Запис в блог

Англия взе своето от Нидерландия и е на финал

Англия се класира за финал на европейско първенство за втори пореден път. Отборът на Гарет Саутгейт победи Нидерландия с 2:1 и ще се бори за титлата срещу Испания в неделя. Чави Симонс откри резултата в седмата минута, а Хари Кейн изравни от дузпа в 18-ата минута. Оли Уоткинс отбеляза победния гол в 91-ата минута, съобщава sportal.bg.

Отборът на Роналд Куман се представи по-дефанзивно, разчитайки на контраатаки. На два пъти „лалетата“ се опитаха да организират бързи атаки, но първата бе спряна поради засада, а втората бе неутрализирана от защитата на Англия.

В седмата минута англичаните загубиха топката в опасна зона. Чави Симонс открадна топката от Деклан Райс, напредна и с великолепен удар преодоля Пикфорд. Това беше третият пореден мач, в който Англия изоставаше в резултата по време на елиминациите на Евро 2024.

Англия веднага отговори и започна да атакува по-агресивно. Центриране на Фоудън от фал бе изчистено от отбраната на „оранжевите“. Малко по-късно пробив на Сака завърши с блокиран удар. Топката стигна до Кейн, който я прати над вратата. В тази ситуация обаче капитанът на Англия бе уцелен в крака от Дъмфрис. Съдията прегледа ситуацията на монитора и отсъди дузпа. Кейн се разписа от бялата точка и изравни резултата.

След изравняването Англия продължи да натиска и създаде нови атаки. Тимът на Саутгейт бе много близо до втори гол в 23-ата минута, когато пробив на Мейну завърши с подаване към Фоудън. Той премина през няколко защитници и стреля покрай вратаря, но Дъмфрис изчисти топката преди тя да премине голлинията.

Дензъл Дъмфрис се оказа ключова фигура и в двете полета. След важната си намеса пред своята врата, той засече топката с глава, но тя удари горната греда. Англия продължи да доминира, а Фил Фоудън, който не се открояваше в предишните мачове, блестеше. В 32-ата минута той удари греда след великолепен удар от дистанция. Малко по-късно Нидерландия претърпя още един удар, когато Мемфис Депай трябваше да напусне терена поради контузия и бе заменен от Джоуи Ферман.

Англия продължи да атакува и отправи удари чрез Фоудън и Мейну, но те не затрудниха Вергбруген. Нидерландия се справяше трудно с атаките на съперника и прекарваше по-голямата част от времето в своята половина. Все пак те удържаха до почивката и първото полувреме завърши при равенство, давайки време на Роналд Куман за размисъл какви промени да направи.

На почивката и двамата треньори направиха по една смяна. Люк Шоу влезе в игра на мястото на Кийрън Трипиър, а Ваут Вегхорст замени Дониъл Мален. В началото на второто полувреме „лалетата“ се справяха по-добре с атаките на съперника. Темпото бе по-ниско, а Англия не намираше пролуките в защитата на Нидерландия, които използваше през първата част. Тимът на Саутгейт владееше топката в големи периоди, но без да създава опасности пред вратата на Вергбруген.

С минаване на времето Англия играеше все по-предпазливо, а „оранжевите“ се чувстваха по-комфортно и изглеждаха като отборът с по-ясни идеи. Един удар на Симонс не затрудни Пикфорд. В 79-ата минута Англия стигна до гол, дело на Сака, но той не бе зачетен поради засада на Уокър, който асистира. Веднага след това Саутгейт направи две смени, заменяйки Кейн и Фоудън с Оли Уоткинс и Коул Палмър.

В последните минути на редовното време добра атака на Нидерландия завърши с центриране към Вегхорст, но той не успя да нанесе удар, тъй като Гехи се намеси отлично. Палмър отправи неточен удар към другата врата. В първата минута на добавеното време Уоткинс се превърна в герой за Англия. Той получи топката от Палмър и с диагонален удар успя да преодолее вратаря на Нидерландия.