядко във фризера. Но и там съм слагал семена. Ти къде ги слагаш ?

Държа ги в плюсовата част с цел запазване на кълняемостта. Но когато започвам процедурата за издухване на инхибиторите ги слагам в камерата.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: John Stalker в Декември 05, 2012, 08:43:31 pm
Семките от склеритата дето лятото ги заложих в парника сега са барабар с кутията и цялата влага са отвън на перваза на прозореца. Там ще са докато поникнат или мама догодина ги изхвърли :) Ще им кажа да изчака поне юни месец да мине ;)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: John Stalker в Декември 10, 2012, 08:38:41 pm
Оказа се, че чехите все пак са успяли да намерят семки от два педиокактуса. :) Мисля една седмица нощем да вадя чашките с тях и да ги оставям на вън, а денем да ги прибирам в стаята. След седем дни ги вкарвам в люпилника.  (y)

Я да се престраши някой дето е мътил педиоси и да си признае техниката, ако може!  :D (y)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: asensy в Декември 10, 2012, 08:51:58 pm
Аз моята съм я казвал многократно. Не висок процент кълняемост, но съм доволен.
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Декември 10, 2012, 08:59:39 pm
Аз все още нямам семенца от педиокактус . Навремето направих това , което Рангел Пъков ми беше казал :
Вечер семената в хладилник , денем на топло ( до парното ) и така няколко дни , след което от 5 семенца поникваха 1 - 2 .
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: guest8 в Декември 24, 2012, 04:27:26 pm
първи опит, засега го определям като частичен успех
ехиномастуси:

(http://i48.tinypic.com/f2izk8.jpg)
(http://i47.tinypic.com/2heawzm.jpg)
(http://i47.tinypic.com/2j1v4hd.jpg)

склерокактуси:

(http://i45.tinypic.com/8xkghz.jpg)
(http://i46.tinypic.com/2hfji95.jpg)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Декември 24, 2012, 05:26:14 pm
Браво Митак  (bow) , поздравления !!
Склетото кой вид е ?
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: Clement в Декември 24, 2012, 06:05:06 pm
Bravo :) orabotval li si sclerotata ?
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: guest8 в Декември 24, 2012, 07:49:32 pm
Bravo :) orabotval li si sclerotata ?
пълен коктейл - скарификация, GA3, вътре-вън
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: melaleuca в Януари 08, 2013, 06:06:44 pm
Професор и Безмер Мариян сеем трудни семена Tephrocactus,Cumulopuntia,Tunilla...

Подготовка на смес съставки на почва

(http://i50.tinypic.com/dfvci.jpg)

След това прибавим малко смес зеолит + пелит :)

(http://i45.tinypic.com/11r5hfl.jpg)

След това прибавим едроразмерни семена от тефрота

(http://i49.tinypic.com/2cqea89.jpg)

Безмер Мариян зарежда семена :)

(http://i49.tinypic.com/24paphx.jpg)

Професор сипи останалата част на горния слой със зеолит и перлит

(http://i48.tinypic.com/o5ch2s.jpg)

И накрая зареди в люпилника  :P

(http://i49.tinypic.com/28ipwf4.jpg)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: Milena_Orchid в Януари 08, 2013, 06:12:38 pm
Галинчо, много страшно гледаш :D Плашиш ги семената да поникват по-бързо сигурно? :P
Шегувам се, браво на вас! (y)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: melaleuca в Януари 08, 2013, 06:14:50 pm
Галинчо, много страшно гледаш :D Плашиш ги семената да поникват по-бързо сигурно? :P
Шегувам се, браво на вас! (y)

Мерси Кметица  (inlove) :*
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Януари 08, 2013, 08:48:36 pm
Стискам ви палци Галине  (y) дано поникват по повече !!!
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: melaleuca в Януари 08, 2013, 08:55:21 pm
Стискам ви палци Галине  (y) дано поникват по повече !!!

Мерси Викторее,Кога ще пием заедно с домашна петришка ракия,ти ми обещал :) (d)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: SuMiGo в Януари 17, 2013, 11:48:59 am
Не мога да повярвам, ставам днес и си викам да погледна семената и какво да видя цели две поникнали :
Tephrocactus   darwinii v. hickenii
Tephrocactus   darwinii (white spine)
Дано оцелеят !
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Януари 17, 2013, 03:17:14 pm
Пускай снимкиии :) Поздрави !!
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: melaleuca в Януари 17, 2013, 08:06:51 pm
Пускай снимкиии :) Поздрави !!

Споко,той ще ти пусна снимка!  :P
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: SuMiGo в Януари 18, 2013, 12:17:27 pm
Ето и 1вите ми поникнали Тефрокактуси
(http://i45.tinypic.com/2z49xra.jpg)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: SuMiGo в Януари 18, 2013, 12:24:29 pm
Днес гледам са поникнали още няколко :)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: SuMiGo в Януари 18, 2013, 12:27:52 pm
(http://i49.tinypic.com/r70t4p.jpg)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: 7george в Януари 18, 2013, 11:11:11 pm
Днес гледам са поникнали още няколко :)
Температура? Специална обработка някаква?
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: Milena_Orchid в Януари 18, 2013, 11:19:05 pm
Температура? Специална обработка някаква?

Предполагам момчетата са се обработили предварително с ямболска ракия, а Професора е направил стратифициращо заклинание, което се подразбира от страшния му сериозен поглед! :P :D
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: SuMiGo в Януари 19, 2013, 12:21:14 pm
Хахаха, Миленче, тотално права си :) нищо специално никаква обработка, но сега ще почвам да поливам с фунгицид  (dance) А ракийката си вървеше...  (rofl) (rofl) (rofl)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: melaleuca в Януари 19, 2013, 12:25:05 pm
Хахаха, Миленче, тотално права си :) нищо специално никаква обработка, но сега ще почвам да поливам с фунгицид  (dance) А ракийката си вървеше...  (rofl) (rofl) (rofl)

Безистен Марияне,налей малко ямболска ракия върху семеначета за здравето си! :)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: melaleuca в Март 01, 2013, 06:30:09 pm
Ето семеначета на Мариян - Tephrocactus,Maihueniopsis,,,

(http://i49.tinypic.com/352kao2.jpg)

(http://i46.tinypic.com/15xpgn8.jpg)

(http://i49.tinypic.com/2nbsyg8.jpg)

(http://i48.tinypic.com/28wfmkl.jpg)
Титла: Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
Публикувано от: vagrantsf в Март 01, 2013, 07:30:41 pm
Браво Галине и Мариян !
Какви видове са това ?